Poluare în Kiev din cauza incendiului provocat de explozia de la mall
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat luni că nivelul poluării atmosferice a crescut după atacul rusesc asupra centrului comercial din cartierul Podilski, în urma căruia au murit opt persoane.
Vitali Kliciko a spus că incendiile rezultate în urma atacurilor au ars un centru comercial și au avariat șase blocuri, trei dintre acestea nemafiind improprii pentru locuit. Între timp, au fost avariate sediile a două școli și două grădinițe, a precizat el.
„Din cauza incendiilor izbucnite în urma loviturilor aeriene din capitală și din regiune, a fost detectată poluarea aerului. Așadar, nu deschideți ferestrele. Și când ieșiți afară protejați-vă plămânii purtând chiar și o mască medicală de tip FFP2”, a spus primarul Kievului, citat de CNN.
De asemenea, Kliciko i-a îndemnat pe cetățeni să nu filmeze sau să posteze pe rețelele de socializare videoclipuri cu puncte de control militare, convoaie de vehicule sau apărări în jurul instalațiilor strategice. „Nu ajutați inamicul!”, a scris el.
Bursa de la Moscova s-a redeschis parțial
Luni, Bursa de valori de la Moscova s-a redeschis parțial, pentru prima dată din 25 februarie - a doua zi după începerea războiului, relatează BBC.
Piața a fost redeschisă la ora 13:00 doar pentru unele obligațiuni de împrumut emise de guvernul rus.
În tranzacțiile de dinaintea deschiderii de astăzi, randamentele obligațiunilor guvernamentale au crescut cu aproape 20% - cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată - pentru ca apoi să scadă ușor. Un randament mai mare înseamnă că guvernul va trebui să plătească mai mult pentru a se împrumuta și indică faptul că investiția este mai riscantă.
Tranzacțiile cu obligațiuni și acțiuni pe piețele financiare din Rusia au fost suspendate după ce acțiunile s-au prăbușit cu 33%.
Un dolar american era evaluat la 105 ruble rusești, iar sancțiunile internaționale se resimt: unele supermarketuri au raționalizat vânzările de produse de bază, cum ar fi sarea și uleiul de gătit.
Clădiri avariate la Odesa
Navele rusești au tras în dimineața zilei de 21 martie în direcția Odesa, iar mai multe clădiri au fost avariate, a declarat reprezentantul administrației militare din Odesa, Serghei Bratciuk, potrivit Current Time.
În plus, guvernul Bulgariei a atras atenţia cu privire la prezenţa unor mine care plutesc în derivă în Marea Neagră, ajunse în zonă de pe ţărmul oraşului Odesa şi care pun în pericol traficul maritim, relatează Agerpres citând agenția EFE.
Dispozitivele explozive „au fost aduse de o furtună şi plutesc în Marea Neagră, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru toate ambarcaţiunile”, a mai transmis sursa citată. Minele marine ajung să plutească dacă se rup cablurile cu care sunt ancorate.
Direcția Hidrografică Maritimă a României a avertizat la rândul său, pe 18 martie, asupra pericolului prezenței minelor în nord-vestul Mării Negre.
„Pericol de mine în zona de nord-vest a Mării Negre. În situația în care descoperiți obiecte plutitoare asemănătoare minelor raportați imediat la nr. tel 0040241651040”, se arată într-un avertisment publicat de Digi24.
Zelenski cere Europei să oprească toate schimburile comerciale cu Rusia
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut luni liderilor europeni să înceteze toate schimburile comerciale cu Rusia, într-un efort de a face presiuni asupra Moscovei pentru a pune capăt asaltului militar asupra țării sale.
„Vă rog să nu sponsorizați armele de război ale acestei țări, ale Rusiei. Fără euro pentru ocupanți. Închideți-le toate porturile voastre. Nu le exportați bunurile voastre. Refuzați-le resursele energetice. Faceți presiuni pentru ca Rusia să părăsească Ucraina”, a declarat Zelenski, într-un videoclip pe rețelele sociale, citat de AFP.
Președintele Lituaniei a anunțat la scurt timp că intenționează să renunțe la importurile de gaz și petrol din Rusia.
„Interconectarea gazului cu Polonia, legătura submarină de energie cu Suedia, sincronizarea sistemului energetic cu Europa continentală - toate acestea ilustrează faptul că Lituania se pregătește să trăiască în totalitate fără resursele energetice rusești”, a declarat președintele lituanian, Gitanas Nauseda, potrivit Reuters.
„Am parcurs cea mai mare parte a drumului, cum ar fi înlocuirea gazului din conducte cu gaz natural lichefiat (GNL) și suntem pregătiți să folosim petrol din alte țări. Sincronizarea noastră energetică va fi finalizată în curând și atunci Lituania va fi un bun exemplu pentru Europa”, a mai spus el.
De asemenea, premierul ceh Petr Fiala a afirmat luni că Vladimir Putin comite crime de război în Ucraina, iar mai multe sancțiuni sunt singura modalitate de a-l opri.
„Armata rusă a devastat orașul ucrainean Mariupol. Întreaga lume vede că Vladimir Putin comite crime de război și că oameni nevinovați mor din cauza războiului său. Trebuie să continuăm să facem presiuni pentru o abordare clară și unitară față de Rusia, iar mai multe sancțiuni - singura modalitate de a-l opri pe Putin”, a scris Petr Fiala, pe Twitter.