Linkuri accesibilitate

Un copil merge în fața unei școli avariate în orașul Jîtomir, în nordul Ucrainei, 23 martie 2022.
Un copil merge în fața unei școli avariate în orașul Jîtomir, în nordul Ucrainei, 23 martie 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | Un general ucrainean se oferă prizonier la ruși în schimbul evacuării copiilor din Mariupol

SUA și partenerii săi europeni promit mai mult ajutor pentru Ucraina, în același timp cu impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce războiul intră în a doua lună.

Prezent în Polonia, în mijlocul soldaților americani, președintele Joe Biden laudă curajul civililor ucraineni care l-au impresionat cum s-au așezat în fața tancurilor rusești, opunându-li-se cu mâinile goale. Sunt oameni „cu multă coloană vertebrală” și cu „mult curaj” a spus Biden.

Premierul britanic, Boris Johnson, a avut o conversație „francă” cu președintele chinez, Xi Jinping.

Mai multe filmări distribuite pe rețelele de socializare arată cum sunt bombardați civilii din Harkov de forțele ruse în timp ce primesc ajutor umanitar.

Rusia spune că 1.351 de soldați ruși au murit de la începutul „operațiunii speciale” și 3.825 au fost răniți și anunță că va continua „operațiunile” până își va atinge „obiectivele” stabilite de Vladimir Putin. În schimb, spune că a ucis 14.000 de soldati ucraineni de la începutul războiului.

Slavutîci, orașul în care locuiesc angajații centralei de la Cernobîl, este bombardat de forțele ruse. Agenția Atomică a ONU cere Rusiei să înceteze bombardamentele.

Aliații occidentali au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei și au promis să trimită mai mult ajutor militar și umanitar Ucrainei în cadrul unei serii de summit-uri fără precedent la Bruxelles, menite să sublinieze un răspuns unitar la agresiunea militară a Rusiei.

Liderii țărilor NATO, ai G7 și ai Uniunii Europene au anunțat aceste acțiuni după cele trei summit-uri organizate pe 24 martie, la o lună de la începutul invaziei.

În cele trei întâlniri fără precedent a fost discutat răspunsul la războiul lui Putin în Ucraina, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pletat pentru ajutor militar fără restricții.

Președintele american Joe Biden a declarat că invazia Rusiei a creat o mai mare unitate în cadrul NATO, UE și G7.

Statele Unite și-au extins sancțiunile pentru a include zeci de companii rusești din domeniul apărării, 328 de membri ai Dumei de Stat din Rusia și șeful celei mai mari instituții financiare rusești, Sberbank.

Joe Biden a anunțat, de asemenea, că Statele Unite vor oferi un ajutor umanitar suplimentar de 1 miliard de dolari.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că sancțiuni mai dure din partea Uniunii Europene ar putea grăbi sfârșitul conflictului.

Germania și Olanda se numără printre țările care doresc o pauză pentru a revizui sancțiunile existente; Polonia și țările baltice fac presiuni pentru măsuri suplimentare.

O altă decizie importantă adoptată joi: NATO va desfășura patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

15:42 25.3.2022

Orașul în care locuiesc angajații centralei de la Cernobîl, atacat de forțele ruse

Consilierul prezidențial ucrainean Alexei Arestovici a declarat vineri că trupele ucrainene au respins un prim atac al forțelor ruse asupra orașului Slavutîci, relatează Reuters.

Slavutîci este orașul în care locuiesc angajații de la centrala nucleară de la Cernobîl.

Vineri dimineață, auritățile locale au declarat că Slavutîci a fost izolat iar forțele rusești se află dincolo de marginea orașului.

„Slavutîci este complet izolat. Inamicul se află la 1,5 km de oraș”, a spus administrația regiunii Kiev.

15:52 25.3.2022

ONU: Cel puțin 1.081 de civili uciși în timpul invaziei

Biroul pentru drepturile ONU a anunțat vineri că 1.081 de civili au murit și 1.707 au fost răniți în Ucraina de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, relatează Reuters.

Vineri, imagini video au părut să arate bombardarea civililor ucraineni de forțele ruse care primesc ajutor umanitar în Harkov .

SUA au acuzat oficial forțele ruse că au comis crime de război în Ucraina și au spus că vor urmări tragerea la răspundere a celor responsabili „folosind toate instrumentele disponibile”.

16:02 25.3.2022

Rusia spune că 1.351 de soldați au murit de la începutul invaziei și 3.825 au fost răniți

Ministerul rus al Apărării a recunoscut vineri că 1.351 de soldați ruși au murit de la începutul așa-numitei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, transmite agenția de presă rusă Interfax, preluată de The Guardian.

La începutul lunii martie ministerul rus al apărării a recunoscut că 498 de soldați au fost uciși și 1.500 au fost răniți.

Serviciile de informații americane au vorbit săptămâna aceasta de peste 7.000 de soldați ruși uciși în Ucraina de la sfârșitul lunii februarie, un număr care îl depășește pe cel al militarilor ruși uciși în cei doi ani ai primului război cecen, cunoscut ca o campanie militară extrem de brutală.

Ministerul a adăugat că Rusia își va continua operațiunile până când își va atinge obiectivele stabilite de președintele Vladimir Putin, a informat RIA.

16:14 25.3.2022

Rusia se va concentra asupra regiunii Donbas

Rusia se va concentra pe ceea ce numește „eliberarea” completă a regiunii Donbas și nu exclude posibilitatea de a da un nou asalt asupra orașelor ucrainene asediate, potrivit agenției de știri ruse Interfax, care citează ministerul apărării și armata.

Ministerul Apărării a declarat că Rusia a luat în considerare două opțiuni pentru așa-numita „operațiune specială” în Ucraina: una exclusiv în autoproclamatele republici separatiste din Donbas și cealaltă pe întregul teritoriu al Ucrainei, transmite Interfax.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG