Spotify se retrage din Rusia din cauza noilor legi care stabilește ce pot difuza companiile media
Materialele publicate considerate a fi „știri false” despre invadarea Ucrainei de către Rusia ar putea duce la pedepse mari cu închisoarea, conform noilor reguli.
Într-o declarație trimisă instituțiilor de presă, Spotify a spus că regulile privind „restricționarea în continuare a accesului la informații, eliminarea liberei exprimări și incriminarea anumitor tipuri de știri pune în pericol siguranța angajaților Spotify și, eventual, chiar și a ascultătorilor noștri”.
„După ce am analizat cu atenție opțiunile noastre și circumstanțele actuale, am ajuns la decizia dificilă de a ne suspenda complet serviciul în Rusia”, a anunțat compania, citată de BBC.
Spotify este cea mai cunoscută platformă de streaming muzical, dar s-a mutat în podcasting ca parte a modelului său de afaceri, biblioteca sa incluzând o mulțime de știri și emisiuni de actualitate.
Compania și-a închis biroul din Rusia la începutul lunii martie și nu a putut să-și vândă abonamentele premium în țară din cauza restricțiilor impuse de furnizorii de plăți pe fondul sancțiunilor internaționale.
Spotify este cea mai recentă companie, dintr-o lungă listă de companii internaționale importante, care se retrag din Rusia: McDonald's, Starbucks, Apple, Samsung și multe altele.
Ministerul rus al Apărării: Prima fază a operațiunii militare a fost „în general” încheiată
Ministerul apărării a declarat că separatiștii susținuți de ruși controlează acum 93% din Lugansk și 54% din Donețk , republicile autoproclamate din estul Ucrainei, cunoscute sub denumirea generică de Donbas.
„Obiectivele principale ale primei etape a operațiunii au fost în general îndeplinite”, a declarat Serghei Rudțkoi, șeful direcției operaționale principale a Statului Major general rus, în timpul unei conferințe.
În anunțul de vineri, Rusia a părut, de asemenea, să sugereze că invazia Ucrainei de către Moscova s- ar putea îndrepta către obiective mai limitate, adăugând că obiectivul principal al operațiunii a fost „eliberarea Donbasului”.
„Potențialul de luptă al Forțelor Armate ale Ucrainei a fost redus considerabil, ceea ce face posibilă concentrarea eforturilor noastre de bază asupra atingerii obiectivului principal, eliberarea Donbasului”.
Rusia și-a schimbat obiectivele în Ucraina de-a lungul războiului. Președintele rus, Vladimir Putin , a declarat anterior că „denazificarea” conducerii ucrainene – înțeleasă în general ca schimbare de regim – a fost principala motivație a invaziei.
Rusia lovește centrul de comandă de la Vinnîțea
Kievul a anunțat un atac cu rachete de croazieră rusești asupra centrului de comandă al Forțelor Aeriene Ucrainene, din orașul Vinnîțea, din centrul Ucrainei.
Rachetele au lovit mai multe clădiri, provocând „daune semnificative infrastructurii”, au declarat forțele aeriene ucrainene pe Telegram.
Anterior, Rusia a susținut că a distrus aproape complet forțele aeriene și capacitatea de apărare aeriană a Ucrainei.
„Astăzi, 25 martie, în jurul orei 16:30, ocupanții ruși au lansat o lovitură cu rachete pe teritoriul Comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei din Vinnîțea”, potrivit comunicatului.
„Un total de șase rachete de croazieră au fost lansate de ruși. Unele dintre ele au fost lovite de apărarea aeriană. Restul au lovit mai multe structuri, provocând distrugeri semnificative ale infrastructurii", au anunțat forțele aeriene ucrainene.
Volodimir Zelenski a participat, prin videoconferință, la reuniunea Consiliului European. Fond de solidaritate pentru Ucraina
Liderii UE au discutat la reuniunea Consiliului European, la care a participat și președintele SUA, Joe Biden, despre agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.
„Discuțiile liderilor au vizat în special evoluțiile recente din teren, situația umanitară din Ucraina, modalitățile de sprijin pentru refugiații din Ucraina şi pentru țările vecine, precum și măsurile restrictive la adresa Rusiei şi Belarusului”, transmite președinția România.
La aceste discuții a participat, prin videoconferință, şi președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Liderii europeni au atras atenția că Rusia încalcă grav dreptul internațional și au făcut referire la crimele de război comise împotriva civililor din Ucraina, solicitând încetarea imediată a agresiunii militare de pe teritoriul Ucrainei și respectarea pe deplin a integrității teritoriale, a suveranității și a independenței acesteia în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, arată sursa citată.
Consiliul European a recunoscut provocarea semnificativă pe care o reprezintă criza din Ucraina pentru țările care găzduiesc refugiați, în special pentru statele aflate la granița cu Ucraina, fiind încurajată continuarea eforturilor în spiritul unității și solidarității.
Liderii europeni au solicitat statelor membre să elaboreze, cu sprijinul Comisiei Europene, planuri de contingență care să adreseze și nevoile pe termen mediu și lung. Comisia Europeană va propune măsuri pentru a mobiliza finanțări suplimentare în sprijinul țărilor care găzduiesc refugiați din Ucraina.
Totodată, s-a decis înființarea unui Fond de solidaritate pentru Ucraina în vederea reconstrucției unei Ucraine democratice, îndată ce atacul militar al Rusiei va înceta.