Linkuri accesibilitate

Preotul militar Mikola Madenski merge printre dărâmături în fața centrului comercial Retroville, distrus după un atac rusesc asupra capitalei ucrainene Kiev, 21 martie 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | Zelenski: Ucraina nu va ceda în fața ultimatumurilor rusești

Invazia Rusiei în Ucraina a intrat în cea de-a 26-a zi. Kievul a respins cererea de predare a Mariupolului, în timp ce forțele rusești au intensificat atacul asupra orașului-port. Președintele Joe Biden călătorește în Europa în această săptămână.

Autobuzele care evacuează civili în Zaporojie au fost bombardate de armata rusă. Patru copii au fost răniți, doi dintre ei sunt în stare critică.

Trei jurnaliști și un editor au fost luați ostatici de soldații ruși în Melitopol.

Premierul Boris Johnson ar putea merge la Kiev, spune ambasadorul UK în Ucraina, Melinda Simmons.

Un supraviețuitor al lagărelor de concentrare naziste, în vârstă de 96 de ani, a fost ucis în așa-zisa operațiune de „denazificare” a Ucrainei, ordonată de Putin. Boris Romanțenko a murit vineri după ce casa sa de la Harkov a fost lovită de un proiectil. El a fost un supraviețuitor al lagărelor de concentrare Buchenwald, Peenemünde, Mittelbau-Dora și Bergen-Belsen. Romanțenko a militat pentru memoria crimelor făcute de naziști și a fost vicepreședinte al Comitetului Internațional Buchenwald-Dora.

Un tribunal din Moscova a decis să eticheteze Meta Platforms „organizație extremistă”, o mișcare care interzice efectiv platformele de socializare Facebook și Instagram. Instanța a declarat că decizia intră în vigoare „imediat”.

Trupele ruse au folosit grenade asomatoare și focuri de armă pentru a dispersa un miting de protest anti-ocupație în orașul Herson, din sudul Ucrainei, au declarat forțele armate ale Ucrainei. Înregistrările video îi arată pe civili alergând în Piața Libertății din Herson pentru a scăpa de proiectilele care aterizează în jurul lor. Se aud și bubuituri puternice și focuri de armă. Cel puțin o persoană a fost rănită, au spus forțele armate.​

Cel puțin opt persoane au murit la Kiev în bombardamentele asupra unei zone rezidențiale și a unui centru comercial, duminică seară. Poluarea a crescut și mai mult din cauza incendiului provocat, iar primarul capitalei ucrainene a emis o avertizare.

Autoritățile ucrainene au ignorat cererea Rusiei de a renunța la orașul Mariupol, afirmând că „nu se pune problema niciunei predări”.

La Odesa, în apropiere de granița României, mai multe clădiri au fost avariate după un atac al navelor rusești. În Sumî, oraș din apropiere de Rusia, bombardamentele rusești au avariat un rezervor de amoniac.

Președintele Ucrainei a acuzat Rusia de crime de război în Mariupol, unde luptele grele au ajuns acum în centrul orașului. Se estimează că 90% din clădirile orașului au fost avariate sau distruse, iar aproximativ 300.000 de persoane au rămas fără energie electrică sau apă și cu puține alimente.

Zece milioane de oameni - aproximativ un sfert din populația Ucrainei - și-au părăsit casele: fie au fugit în țările UE, fie în alte orașe din țară.

Joe Biden va călători în Europa în această săptămână. Joi va participa la o reuniune de urgență a liderilor țărilor NATO, la Bruxelles, urmând ca vineri să se deplaseze în Polonia.

06:39 21.3.2022

10 milioane de ucraineni strămutați de războiul Rusiei

Câțiva oameni se adună pe o stradă din Mariupol și se pregătesc să părăsească orașul ucrainean bombardat de Rusia, 20 martie 2022.
Câțiva oameni se adună pe o stradă din Mariupol și se pregătesc să părăsească orașul ucrainean bombardat de Rusia, 20 martie 2022.

Zece milioane de persoane - aproximativ un sfert din populație - și-au părăsit locuințele din Ucraina din cauza războiului neprovocat al Rusiei, a declarat șeful ONU pentru refugiați.

„Printre responsabilitățile celor care duc războiul, oriunde în lume, se numără și suferința provocată civililor care sunt forțați să își părăsească locuințele”, a scris șeful UNHCR, duminică pe Twitter.

„Războiul din Ucraina este atât de devastator încât 10 milioane de persoane au fugit, fie strămutați în interiorul țării, fie refugiați în străinătate”, a adăugat Filippo Grandi, potrivit RFE/RL.

Potrivit cifrelor UNHCR, peste 3,4 milioane de ucraineni, majoritatea femei și copii, și-au părăsit țara de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie.

Bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt eligibili pentru a fi chemați în armată și nu pot pleca.

Agenția ONU pentru copii, UNICEF, a declarat că peste 1,5 milioane de copii se numără printre cei care au fugit în străinătate.

Refugiații trec în țările vecine din vest, cum ar fi Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Republica Moldova.

Uniunea Europeană a acordat ucrainenilor care fug de război dreptul de a rămâne și de a munci pe teritoriul celor 27 de state membre timp de până la trei ani.

06:51 21.3.2022

Cererea Rusiei de predare a Mariupolului a fost respinsă

Ministerul rus al Apărării a cerut ca orașul Mariupol să se predea până luni dimineață la ora locală 05:00, o propunere pe care Ucraina a respins-o, potrivit BBC.

Moscova a anunțat că va deschide coridoare umanitare pentru a permite locuitorilor să părăsească orașul până la ora locală 10:00, dacă va primi un răspuns scris la propunere.

Colonelul-general Mihail Mizintsev, șeful Centrului Național de Management al Apărării din Rusia, a fost citat de Ria Novosti spunând că oficialii locali vor fi supuși unui „tribunal militar” dacă nu acceptă termenii de predare.

La începutul zilei de luni, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat că nu se poate „pune problema” unei predări.

„Am informat deja partea rusă despre acest lucru”, a declarat ea, citată de Ukrainska Pravda.

Mii de ucraineni duși în „tabere de filtrare” din Rusia

Sâmbătă, consiliul municipal din Mariupol a acuzat Moscova că a dus în mod ilegal și cu forța „câteva mii” de locuitori în Rusia, relatează The Guardian.

„Ocupanții îi trimit pe locuitorii din Mariupol în tabere de filtrare, le verifică telefoanele și le confiscă documentele ucrainene”, a declarat Pavlo Kirilenko, șeful administrației regionale din Donețk.

Mulți dintre cei 400.000 de locuitori din Mariupol sunt blocați de mai bine de două săptămâni, în timp ce Rusia încearcă să preia controlul asupra orașului-port strategic, bombardându-l fără încetare și tăindu-i aprovizionarea cu energie, alimente și apă.

07:04 21.3.2022

Scurgeri de amoniac la o fabrică din Sumî

O scurgere de amoniac a avut loc la o fabrică de produse chimice din orașul Sumî, aflat sub asediu în nord-estul țării, a declarat guvernatorul regional Dmitro Jivitski citat de BBC.

Acesta i-a avertizat pe cei care se află pe o rază de cinci kilometri în jurul fabricii Sumîkhimprom să părăsească zona, deoarece gazul este periculos.

Oficialul nu a precizat motivele care au cauzat scurgerea de amoniac.

Orașul Sumî, cu o populație de circa 260.000 de oameni, se află la 40 de kilometri de granița cu Rusia.

07:15 21.3.2022

Cel puțin patru persoane au fost ucise de un bombardament în Kiev

Geniști ucraineni inspectează locul unei explozii după un bombardament în Kiev, 20 martie 2022
Geniști ucraineni inspectează locul unei explozii după un bombardament în Kiev, 20 martie 2022

Cel puțin patru persoane au murit în bombardamentele care au avut loc duminică seara asupra unor case și a unui centru comercial din districtul Podil al capitalei ucrainene, au anunțat autoritățile orașului.

„Potrivit informațiilor pe care le avem în acest moment, mai multe case și unul dintre centrele comerciale [au fost lovite]”, a declarat primarul orașului, Vitali Kliciko, citat de Reuters.

Departamentul din Kiev al serviciului de urgență de stat a declarat că patru persoane au fost ucise.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG