Linkuri accesibilitate

Războiul premierului ungar Orban cu Europa


Viktor Orban pe un afiș electoral care spune„În primul rând au vrut să ne ia banii, dar acum miza e unitatea UE”
Viktor Orban pe un afiș electoral care spune„În primul rând au vrut să ne ia banii, dar acum miza e unitatea UE”

Premierul Viktor Orban a anunţat luni că guvernul Ungariei îşi retrage sprijinul pentru candidatura conservatorului Manfred Weber la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

În cadrul unei conferinţe de presă comune cu vicecancelarul naționalist al Austriei, Heinz-Cristian Strache, Orban a fost solicitat să comenteze decizia partidului ungar de guvernământ Fidesz de a nu-l mai susţine pe Weber ca succesor al lui Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene din partea Partidului Popular European, potrivit agenției MTI, preluată de Agerpres.

Prim-ministrul a răspuns că guvernul de la Budapesta nu poate sprijini o candidatură pentru o persoană care nu doreşte acest lucru. Orban a arătat că reprezentantul Partidului Popular European (PPE) a declarat deja că nu doreşte să devină preşedinte al Comisiei Europene cu ajutorul voturilor din Ungaria. "Aceasta este o poziţie serioasă şi o încălcare a principiului de a respecta întotdeauna alegătorii".

Disputa dintre premierul european și fruntașul PPE este mai veche, încă dinaintea suspendării Fidesz din PPE, în luna martie. Manfred Weber i-a cerut atunci lui Orban să îndeplinească trei condiții pentru a evita mecanismul de excludere din PPE: să pună capăt campaniei anti-UE, să mențină Universitatea Central-Europeană la Budapesta, Universitate care a fost fost exclusă prin lege și deja s-a mutat la Viena și să ceară scuze membrilor PPE pentru atitudinea sa.

Declarația lui Viktor Orban are loc în plină campanie electorală pentru europarlamentare și este o încercare a premierului ungar de a le arăta liderilor PPE, că ar putea să piardă voturile Fidesz din viitorul Parlament European, voturi fără de care e posibil ca partidele tradiționale să piardă majoritatea.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG