SUA: Rusia ar plăti un „preț grav” pentru atacul cu arme chimice
Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan (foto), a declarat că Rusia va plăti un „preț sever” dacă va folosi arme chimice în Ucraina.
El a declarat pentru postul de televiziune american CBS Face the Nation că orice atac asupra NATO va declanșa un răspuns complet din partea alianței – și că se uită la potențiala amenințare a unui atac cu arme chimice.
Sullivan a adăugat că au fost în contact direct cu Moscova pentru a avertiza împotriva oricărei mișcări.
El a spus: „Folosirea armelor de distrugere în masă ar fi o linie suplimentară șocantă pe care [președintele rus Vladimir] Putin o trece în ceea ce privește atacul său asupra dreptului internațional și a normelor internaționale”.
Ministerul rus al Apărării a recunoscut responsabilitatea atacului cu rachetă asupra Centrului Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității
Un purtător de cuvânt al ministerului rus al Apărării a declarat că atacul forțelor ruse de la Iavoriv a ucis până la 180 de „mercenari străini” și a distrus o „cantitate mare” de arme și că baza de la Iavoriv ar fi fost o bază folosită pentru depozitarea echipamentelor militare primite de la națiuni străine.
Ministerul rus al Apărării a declarat că va continua atacurile împotriva „mercenarilor străini.”
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a declarat într-un briefing că Rusia a folosit arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Iavoriv și o unitate separată din satul Starichi.
El a susținut că ambele baze au fost folosite de Ucraina pentru a antrena mercenari străini și a depozita arme.
„Ca urmare a loviturii, au fost distruși până la 180 de mercenari străini și o mare cantitate de arme străine”, a spus el, citat de Reuters.
Atacul a avut loc la o zi după ce ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că Moscova consideră că convoaiele de transporturi de arme vestice către Ucraina sunt „ținte legitime”.
140.000 de evacuați din zonele de conflict
Peste 140.000 de civili au fost evacuați din zonele de conflict din Ucraina, a declarat viceprim-ministrul țării, relatează Reuters.
Irina Vereșciuc a spus că, din nou, convoiul umanitar nu a reușit să ajungă în orașul-port asediat Mariupol, din cauza bombardamentelor rusești.
„Coloana a rămas în [orașul ocupat de ruși] Berdiansk și mâine va încerca din nou să ajungă la Mariupol”, a spus ea într-un interviu la televiziunea națională duminică.
Între timp, forțele armate ale Ucrainei lansează contraatacuri împotriva trupelor ruse în regiunea Nicolaev din sudul Ucrainei și regiunea Harkov, din est, a spus consilierul ministrului ucrainean de Interne, Vadim Denisenko.
Întrebat despre posibilitatea ca trupele ruse să blocheze capitala Ucrainei, Kiev, Denisenko a spus: „Nu există niciun blocaj în acest moment și nu este prevăzută pentru viitorul apropiat”.
Reuters nu a putut verifica declarația despre contraatacuri.
Avertismentul Crucii Roșii Internaționale: Mariupol este în pragul catastrofei umanitare
Orașul-port Mariupol, asediat al Ucrainei, se confruntă cu „cel mai rău scenariu” dacă părțile în conflict nu ajung de urgență la un „acord umanitar concret”, a avertizat duminică Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR).
„CICR este pregătit să acționeze ca un intermediar neutru pentru a facilita dialogul pe astfel de probleme umanitare”, se arată într-un comunicat al CICR.
Orașul-port de la Marea Azov, de aproximativ jumătate de milion de oameni, a fost asediat de la începutul acestei luni.
Peste 2.100 de locuitori au fost uciși de la începutul ostilităților, au declarat duminică autoritățile locale.
Mariupol se confruntă cu o „catastrofă umanitară”, lipsită de apă sau încălzire și fără alimente.
„Istoria va privi cu groază înapoi la ceea ce se întâmplă acum la Mariupol dacă părțile nu ajung la un acord cât mai repede posibil”, spune CCIR.
Președintele CICR, Peter Maurer, a cerut, în declarație, tuturor părților implicate în luptă „să plaseze pe primul loc imperativele umanitare”.
CICR a spus că oamenii din Mariupol, inclusiv propriul personal, „s-au adăpostit în subsoluri neîncălzite, și-și riscă viața la ieșirile scurte afară pentru mâncare și apă”.
Acesta a adăugat că „un acord concret, precis și aplicabil” este necesar fără întârziere, astfel încât civilii care doresc să plece să poată ajunge în siguranță, iar ajutorul umanitar să poată ajunge la cei care rămân.