Linkuri accesibilitate

Preotul militar Mikola Madenski merge printre dărâmături în fața centrului comercial Retroville, distrus după un atac rusesc asupra capitalei ucrainene Kiev, 21 martie 2022.
Preotul militar Mikola Madenski merge printre dărâmături în fața centrului comercial Retroville, distrus după un atac rusesc asupra capitalei ucrainene Kiev, 21 martie 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | Zelenski: Ucraina nu va ceda în fața ultimatumurilor rusești

Invazia Rusiei în Ucraina a intrat în cea de-a 26-a zi. Kievul a respins cererea de predare a Mariupolului, în timp ce forțele rusești au intensificat atacul asupra orașului-port. Președintele Joe Biden călătorește în Europa în această săptămână.

Autobuzele care evacuează civili în Zaporojie au fost bombardate de armata rusă. Patru copii au fost răniți, doi dintre ei sunt în stare critică.

Trei jurnaliști și un editor au fost luați ostatici de soldații ruși în Melitopol.

Premierul Boris Johnson ar putea merge la Kiev, spune ambasadorul UK în Ucraina, Melinda Simmons.

Un supraviețuitor al lagărelor de concentrare naziste, în vârstă de 96 de ani, a fost ucis în așa-zisa operațiune de „denazificare” a Ucrainei, ordonată de Putin. Boris Romanțenko a murit vineri după ce casa sa de la Harkov a fost lovită de un proiectil. El a fost un supraviețuitor al lagărelor de concentrare Buchenwald, Peenemünde, Mittelbau-Dora și Bergen-Belsen. Romanțenko a militat pentru memoria crimelor făcute de naziști și a fost vicepreședinte al Comitetului Internațional Buchenwald-Dora.

Un tribunal din Moscova a decis să eticheteze Meta Platforms „organizație extremistă”, o mișcare care interzice efectiv platformele de socializare Facebook și Instagram. Instanța a declarat că decizia intră în vigoare „imediat”.

Trupele ruse au folosit grenade asomatoare și focuri de armă pentru a dispersa un miting de protest anti-ocupație în orașul Herson, din sudul Ucrainei, au declarat forțele armate ale Ucrainei. Înregistrările video îi arată pe civili alergând în Piața Libertății din Herson pentru a scăpa de proiectilele care aterizează în jurul lor. Se aud și bubuituri puternice și focuri de armă. Cel puțin o persoană a fost rănită, au spus forțele armate.​

Cel puțin opt persoane au murit la Kiev în bombardamentele asupra unei zone rezidențiale și a unui centru comercial, duminică seară. Poluarea a crescut și mai mult din cauza incendiului provocat, iar primarul capitalei ucrainene a emis o avertizare.

Autoritățile ucrainene au ignorat cererea Rusiei de a renunța la orașul Mariupol, afirmând că „nu se pune problema niciunei predări”.

La Odesa, în apropiere de granița României, mai multe clădiri au fost avariate după un atac al navelor rusești. În Sumî, oraș din apropiere de Rusia, bombardamentele rusești au avariat un rezervor de amoniac.

Președintele Ucrainei a acuzat Rusia de crime de război în Mariupol, unde luptele grele au ajuns acum în centrul orașului. Se estimează că 90% din clădirile orașului au fost avariate sau distruse, iar aproximativ 300.000 de persoane au rămas fără energie electrică sau apă și cu puține alimente.

Zece milioane de oameni - aproximativ un sfert din populația Ucrainei - și-au părăsit casele: fie au fugit în țările UE, fie în alte orașe din țară.

Joe Biden va călători în Europa în această săptămână. Joi va participa la o reuniune de urgență a liderilor țărilor NATO, la Bruxelles, urmând ca vineri să se deplaseze în Polonia.

22:37 21.3.2022

Ziar pro-Kremlin din Rusia: Aproape 10.000 de soldați ruși morți în Ucraina

Ziarul pro-Kremlin Komsomolskaya Pravda (KP) a publicat luni un articol ce citează pe oficialii ruși spunând că 9,861 de militari ruși au murit, scrie BBC. Cifra depășește estimările făcute anterior de serviciile de informații americane cu privire la numărul de decese în rândul soldaților ruși.

KP estimează, de asemenea, că aproximativ 16,153 de oameni au fost răniți în războiul dintre Rusia și Ucraina, izbucnit pe 24 februarie 2022.

Editorul KP, Vladimir Sungorkin, a declarat ulterior că informația postată pe site-ul publicației a fost rezultatul spargerii paginii și a transmis că ziarul va oferi ulterior o explicație.

22:43 21.3.2022

Joe Biden a avut un apel telefonic cu liderii europeni

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a avut un apel telefonic luni cu liderii europeni pentru a discuta despre sprijinul pe care Occidentul îl poate oferi în continuare Ucrainei.

Printre șefii de stat prezenți la apel se numără premierul Marii Britanii, Boris Johnson, premierul Italiei, Mario Draghi, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Franței, Emmanuel Macron.

Într-o declarație dată de Casa Albă, oficialii americani au transmis că liderii reuniți ai celor patru state și-au prezentat „grijile legate de tacticile barbare ale Rusiei în Ucraina, inclusiv atacurile sale asupra civililor”.

„Și-au subliniat sprijinul neîntrerupt pentru Ucraina, inclusiv prin acordarea de sprijin militar cetățenilor ucraineni curajoși, care își apără țara de agresiunea rusă, și ajutor umanitar pentru milioanele de cetățeni ce au fugit din calea violenței”, se arată în declarația postată de Casa Albă, citată de BBC.

22:46 21.3.2022

Forțele armate ruse arestează mai mulți oficiali ucraineni

Agenția de presă Interfax-Ucraina, transmite că soldații ruși au arestat în cinci cazuri mai mulți oficiali ucraineni în orașul Cernigău, din nordul Ucrainei, scrie BBC.

Citând site-ul web al Parlamentului Ucrainean, agenția declară că forțele ruse au reținut liderii politici a două sate și un consilier local, în timp ce doi oficiali ai administrației locale au fost, de asemenea, răpiți.

00:13 22.3.2022

Statele Unite iau în calcul echiparea Ucrainei cu sisteme de apărare antiaeriană de mare altitudine

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, spune că SUA se află în „discuții” cu alte țări pentru a furniza Ucrainei sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, scrie BBC.

Până în prezent, Statele Unite au furnizat Ucrainei arme antiaeriene portabile Stinger. Aceste sisteme sunt eficiente însă doar împotriva elicopterelor și aeronavelor ce zboară la altitudine joasă.

Printre țările care au propus o astfel de măsură se numără Slovacia, ai cărei politicieni și-au exprimat dorința de a oferi Ucrainei sisteme antiaeriene S-300, cu condiția de a primi altele care să le înlocuiască.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG