Linkuri accesibilitate

Una din victimele execuțiilor rusești ridicată cu o macara dintr-o groapă comună pentru identificare - Bucea, 10 aprilie 2022 - AP Photo/Rodrigo Abd

Războiul lui Putin în Ucraina | Anchetatorii britanici strâng dovezi ale crimelor armatei ruse. Sportivă de performanță, ucisă la Mariupol

O jurnalistă de la Radio Europa Liberă a murit în atacurile „de înaltă precizie” rusești asupra capitalei ucrainene, de joi seară, în timpul vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres, la Kiev.

Sumarul evenimentelor:

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, l-a acuzat vineri pe președintele rus Vladimir Putin de depravare și brutalitate în invazia sa de două luni în Ucraina. „Este brutalitatea cea mai rece și cea mai depravată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului american, John Kirby. Momentul a fost unul unic în istoria comunicării contraamiraului în rezervă Kirby cu presa. Cunoscut ca un tip subtil și reținut, care depășește cu umor fin situațiile delicate, Kirby și-a stăpânit cu greu emoțiile atunci când a vorbit de atrocitățile comandate de Putin în Ucraina asupra copiilor, civililor, gravidelor, a ființelor nevinovate și fără vreo legătură cu planurile de război ale liderului de la Kremlin.

Pe de altă parte, SUA nu cred că amenințarea Rusiei cu arme nucleare, în ciuda recentei escaladări a retoricii Moscovei pe subiect, reprezintă un pericol real, a declarat un înalt oficial american al apărării.

De altfel, SUA au început deja antrenarea militarilor ucraineni în baze ale SUA din afara Ucrainei, a anunțat același john Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Consecventă cu declarațiilor oficialilor săi, Marea Britanie a anunțat că va trimite anchetatori în Ucraina pentru a ajuta la strângerea de dovezi ale crimelor de război, inclusiv ale violenței sexuale, a declarat ministrul de externe, Liz Truss.

Vladimir Putin a făcut o greșeală de calcul strategică în lansarea invaziei Ucrainei, iar consilierilor săi „le este frică să-i spună adevărul” despre amploarea erorii sale, a declarat șeful spionajului britanic, Sir Jeremy Fleming, într-un discurs susținut joi în Australia.

Alina Peregudova, o sportivă ucraineană de 14 ani, care a câștigat medalii de aur la campionatele naționale de haltere din Ucraina, a fost ucisă de bombardamentele rusești la Mariupol alături de mama sa.

După îndelungi eforturi și contradicții pe subiect, țările Uniunii Europene ar putea să aprobe un embargo treptat asupra petrolului rusesc încă de săptămâna viitoare, scrie The New York Times.

Moderatorii Facebook au cerut companiei să le permită să intervină împotriva celor care susțin atrocitățile armatei ruse în Ucraina.

Rusia a atacat Kievul cu două rachete de croazieră, joi seară, în timp ce secretarul general al ONU, António Guterres, vizita capitala ucraineană.

După ce Guterres a vizitat locul masacrelor și gropilor comune de la periferia orașului și s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski, șeful ONU a recunoscut: „Permiteți-mi să fiu foarte clar. Consiliul de Securitate nu a reușit să facă tot ce i-a stat în putere pentru a preveni și a pune capăt acestui război”.

Rusia a declarat că forțele sale au distrus instalațiile de producție ale unei uzine de rachete spațiale din Kiev cu rachete de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune.

Ministerul rus al Apărării a postat o înregistrare care arată rachetele lansate de un submarin al flotei din Marea Neagră.

O persoană a murit în urma atacului: Vira Hirich, jurnalistă RFE/RL. Corpul neînsuflețit al colegei noastre fost găsit vineri dimineață, printre ruinele blocului în care locuia.

Ucraina speră să evacueze civilii care sunt blocați în oțelăria Azovstal cu ultimii luptători care apără orașul Mariupol din sudul țării.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică investighează un raport potrivit căruia o rachetă ar fi zburat direct deasupra unei centrale nucleare, adăugând că ar fi „extrem de grav” dacă ar fi adevărat.

Președintele Joe Biden a cerut un pachet de 33 de miliarde de dolari ca ajutor militar și economic pentru Ucraina, mai mult decât dublu față de ajutorul acordat până acum.

Marea Britanie va trimite 8.000 de soldați în Europa de Est în cadrul unor exerciții extinse pentru a combate agresiunea rusă, într-una dintre cele mai mari desfășurări de la Războiul Rece încoace.

De asemenea, Marea Britanie trimite experți pentru a ajuta Ucraina la colectarea de probe și la urmărirea penală a crimelor de război, o echipă urmând să ajungă la începutul lunii mai.

22:42 29.4.2022

Purtătorul Pentagonului, stăpânindu-și cu greu lacrimile în timp ce vorbește despre Putin: „Este brutalitatea cea mai rece și cea mai depravată”

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, l-a acuzat vineri pe președintele rus Vladimir Putin de depravare și brutalitate în invazia sa de două luni în Ucraina.

„Este brutalitatea cea mai rece și cea mai depravată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului american, John Kirby, citat de Reuters.

De-a lungul timpului, Kirby și-a câștigat simpatia jurnaliștilor prin maniera sa impasibilă și simțul umorului. Dar vineri, când i s-a cerut să facă un bilanț al celor 65 de zile de război din Ucraina, emoțiile l-au cuprins când a fost întrebat despre starea de spirit a președintelui Putin.

„Nu am de gând să intru în psihologia lui Vladimir Putin”, a spus el.

„Este greu să te uiți la ce face el în Ucraina, la ce fac forțele sale în Ucraina și să crezi că un individ etic, moral ar putea justifica acest lucru.

„Este greu să te uiți la...” - după care s-a oprit părând că se sufocă și că se luptă să-și recapete calmul.

După câteva secunde, și-a reluat șirul gândurilor și a rostit una dintre cele mai puternice condamnări ale președintelui rus de până acum. „Îmi pare rău”, a spus el. „Este dificil să te uiți la unele imagini și să-ți imaginezi că orice lider matur serios și bine gândit ar face asta. Deci, nu pot vorbi de psihologia lui. Dar cred că toți putem vorbi despre depravarea lui”, a spus Kirby la un briefing de știri de la Pentagon, înainte de a face o pauză de aproape 10 secunde.

„Nu cred că înțelegem pe deplin gravitatea acestui tip de violență și cruzime și, așa cum am spus, depravare, asupra oamenilor nevinovați, asupra necombatanților, asupra civililor, cu atâta desconsiderare față de viețile pe care le-a luat”, a adăugat Kirby.

El s-a emoționat vorbind despre „depravarea” lui Putin în Ucraina.

Vorbind despre justificarea lui Putin pentru invadarea Ucrainei, el a lovit în podium pentru a-și sublinia ideile. „Este greu să-și găsească scuze că este vorba despre nazism în Ucraina și despre protejarea rușilor din Ucraina și despre apărarea intereselor naționale ale Rusiei, când niciunul dintre ei, niciunul dintre ei nu a fost amenințat de Ucraina”, a spus Kirby.

Kirby a enumerat câteva dintre acțiunile forțelor ruse pe care le consideră „de neconceput”: civili „împușcați în ceafă, cu mâinile legate la spate. Femeile, femeile însărcinate ucise, spitalele bombardate.”

Cu ceva timp în urmă, contraamiralul în retragere a anunțat că SUA au început să antreneze soldați ucraineni cu sisteme de arme cheie în bazele din Germania.

SUA și partenerii aruncă arme într-o cursă contra cronometru înainte ca Rusia să-și lanseze atacul complet împotriva forțelor ucrainene din regiunea de est Donbas.

Oficialii americani - inclusiv Kirby - au acuzat deja forțele ruse de crime de război.

După cuvintele sale emoționante, a fost întrebat de ce a folosit termenul „depravare” și ce l-a împins la o condamnare atât de puternică.

„Nu pot vorbi în numele întregului guvern american. Vorbesc în numele Departamentului Apărării și nu am vrut să mă emoționez”, a spus el.

„Îmi cer scuze pentru asta. Nu vreau să fac asta. Dar am fost în preajma armatei de mult, mult timp și am cunoscut prieteni care nu s-au întors. Este greu.”

Apoi a enumerat acțiunile rusești în Ucraina, inclusiv uciderea de civili, și a întrebat cum se leagă asta cu obiectivele de război ale lui Putin. Momentul lui înlăcrimat a făcut loc unei indignări furioase, remarcă Daily Mail.

21:49 29.4.2022

Șeful spionajului britanic: consilierilor lui Putin le este frică să-i spună că a greșit invadând Ucraina

Vladimir Putin a făcut o greșeală de calcul strategică în lansarea invaziei Ucrainei, iar consilierilor săi „le este frică să-i spună adevărul” despre amploarea erorii sale, a declarat șeful agenției britanice de spionaj GCHQ, Sir Jeremy Fleming, într-un discurs susținut joi în Australia.

El a spus că liderul rus a apreciat greșit puterea rezistenței ucrainene, răspunsul occidental și capacitatea forțelor sale de a obține o victorie rapidă.

„Totul se adaugă la calculul eronat strategic asupra căruia liderii occidentali l-au avertizat pe Putin de la început că va fi. A devenit războiul lui personal, costul fiind plătit de oameni nevinovați din Ucraina și, din ce în ce mai mult, și de rușii de rând”, a spus Fleming.

„Avem informații că Putin s-a simțit indus în eroare de armata rusă, ceea ce a dus la tensiuni persistente între Putin și conducerea sa militară”, a declarat Kate Bedingfield, directorul de comunicare la Casa Albă.

„Credem că Putin este dezinformat de consilierii săi despre cât de prost se comportă armata rusă și despre modul în care economia rusă este paralizată de sancțiuni, deoarece consilierilor săi le este prea frică să-i spună adevărul”.

Ea a adăugat: „Deci, este din ce în ce mai clar că războiul lui Putin a fost o gafă strategică care a lăsat Rusia mai slabă pe termen lung și din ce în ce mai izolată pe scena mondială”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a fost de acord cu evaluarea Casei Albe: „Este armata [a lui Putin]. Este războiul lui. S-ar putea să nu înțeleagă pe deplin gradul în care forțele sale eșuează în Ucraina.”

Înaintea invaziei, Putin a avut o întâlnire bizară cu consilierii săi cheie pentru a stabili dacă să recunoască republicile autoproclamate din Luhansk și Donețk. Unele personalități de rang înalt se vedea că se tem să-l contrazică pe cel care conduce țara de 22 de ani.

21:20 29.4.2022

SUA au început antrenarea forțelor armate ucrainene în locații americane din afara Ucrainei

SUA au început antrenamentele forțelor armate ucrainene în locații americane situate în afara Ucrainei, inclusiv în Germania, a anunțat un purtător de cuvânt al Pentagonului.

„Astăzi pot să anunț că Statele Unite au început antrenamentele cu forțele armate ucrainene privind sistemele cheie la instalațiile militare americane din Germania”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Kirby a spus că există trei locații în afara SUA unde ucrainenii primesc instruire, inclusiv unul în Germania.

21:17 29.4.2022

 SUA nu cred că Rusia va folosi arme nucleare

SUA nu cred că amenințarea Rusiei cu arme nucleare, în ciuda recentei escaladări a retoricii Moscovei pe subiect, reprezintă un pericol real, a declarat un înalt oficial american al apărării, citat de The Guardian.

„Nu evaluăm că există o amenințare cu utilizarea armelor nucleare și nicio amenințare la adresa teritoriului NATO.

El a spus că Rusia este în întârziere cu programul său de operațiuni militare în regiunea Donbas, a declarat oficialul american.

Luptele din Donbas s-ar putea prelungi prin luptă la sol, a adăugat acesta.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG