Linkuri accesibilitate

Una din victimele execuțiilor rusești ridicată cu o macara dintr-o groapă comună pentru identificare - Bucea, 10 aprilie 2022 - AP Photo/Rodrigo Abd
Una din victimele execuțiilor rusești ridicată cu o macara dintr-o groapă comună pentru identificare - Bucea, 10 aprilie 2022 - AP Photo/Rodrigo Abd

Războiul lui Putin în Ucraina | Anchetatorii britanici strâng dovezi ale crimelor armatei ruse. Sportivă de performanță, ucisă la Mariupol

O jurnalistă de la Radio Europa Liberă a murit în atacurile „de înaltă precizie” rusești asupra capitalei ucrainene, de joi seară, în timpul vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres, la Kiev.

Sumarul evenimentelor:

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, l-a acuzat vineri pe președintele rus Vladimir Putin de depravare și brutalitate în invazia sa de două luni în Ucraina. „Este brutalitatea cea mai rece și cea mai depravată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului american, John Kirby. Momentul a fost unul unic în istoria comunicării contraamiraului în rezervă Kirby cu presa. Cunoscut ca un tip subtil și reținut, care depășește cu umor fin situațiile delicate, Kirby și-a stăpânit cu greu emoțiile atunci când a vorbit de atrocitățile comandate de Putin în Ucraina asupra copiilor, civililor, gravidelor, a ființelor nevinovate și fără vreo legătură cu planurile de război ale liderului de la Kremlin.

Pe de altă parte, SUA nu cred că amenințarea Rusiei cu arme nucleare, în ciuda recentei escaladări a retoricii Moscovei pe subiect, reprezintă un pericol real, a declarat un înalt oficial american al apărării.

De altfel, SUA au început deja antrenarea militarilor ucraineni în baze ale SUA din afara Ucrainei, a anunțat același john Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Consecventă cu declarațiilor oficialilor săi, Marea Britanie a anunțat că va trimite anchetatori în Ucraina pentru a ajuta la strângerea de dovezi ale crimelor de război, inclusiv ale violenței sexuale, a declarat ministrul de externe, Liz Truss.

Vladimir Putin a făcut o greșeală de calcul strategică în lansarea invaziei Ucrainei, iar consilierilor săi „le este frică să-i spună adevărul” despre amploarea erorii sale, a declarat șeful spionajului britanic, Sir Jeremy Fleming, într-un discurs susținut joi în Australia.

Alina Peregudova, o sportivă ucraineană de 14 ani, care a câștigat medalii de aur la campionatele naționale de haltere din Ucraina, a fost ucisă de bombardamentele rusești la Mariupol alături de mama sa.

După îndelungi eforturi și contradicții pe subiect, țările Uniunii Europene ar putea să aprobe un embargo treptat asupra petrolului rusesc încă de săptămâna viitoare, scrie The New York Times.

Moderatorii Facebook au cerut companiei să le permită să intervină împotriva celor care susțin atrocitățile armatei ruse în Ucraina.

Rusia a atacat Kievul cu două rachete de croazieră, joi seară, în timp ce secretarul general al ONU, António Guterres, vizita capitala ucraineană.

După ce Guterres a vizitat locul masacrelor și gropilor comune de la periferia orașului și s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski, șeful ONU a recunoscut: „Permiteți-mi să fiu foarte clar. Consiliul de Securitate nu a reușit să facă tot ce i-a stat în putere pentru a preveni și a pune capăt acestui război”.

Rusia a declarat că forțele sale au distrus instalațiile de producție ale unei uzine de rachete spațiale din Kiev cu rachete de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune.

Ministerul rus al Apărării a postat o înregistrare care arată rachetele lansate de un submarin al flotei din Marea Neagră.

O persoană a murit în urma atacului: Vira Hirich, jurnalistă RFE/RL. Corpul neînsuflețit al colegei noastre fost găsit vineri dimineață, printre ruinele blocului în care locuia.

Ucraina speră să evacueze civilii care sunt blocați în oțelăria Azovstal cu ultimii luptători care apără orașul Mariupol din sudul țării.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică investighează un raport potrivit căruia o rachetă ar fi zburat direct deasupra unei centrale nucleare, adăugând că ar fi „extrem de grav” dacă ar fi adevărat.

Președintele Joe Biden a cerut un pachet de 33 de miliarde de dolari ca ajutor militar și economic pentru Ucraina, mai mult decât dublu față de ajutorul acordat până acum.

Marea Britanie va trimite 8.000 de soldați în Europa de Est în cadrul unor exerciții extinse pentru a combate agresiunea rusă, într-una dintre cele mai mari desfășurări de la Războiul Rece încoace.

De asemenea, Marea Britanie trimite experți pentru a ajuta Ucraina la colectarea de probe și la urmărirea penală a crimelor de război, o echipă urmând să ajungă la începutul lunii mai.

07:34 29.4.2022

China suspendă tarifele de import pentru cărbune, ajutând exporturile rusești

Începând de duminică, guvernul chinez va suspenda tarifele la cărbunele importat, o decizie care va fi probabil în beneficiul Rusiei, într-un moment în care exporturile sale de cărbune către Europa sunt eliminate treptat din cauza invaziei sale în Ucraina, scrie The New York Times.

China s-a abținut să critice invazia Rusiei, iar Ministerul chinez de Externe și agențiile sale de propagandă au preluat multe dintre criticile recente ale Rusiei la adresa Statelor Unite și a aliaților săi. Dar China a declarat, de asemenea, că va continua „comerțul normal” cu Rusia și s-a ferit să ajute în mod activ Rusia să eludeze sancțiunile occidentale.

În urmă cu trei săptămâni, Uniunea Europeană a aprobat o interdicție asupra cărbunelui rusesc, introducând treptat măsura pe parcursul a patru luni. UE importă aproximativ jumătate din cărbunele său din Rusia, schimburile comerciale fiind în valoare de patru miliarde de euro pe an.

Importurile de cărbune ale Chinei din Rusia au atins anul trecut aproape șapte miliarde de euro și se încadrează într-o categorie neobișnuită. Importurile chinezești de cărbune rusesc s-au dublat în a doua jumătate a anului trecut, când China a avut o penurie temporară de cărbune. China și-a extins rapid minele de cărbune deținute de stat la sfârșitul anului trecut și la începutul acestui an pentru a rezolva problema penuriei.

07:30 29.4.2022

Șeful ONU recunoaște: Consiliul de Securitate nu a reușit să prevină și să pună capăt războiului

Secretarul general al ONU a criticat Consiliul de Securitate al propriei organizații în timpul vizitei de la Kiev.

În timpul unei conferințe de presă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Antonio Guterres a declarat că Consiliul nu a reușit să prevină sau să pună capăt războiului din Ucraina.

„Permiteți-mi să fiu foarte clar. Consiliul de Securitate nu a reușit să facă tot ce i-a stat în putere pentru a preveni și a pune capăt acestui război. Aceasta este o sursă de mare dezamăgire, frustrare și furie”, a spus Guterres, potricit The Guardian.

Guterres a promis că va „intensifica eforturile pe toate planurile” și va extinde asistența în numerar a consiliului - distribuind 100 de milioane de dolari pe lună, ajungând la 1,3 milioane de persoane până în luna mai și acoperind 2 milioane până în august.

Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 membri, are sarcina specifică de a asigura pacea și securitatea globală și s-a confruntat cu critici pentru că nu a acționat de când a început invazia Rusiei, în februarie.

XS
SM
MD
LG