Oficial de la Kiev: 2.389 de copii duși cu forța în Rusia
Ministerul ucrainean de Externe a acuzat Moscova că a mutat cu forța mii de copii din estul regiunii Donbas, pe care i-a dus în Rusia.
Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al ministerului, a declarat pe Twitter că numai în data de 19 martie 2.389 de copii au fost „răpiți” de lângă părinții lor.
„Răpirea civililor este strict interzisă de dreptul internațional umanitar. Armata rusă îi privează pe copiii noștri de îngrijirea părintească și le pune în pericol viața în Rusia. Aceste crime odioase trebuie să fie oprite”, a scris oficialul ucrainean.
Trupele rusești trag în civilii de la Herson
Un videoclip postat pe rețelele de socializare arată că trupele ruse aruncă grenade și deschid focul asupra unei mulțimi pașnice în orașul-port Herson, din sudul Ucrainei.
Hersonul este ocupat de forțele ruse, dar au existat proteste civile de când a devenit primul oraș important care a căzut de la invazia Moscovei în Ucraina, pe 24 februarie.
Centrul de comunicații strategice al Ucrainei a declarat că forțele ruse au aruncat grenade fumigene asupra persoanelor care participau la un miting pro-ucrainean. Unele grenade au explodat sub picioarele protestatarilor, a susținut acesta.
Cel puțin două persoane au fost rănite în timpul protestelor, potrivit rapoartelor.
Justiția rusă respinge apărarea Meta în fața acuzațiilor de extremism. Facebook și Instagram, intezise
Un tribunal din Moscova a respins luni încercarea proprietarului Facebook Meta Platforms (FB.O) de a se apăra de acuzațiile de extremism împotriva sa, au informat agențiile de presă ruse, într-un caz care l-ar putea forța pe gigantul tehnologic american să părăsească piata rusească.
Un tribunal din Moscova a decis să eticheteze Meta Platforms drept „organizație extremistă”, o mișcare care interzice efectiv platformele de socializare Facebook și Instagram.
Instanța a declarat pe 21 martie că decizia sa intră în vigoare „imediat”.
Agenția de presă TASS a scris că Meta a cerut mai mult timp pentru a-și pregăti poziția juridică și a pus sub semnul întrebării autoritatea instanței de a-i interzice activitățile la cererea procurorilor ruși.
Avocatul companiei, Victoria Șaghina, a declarat în instanță că Meta nu desfășoară activități extremiste și a negat acuzațiile de rusofobie, transmite Interfax, preluată de Reuters.
Rusia a interzis deja Facebook pentru că a restricționat acceul la rețea unor publicații de propagandă rusești, iar Instagram a fost blocat după ce Meta a spus că va permite utilizatorilor rețelelor de socializare din Ucraina să posteze mesaje care îndeamnă la violență împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a trupelor trimise de Moscova în Ucraina pe 24 februarie.
Supraviețuitor al mai multor lagăre de concentrare naziste, de 96 de ani, ucis în atacul cu bombă al Rusiei de vineri, de la Harkov
Boris Romanțenko a murit vineri dupa ce casa sa a fost lovita de un proiectil, potrivit nepoatei sale.
El a fost un supraviețuitor al lagărelor de concentrare Buchenwald, Peenemünde, Mittelbau-Dora și Bergen-Belsen.
Într-o declarație dată luni, Fundația Memoriale Buchenwald și Mittelbau-Dora a spus că este „profund consternată” de vești.
Romanțenko a militat „intens” pentru memoria crimelor naziste și a fost vicepreședinte al Comitetului Internațional Buchenwald-Dora, a adăugat fundația.
Președintele rus Vladimir Putin și-a justificat ordinul de invadare a Ucrainei prin așa-zisa „denazificare” a sa.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este evreu.