Linkuri accesibilitate

Salvatorii nu dovedesc să transporte răniții după atacul de la Iavoriv
Salvatorii nu dovedesc să transporte răniții după atacul de la Iavoriv

Războiul Rusiei contra Ucrainei | 35 de persoane ucise în atacul asupra unui centru de menținere a păcii. Jurnalist american, ucis la Irpin

În a 18-a zi a războiului ordonat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, un atac aerian rusesc a ucis cel puțin 35 de persoane și a rănit 134 la un centru de menținere a păcii din Iavoriv, la 50 km vest de Liov și la mai puțin de 15 kilometri de granița cu Polonia.

Atacul de la centrul de menținere a păcii a avut loc la câteva ore după ce Kremlinul a avertizat că liniile de aprovizionare din vest în țara invadată sunt „ținte legitime”. Ministerul rus al Apărării a recunoscut responsabilitatea atacului cu rachetă asupra Centrului Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității. Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat că atacul a ucis până la 180 de „mercenari străini” și a distrus o „cantitate mare” de arme.

Brent Renaud, 51 de ani, un regizor american premiat, care a lucrat și pentru New York Times, a fost ucis de forțele ruse în orașul Irpin, în afara Kievului. Juan Arredondo, un fotograf american, a fost rănit și se află în spital.

Orașul-port ucrainean Mariupol epuizează ultimele rezerve de hrană și apă, potrivit autorităților locale și este la un pas de catastrofă umanitară. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că un convoi de aprovizionare se află la doar două ore distanță de oraș, unde 400.000 de oameni sunt blocați în prezent.

Delegații ucraineni și ruși de la negocierile de pace au transmis se îndreaptă pe un drum bun. Negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak a spus că discuțiile au devenit mai constructive. Leonid Sluțki, un delegat rus, a spus că s-au înregistrat progrese semnificative și că speră să se ajungă în curând la o „poziție comună”, relatează Reuters.

Personalități creștine de rang înalt au cerut oprirea luptei în Ucraina. Papa Francisc a spus că ucrainenii sunt masacrați și a cerut oprirea invaziei. „În numele lui Dumnezeu, să se audă strigătul oamenilor suferinzi și să înceteze bombardamentele și atacurile. În numele lui Dumnezeu, vă rog, opriți acest masacru.”

Între timp, liderul spiritual al lumii ortodoxe, Bartolomeu I, a cerut o încetare a focului în Ucraina și a lăudat „rezistența puternică” a națiunii împotriva forțelor invadatoare rusești.

Peste 14.000 de oameni din 112 orașe au fost arestați în Rusia pentru proteste împotriva războiului de la începutul invadării Ucrainei, potrivit unui organism independent pentru drepturile omului din țară.

Ombudsmanul Ucrainei susține că Rusia a folosit muniții cu fosfor, care sunt interzise, într-un atac produs noaptea trecută la Popasna, ceea ce ar constitui o crimă de război.

India își mută temporar ambasada din Ucraina în Polonia, a confirmat guvernul său.

Încă un primar a fost răpit de forțele invadatoare ruse după ce în urmă cu o zi a fost răpit Ivand Fedorov, primarul din Melitopol, scos din primărie cu un sac pe cap de militari ruși înarmați. Primarul unui oraș din sudul Ucrainei a fost răpit duminică de forțele ruse, potrivit ministrului de externe al Ucrainei. Dmitro Kuleba a spus că Evgheni Mateiev, din Dniprorudne, a fost răpit de forțele ruse.

Nouă persoane au fost ucise în atacuri aeriene asupra orașului Nicolaev, din sudul Ucrainei. Orașul este văzut ca punct-cheie pentru un eventual asalt asupra portului Odesa, aflat pe coasta Mării Negre.

Președintele polonez Andrzej Duda spune că se teme că Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice și că NATO și SUA ar trebuie să schimbe abordarea.

07:38 13.3.2022

Sumarul zilei precedente, sâmbătă, 17 martie 2022

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că forțele ruse nu au nici puterea, nici spiritul pentru a cuceri Ucraina. În cel mai recent mesaj video de sâmbătă seara, Zelenskiy a spus: „ Invadatorii ruși nu ne pot cuceri. Ei nu au atâta putere. Ei țin doar la violență.”

Zelenski a mai susținut că Rusia încearcă să creeze noi „pseudo-republici” în Ucraina pentru a destrăma țara. El a îndemnat zonele capturate să nu cedeze „șantajului” rusesc și să nu permită repetarea experienței de la Donețk și Lugansk.

Oraşul Volnovaha din regiunea Doneţk a fost distrus în totalitate de bombardamentele ruseşti, potrivit guvernatorului regional Pavlo Kirilenko. Un spital local a fost distrus, forțând oamenii să se adune la subsol, în timp ce separatiștii proruși au preluat orașul.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Rusia ar putea folosi arme chimice după invadarea Ucrainei și că o astfel de mișcare ar fi o crimă de război. El a spus unui ziar german că Kremlinul ar putea manipula afirmațiile false privind desfășurarea occidentală a unor astfel de arme ca pretext pentru folosirea lor proprie.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Olaf Scholz, au vorbit sâmbătă prin telefon cu președintele rus Vladimir Putin și l-au îndemnat să ordone o încetare imediată a focului. Dar un oficial francez a spus : „Nu am detectat dorința lui Putin de a pune capăt războiului”.

Ministerul ucrainean al apărării spune că generalii Rusiei sunt nesiguri cu privire la „ obiectivele lor strategice ” și au fost împiedicați de rezistența acerbă a forțelor ucrainene. Cea mai recentă actualizare a informațiilor spune că rușii se regrupau și încercau să evalueze puterea apărării Ucrainei.

Șapte civili au murit după ce au intrat sub focul rusesc în timp ce încercau să fugă de luptele din apropierea Kievului. Ucraina a acuzat inițial Rusia că a tras într-un convoi de civili evacuați din satul Peremoha în timp ce aceștia se aflau pe un coridor umanitar desemnat, dar mai târziu a spus că nu este o astfel de rută.

Imaginile din satelit ale lui Mariupol arată daunele pe scară largă suferite de când forțele ruse au înconjurat orașul în urmă cu 12 zile. Peste 1.500 de civili au fost uciși, iar grupurile de ajutor umanitar spun că cei rămași nu au avut acces la apă sau la medicamente de câteva zile.

Rata refugiaților care trec granița cu Ucraina a încetinit, dar țările vecine încă se luptă să ofere adăpost celor 2,6 milioane de refugiați care au fugit de la invadarea rușilor luna trecută. Aproximativ 13.000 de refugiați au fost evacuați astăzi prin coridoarele umanitare.

Britanicii care își deschid casele ucrainenilor care fug de invazia rusă vor primi 350 de lire sterline pe lună (456 de dolari) în cadrul unui sistem de „numerar pentru cazare” , în timp ce miniștrii încearcă să repare răspunsul haotic al Marii Britanii la criză.

Oficialii ucraineni au informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică , organul de supraveghere nuclear al ONU, că Rusia intenționează să preia controlul „deplin și permanent” asupra centralei nucleare de la Zaporojie, o acuzație pe care Rusia o neagă.

Oamenii au ieșit pe străzile orașelor din întreaga lume pentru a protesta împotriva invaziei ruse a Ucrainei, inclusiv la Berlin, Varșovia, Londra, New York și Los Angeles.

Președintele american Joe Biden a autorizat acordarea a 200 de milioane de dolari în arme și alte forme de asistență pentru Ucraina, a anunțat Casa Albă.

07:44 13.3.2022

Explozii la Liov în zorii zilei, zonă de tranzit pentru refugiați spre țările vecine

Mai multe explozii au fost auzite înainte de ora locală 6.00, duminică, la periferia orașului, lângă granița Ucrainei cu Polonia.

Locuitorii au fost treziți de sirenele raidului aerian pentru a treia noapte la rând. Numai că duminică a fost prima oară, de la începutul invaziei, când sirenele au fost urmate de explozii.

The Kyiv Independent transmite că Liovul este atacat cu rachete rusești și că un teren de antrenament militar, aflat la 25 de mile de oraș a fost atacat. O serie de fotografii postate pe rețelele de socializare arată coloane mari de fum care se presupune că se ridică din direcția terenului de antrenament militar de la Iavoriv.

Centrul de antrenament militar, cel mai mare din partea de vest a Ucrainei, este cunoscut ca loc de exerciții comune cu NATO și se află la 25 de kilometri de granița cu Polonia, transmite Reuters.

„Conform datelor preliminare nu există morți, iar informațiile despre răniți sunt verificate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Academiei Forțelor Terestre ucrainene, Anton Mironovici, citat de Interfax.

Toate rapoartele indică faptul că Rusia își intensifică atacurile în vestul țării.

Mii de refugiați au trecut până acum prin Liov în drum spre țările vecine.

09:24 13.3.2022

Primarul din Ivano-Frankivsk: Aeroportul din oraș a fost ținta unui atac

Într-o postare pe Facebook, el a adăugat că a fost cea de-a treia rundă de explozii auzite în orașul aflat în vestul Ucrainei, la distanța dintre Lvov și Cernăuți.

Sirene aeriene s-au auzi, duminică, în mai multe orașe ucrainene. Potrivit BBC, care citează agenția ucraineană Ukrinform.

Alarmele antiaeriene au fost declanșate în Jîtomîr, la vest de capitala Kiev, precum și în regiunile Ternopil, Rivne și Ivano-Frankivsk din vest.

Autoritățile ucrainene au semnalat riscul atacurilor aeriene ale armatei Rusiei și în regiunea Volîn din nord-estul țării și Kramatorsk în est.

09:28 13.3.2022

Armata rusă a instalat un nou primar la Melitopol. Încă un primar răpit de forțele ruse: Evgheni Mateiev, din Dniprorudne​

Ca dovadă a temerilor președintelui Zelenski că Rusia încearcă să creeze noi „pseudo-republici” în Ucraina pentru a sparge țara, armata rusă ar fi instalat un nou primar în orașul ocupat Melitopol, după ce l-a răpit pe primarul Ivan Fedorov sâmbătă după-amiază, scos din primărie cu un sac în cap.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că Fedorov a fost răpit și reținut de un grup de 10 bărbați înarmați din forțele ruse. Ministerul de Externe ucrainean a numit detenția lui Fedorov o „răpire” și o „crimă de război”.

Se crede că primarul nou instalat al Melitopolului este Galina Danilșenko, fostă membră a consiliului orășenesc, potrivit unui comunicat de pe site-ul web al administrației regionale Zaporojie, potrivit presei ucrainene, preluată de CNN și BBC.

Danilșenko a fost prezentată ca primar interimar la televiziunea locală, unde a făcut o declarație televizată spunând că „sarcina ei principală este să ia toate măsurile necesare pentru ca orașul să revină la normal”.

Primarul unui oraș din sudul Ucrainei a fost răpit de forțele ruse, potrivit ministrului de externe al Ucrainei. Dmitro Kuleba a spus că Evgheni Mateiev, din Dniprorudne, a fost „răpit” de forțele ruse.​

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG