10 milioane de ucraineni strămutați de războiul Rusiei
Zece milioane de persoane - aproximativ un sfert din populație - și-au părăsit locuințele din Ucraina din cauza războiului neprovocat al Rusiei, a declarat șeful ONU pentru refugiați.
„Printre responsabilitățile celor care duc războiul, oriunde în lume, se numără și suferința provocată civililor care sunt forțați să își părăsească locuințele”, a scris șeful UNHCR, duminică pe Twitter.
„Războiul din Ucraina este atât de devastator încât 10 milioane de persoane au fugit, fie strămutați în interiorul țării, fie refugiați în străinătate”, a adăugat Filippo Grandi, potrivit RFE/RL.
Potrivit cifrelor UNHCR, peste 3,4 milioane de ucraineni, majoritatea femei și copii, și-au părăsit țara de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie.
Bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt eligibili pentru a fi chemați în armată și nu pot pleca.
Agenția ONU pentru copii, UNICEF, a declarat că peste 1,5 milioane de copii se numără printre cei care au fugit în străinătate.
Refugiații trec în țările vecine din vest, cum ar fi Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Republica Moldova.
Uniunea Europeană a acordat ucrainenilor care fug de război dreptul de a rămâne și de a munci pe teritoriul celor 27 de state membre timp de până la trei ani.
Cererea Rusiei de predare a Mariupolului a fost respinsă
Ministerul rus al Apărării a cerut ca orașul Mariupol să se predea până luni dimineață la ora locală 05:00, o propunere pe care Ucraina a respins-o, potrivit BBC.
Moscova a anunțat că va deschide coridoare umanitare pentru a permite locuitorilor să părăsească orașul până la ora locală 10:00, dacă va primi un răspuns scris la propunere.
Colonelul-general Mihail Mizintsev, șeful Centrului Național de Management al Apărării din Rusia, a fost citat de Ria Novosti spunând că oficialii locali vor fi supuși unui „tribunal militar” dacă nu acceptă termenii de predare.
La începutul zilei de luni, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat că nu se poate „pune problema” unei predări.
„Am informat deja partea rusă despre acest lucru”, a declarat ea, citată de Ukrainska Pravda.
Mii de ucraineni duși în „tabere de filtrare” din Rusia
Sâmbătă, consiliul municipal din Mariupol a acuzat Moscova că a dus în mod ilegal și cu forța „câteva mii” de locuitori în Rusia, relatează The Guardian.
„Ocupanții îi trimit pe locuitorii din Mariupol în tabere de filtrare, le verifică telefoanele și le confiscă documentele ucrainene”, a declarat Pavlo Kirilenko, șeful administrației regionale din Donețk.
Mulți dintre cei 400.000 de locuitori din Mariupol sunt blocați de mai bine de două săptămâni, în timp ce Rusia încearcă să preia controlul asupra orașului-port strategic, bombardându-l fără încetare și tăindu-i aprovizionarea cu energie, alimente și apă.
Scurgeri de amoniac la o fabrică din Sumî
O scurgere de amoniac a avut loc la o fabrică de produse chimice din orașul Sumî, aflat sub asediu în nord-estul țării, a declarat guvernatorul regional Dmitro Jivitski citat de BBC.
Acesta i-a avertizat pe cei care se află pe o rază de cinci kilometri în jurul fabricii Sumîkhimprom să părăsească zona, deoarece gazul este periculos.
Oficialul nu a precizat motivele care au cauzat scurgerea de amoniac.
Orașul Sumî, cu o populație de circa 260.000 de oameni, se află la 40 de kilometri de granița cu Rusia.
Cel puțin patru persoane au fost ucise de un bombardament în Kiev
Cel puțin patru persoane au murit în bombardamentele care au avut loc duminică seara asupra unor case și a unui centru comercial din districtul Podil al capitalei ucrainene, au anunțat autoritățile orașului.
„Potrivit informațiilor pe care le avem în acest moment, mai multe case și unul dintre centrele comerciale [au fost lovite]”, a declarat primarul orașului, Vitali Kliciko, citat de Reuters.
Departamentul din Kiev al serviciului de urgență de stat a declarat că patru persoane au fost ucise.