Linkuri accesibilitate

Salvatorii nu dovedesc să transporte răniții după atacul de la Iavoriv

Războiul Rusiei contra Ucrainei | 35 de persoane ucise în atacul asupra unui centru de menținere a păcii. Jurnalist american, ucis la Irpin

În a 18-a zi a războiului ordonat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, un atac aerian rusesc a ucis cel puțin 35 de persoane și a rănit 134 la un centru de menținere a păcii din Iavoriv, la 50 km vest de Liov și la mai puțin de 15 kilometri de granița cu Polonia.

Atacul de la centrul de menținere a păcii a avut loc la câteva ore după ce Kremlinul a avertizat că liniile de aprovizionare din vest în țara invadată sunt „ținte legitime”. Ministerul rus al Apărării a recunoscut responsabilitatea atacului cu rachetă asupra Centrului Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității. Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat că atacul a ucis până la 180 de „mercenari străini” și a distrus o „cantitate mare” de arme.

Brent Renaud, 51 de ani, un regizor american premiat, care a lucrat și pentru New York Times, a fost ucis de forțele ruse în orașul Irpin, în afara Kievului. Juan Arredondo, un fotograf american, a fost rănit și se află în spital.

Orașul-port ucrainean Mariupol epuizează ultimele rezerve de hrană și apă, potrivit autorităților locale și este la un pas de catastrofă umanitară. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că un convoi de aprovizionare se află la doar două ore distanță de oraș, unde 400.000 de oameni sunt blocați în prezent.

Delegații ucraineni și ruși de la negocierile de pace au transmis se îndreaptă pe un drum bun. Negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak a spus că discuțiile au devenit mai constructive. Leonid Sluțki, un delegat rus, a spus că s-au înregistrat progrese semnificative și că speră să se ajungă în curând la o „poziție comună”, relatează Reuters.

Personalități creștine de rang înalt au cerut oprirea luptei în Ucraina. Papa Francisc a spus că ucrainenii sunt masacrați și a cerut oprirea invaziei. „În numele lui Dumnezeu, să se audă strigătul oamenilor suferinzi și să înceteze bombardamentele și atacurile. În numele lui Dumnezeu, vă rog, opriți acest masacru.”

Între timp, liderul spiritual al lumii ortodoxe, Bartolomeu I, a cerut o încetare a focului în Ucraina și a lăudat „rezistența puternică” a națiunii împotriva forțelor invadatoare rusești.

Peste 14.000 de oameni din 112 orașe au fost arestați în Rusia pentru proteste împotriva războiului de la începutul invadării Ucrainei, potrivit unui organism independent pentru drepturile omului din țară.

Ombudsmanul Ucrainei susține că Rusia a folosit muniții cu fosfor, care sunt interzise, într-un atac produs noaptea trecută la Popasna, ceea ce ar constitui o crimă de război.

India își mută temporar ambasada din Ucraina în Polonia, a confirmat guvernul său.

Încă un primar a fost răpit de forțele invadatoare ruse după ce în urmă cu o zi a fost răpit Ivand Fedorov, primarul din Melitopol, scos din primărie cu un sac pe cap de militari ruși înarmați. Primarul unui oraș din sudul Ucrainei a fost răpit duminică de forțele ruse, potrivit ministrului de externe al Ucrainei. Dmitro Kuleba a spus că Evgheni Mateiev, din Dniprorudne, a fost răpit de forțele ruse.

Nouă persoane au fost ucise în atacuri aeriene asupra orașului Nicolaev, din sudul Ucrainei. Orașul este văzut ca punct-cheie pentru un eventual asalt asupra portului Odesa, aflat pe coasta Mării Negre.

Președintele polonez Andrzej Duda spune că se teme că Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice și că NATO și SUA ar trebuie să schimbe abordarea.

19:59 13.3.2022

SUA: Rusia ar plăti un „preț grav” pentru atacul cu arme chimice

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan (foto), a declarat că Rusia va plăti un „preț sever” dacă va folosi arme chimice în Ucraina.

El a declarat pentru postul de televiziune american CBS Face the Nation că orice atac asupra NATO va declanșa un răspuns complet din partea alianței – și că se uită la potențiala amenințare a unui atac cu arme chimice.

Sullivan a adăugat că au fost în contact direct cu Moscova pentru a avertiza împotriva oricărei mișcări.

El a spus: „Folosirea armelor de distrugere în masă ar fi o linie suplimentară șocantă pe care [președintele rus Vladimir] Putin o trece în ceea ce privește atacul său asupra dreptului internațional și a normelor internaționale”.

19:56 13.3.2022

Mii de oameni protestează în sprijinul Ucrainei la Berlin

Mulțimile s-au adunat la Berlin în sprijinul Ucrainei, mărșăluind prin centrul orașului în fața Porții Brandenburg, simbol al divizării Germaniei în timpul războiului rece, când țara a fost împărțită în țările sale separate de Est și Vest.

După unificare, a fost văzută ca reprezentând pacea și libertatea.

19:37 13.3.2022

Conversație telefonică Iohannis - Zelenski

Președintele Klaus Iohannis a avut duminică o convorbire telefonică cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

„L-am asigurat de sprijinul deplin al României pentru Ucraina atât bilateral, cât și în UE. Hubul umanitar de la Suceava a început deja să livreze primul ajutor. Vom avea grijă de toți cetățenii care sosesc în România”, a scris președintele român pe Twitter.

18:18 13.3.2022

Un autocar cu ucraineni s-a răsturnat pe o autostradă în Italia. O femeie a murit

Un autocar care transporta refugiați ucraineni s-a răsturnat pe o autostradă din Italia, iar o femeie de 32 de ani, cu doi copii, a murit.

Tânăra și cei doi copii ai săi, de 10 și cinci ani, se numărau printre cele 22 de persoane aflate în autocar și care fugeau de războiul din Ucraina, potrivit presei italiene, citată de The Guardian.

Autobuzul mergea la Pescara, un oraș-port din Abruzzo, când a derapat și s-a răsturnat pe o pantă de lângă autostrada A14.

Femeia a murit la fața locului, iar copiii ei au fost transportați la spitalul Bufalini cu vânătăi. Au fost internați în spital pentru ca medicii să le ofere sprijin psihologic.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG