Șeful ONU recunoaște: Consiliul de Securitate nu a reușit să prevină și să pună capăt războiului
Secretarul general al ONU a criticat Consiliul de Securitate al propriei organizații în timpul vizitei de la Kiev.
În timpul unei conferințe de presă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Antonio Guterres a declarat că Consiliul nu a reușit să prevină sau să pună capăt războiului din Ucraina.
„Permiteți-mi să fiu foarte clar. Consiliul de Securitate nu a reușit să facă tot ce i-a stat în putere pentru a preveni și a pune capăt acestui război. Aceasta este o sursă de mare dezamăgire, frustrare și furie”, a spus Guterres, potricit The Guardian.
Guterres a promis că va „intensifica eforturile pe toate planurile” și va extinde asistența în numerar a consiliului - distribuind 100 de milioane de dolari pe lună, ajungând la 1,3 milioane de persoane până în luna mai și acoperind 2 milioane până în august.
Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 membri, are sarcina specifică de a asigura pacea și securitatea globală și s-a confruntat cu critici pentru că nu a acționat de când a început invazia Rusiei, în februarie.
China suspendă tarifele de import pentru cărbune, ajutând exporturile rusești
Începând de duminică, guvernul chinez va suspenda tarifele la cărbunele importat, o decizie care va fi probabil în beneficiul Rusiei, într-un moment în care exporturile sale de cărbune către Europa sunt eliminate treptat din cauza invaziei sale în Ucraina, scrie The New York Times.
China s-a abținut să critice invazia Rusiei, iar Ministerul chinez de Externe și agențiile sale de propagandă au preluat multe dintre criticile recente ale Rusiei la adresa Statelor Unite și a aliaților săi. Dar China a declarat, de asemenea, că va continua „comerțul normal” cu Rusia și s-a ferit să ajute în mod activ Rusia să eludeze sancțiunile occidentale.
În urmă cu trei săptămâni, Uniunea Europeană a aprobat o interdicție asupra cărbunelui rusesc, introducând treptat măsura pe parcursul a patru luni. UE importă aproximativ jumătate din cărbunele său din Rusia, schimburile comerciale fiind în valoare de patru miliarde de euro pe an.
Importurile de cărbune ale Chinei din Rusia au atins anul trecut aproape șapte miliarde de euro și se încadrează într-o categorie neobișnuită. Importurile chinezești de cărbune rusesc s-au dublat în a doua jumătate a anului trecut, când China a avut o penurie temporară de cărbune. China și-a extins rapid minele de cărbune deținute de stat la sfârșitul anului trecut și la începutul acestui an pentru a rezolva problema penuriei.
NATO spune că poate susține ani de zile Kievul în războiul împotriva Rusiei
NATO este pregătită să mențină sprijinul acordat Ucrainei în războiul împotriva Rusiei timp de mai mulți ani, inclusiv să ajute Kievul să treacă de la armele din epoca sovietică la arme și sisteme occidentale moderne, a declarat joi secretarul general Jens Stoltenberg.
El a vorbit după ce Kremlinul a avertizat că livrările de arme occidentale către Ucraina, inclusiv arme grele, reprezintă o amenințare la adresa securității continentului european „și provoacă instabilitate”, transmite Reuters.
„Trebuie să fim pregătiți pe termen lung. Există inclusiv posibilitatea ca acest război să se prelungească și să dureze luni și ani de zile”, a declarat Stoltenberg la un summit al tinerilor la Bruxelles.
Șeful NATO a declarat că Occidentul va continua să exercite presiuni maxime asupra președintelui rus Vladimir Putin pentru a pune capăt invaziei din Ucraina - pe care Moscova o numește „operațiune militară specială” - prin sancțiuni și ajutor economic, dar și militar pentru Kiev.
„Aliații NATO se pregătesc să ofere sprijin pe o perioadă lungă de timp și, de asemenea, să ajute Ucraina să tranziteze, să treacă de la vechiul echipament din epoca sovietică la arme și sisteme mai moderne, la standarde NATO, care vor necesita, de asemenea, mai multă pregătire”, a declarat Stoltenberg.
Majoritatea armelor grele pe care țările NATO le-au trimis până acum Ucrainei sunt arme de fabricație sovietică aflate încă în stocurile statelor est-europene membre NATO, dar Statele Unite și alți aliați au început să furnizeze Kievului obuziere occidentale.
Republica Moldova se confruntă cu un „moment periculos”
Moldova se confruntă cu „un nou moment foarte periculos”, a declarat Nicu Popescu, vicepremierul țării, care a avertizat că forțe anonime încearcă să alimenteze tensiunile după o serie de explozii în regiunea separatistă Transnistria.
Nicu Popescu a declarat că guvernul său a constatat „o deteriorare periculoasă a situației” în ultimele zile, după atacurile cu grenade asupra „ministerului securității” din regiunea separatistă Transnistria, luni. Atacurile cu grenade propulsate de rachete au reprezentat „un nou moment foarte periculos în istoria regiunii noastre”, a declarat el, adăugând că instituțiile Republicii Moldova au fost puse în alertă maximă ca răspuns.
Temerile cresc că Moldova și Transnistria ar putea fi atrase în conflictul din Ucraina. Regiunea predominant rusofonă Transnistria din estul Moldovei este controlată de separatiștii pro-ruși din 1992, după un scurt război în care Moscova a intervenit de partea rebelilor.
The Guardian notează că, săptămâna trecută, un comandant rus de rang înalt a declarat că obținerea controlului asupra sudului Ucrainei ar ajuta Rusia să se conecteze cu Transnistria, care are o graniță de 453 km cu Ucraina. Apoi, luni au avut loc o serie de explozii misterioase care au vizat „ministerul securității de stat” din Transnistria, un turn de radio și o unitate militară.