Linkuri accesibilitate

Un copil merge în fața unei școli avariate în orașul Jîtomir, în nordul Ucrainei, 23 martie 2022.
Un copil merge în fața unei școli avariate în orașul Jîtomir, în nordul Ucrainei, 23 martie 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | Un general ucrainean se oferă prizonier la ruși în schimbul evacuării copiilor din Mariupol

SUA și partenerii săi europeni promit mai mult ajutor pentru Ucraina, în același timp cu impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce războiul intră în a doua lună.

Prezent în Polonia, în mijlocul soldaților americani, președintele Joe Biden laudă curajul civililor ucraineni care l-au impresionat cum s-au așezat în fața tancurilor rusești, opunându-li-se cu mâinile goale. Sunt oameni „cu multă coloană vertebrală” și cu „mult curaj” a spus Biden.

Premierul britanic, Boris Johnson, a avut o conversație „francă” cu președintele chinez, Xi Jinping.

Mai multe filmări distribuite pe rețelele de socializare arată cum sunt bombardați civilii din Harkov de forțele ruse în timp ce primesc ajutor umanitar.

Rusia spune că 1.351 de soldați ruși au murit de la începutul „operațiunii speciale” și 3.825 au fost răniți și anunță că va continua „operațiunile” până își va atinge „obiectivele” stabilite de Vladimir Putin. În schimb, spune că a ucis 14.000 de soldati ucraineni de la începutul războiului.

Slavutîci, orașul în care locuiesc angajații centralei de la Cernobîl, este bombardat de forțele ruse. Agenția Atomică a ONU cere Rusiei să înceteze bombardamentele.

Aliații occidentali au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei și au promis să trimită mai mult ajutor militar și umanitar Ucrainei în cadrul unei serii de summit-uri fără precedent la Bruxelles, menite să sublinieze un răspuns unitar la agresiunea militară a Rusiei.

Liderii țărilor NATO, ai G7 și ai Uniunii Europene au anunțat aceste acțiuni după cele trei summit-uri organizate pe 24 martie, la o lună de la începutul invaziei.

În cele trei întâlniri fără precedent a fost discutat răspunsul la războiul lui Putin în Ucraina, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pletat pentru ajutor militar fără restricții.

Președintele american Joe Biden a declarat că invazia Rusiei a creat o mai mare unitate în cadrul NATO, UE și G7.

Statele Unite și-au extins sancțiunile pentru a include zeci de companii rusești din domeniul apărării, 328 de membri ai Dumei de Stat din Rusia și șeful celei mai mari instituții financiare rusești, Sberbank.

Joe Biden a anunțat, de asemenea, că Statele Unite vor oferi un ajutor umanitar suplimentar de 1 miliard de dolari.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că sancțiuni mai dure din partea Uniunii Europene ar putea grăbi sfârșitul conflictului.

Germania și Olanda se numără printre țările care doresc o pauză pentru a revizui sancțiunile existente; Polonia și țările baltice fac presiuni pentru măsuri suplimentare.

O altă decizie importantă adoptată joi: NATO va desfășura patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

16:17 25.3.2022

Civilii din Harkov, bombardați în timp ce primesc ajutor umanitar

Un videoclip arată cum sunt bombardați civilii din Harkov de obuzele rusești în timp ce primesc ajutor umanitar.

16:29 25.3.2022

Ministerul rus al Apărării a anunțat uciderea a 14 mii de soldați ucraineni de la începutul războiului

Ministerul rus al Apărării a declarat că partea ucraineană a pierdut 14.000 de soldați uciși și are aproximativ 16.000 de răniți de la începutul „operațiunii speciale” a Rusiei în Ucraina.

Astfel, pierderile totale s-au ridicat la circa 30 de mii de oameni.

Partea ucraineană, la rândul ei, susține că Rusia a pierdut 16.100 de soldați. Aceste estimări sunt greu de verificat în timp de război.

Ministerul rus al Apărării a vorbit vineri despre pierderile inamice pe 25 martie. Potrivit ministerului, în timpul războiului, Ucraina și-a pierdut forțele de apărare aeriană, aviația militară și flota.

Rusia a declarat controlul deplin asupra Hersonului și asupra majorității regiunii Zaporojie. Se presupune că armata rusă a blocat Kievul, Harkovul, Cernigău, Sumî și Nicolaev.

16:30 25.3.2022

Președintele SUA, Joe Biden, a ajuns în Polonia

Președintele american Joe Biden se întâlnește cu membri ai Diviziei a 82-a aeropurtate la Rzeszów, Polonia, alături de secretarul american al apărării Lloyd Austin și alți oficiali americani.

Biden a mâncat pizza cu soldații americani.

În timpul vizitei sale, s-a întâlnit cu membrii serviciului din Divizia 82 Aeropurtată la Rzeszów, unde a mâncat pizza alături de militarii americani.

„Voiam doar să trec și să spun mulțumesc. Mulțumesc. Mulțumesc. Mulțumesc", a spus Biden în timp ce a intrat într-o cantină și a adăugat: „Nu este o exagerare să vă spun că sunteți cea mai bună forță de luptă din lume, din istoria lumii”.

Joe Biden a lăudat curajul civililor ucraineni „oameni cu multă coloană vertebrală” și cu „mult curaj".

„​Uitați-vă cum se ridică. Femei, tineri care stau în mijlocul, în fața unui tanc blestemat, spunând doar 'Nu plec'. Sunt incredibili”, a spus el.

Biden a spus că lumea se confruntă în prezent cu o luptă între „democrație și oligarhi”.

Sâmbătă, Biden se va întâlni cu președintele polonez Andrzej Duda pentru a discuta despre modul în care SUA și aliații reacţionează la criza refugiaților provocată de invadarea Ucrainei de Rusia.

Casa Albă a confirmat că Biden se va întâlni și cu refugiații ucraineni și cu personalul umanitar american în Polonia.

17:21 25.3.2022

Premierul Marii Britanii a avut o conversație „francă” cu președintele chinez

Premierul britanic Boris Johnson a avut vineri o conversație „francă” cu președintele chinez Xi Jinping, potrivit purtătorului de cuvânt al premierului britanic, citat de CNN.

Cei doi lideri au discutat „o serie de probleme de interes reciproc, inclusiv situația din Ucraina”, într-o „conversație sinceră care a durat aproape o oră”, arată sursa citată.

Au fost de acord să vorbească din nou în curând, a spus purtătorul de cuvânt.

Xi i-a spus lui Johnson că țara sa va juca un „rol constructiv” în restabilirea păcii în Ucraina, potrivit unui articol publicat de agenția de presă chineză Xinhua.

„Xi a expus poziția de principiu a Chinei cu privire la problema Ucrainei, subliniind că comunitatea internațională ar trebui să promoveze cu adevărat discuțiile de pace, să creeze condiții pentru soluționarea politică a problemei ucrainene și să impulsioneze revenirea la pace a Ucrainei cât mai curând. China va continua să joace un rol constructiv în acest sens”, potrivit articolului din Xinhua.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG