Linkuri accesibilitate

 Un depozit de mărfuri congelate a luat foc sâmbătă dimineața devreme din cauza bombardamentelor în districtul Brovarî, la nord-est de Kiev, potrivit Ministerului de Interne al Ucrainei.
Un depozit de mărfuri congelate a luat foc sâmbătă dimineața devreme din cauza bombardamentelor în districtul Brovarî, la nord-est de Kiev, potrivit Ministerului de Interne al Ucrainei.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Armata rusă a bombardat o clinică de oncologie. Putin acuză forțele ucrainene că încalcă dreptul umanitar

În a 17-a zi a războiului ordonat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, sirenele au sunat întruna la Kiev de la primele ore ale dimineții de sâmbătă. Au fost bombardamente puternice. Forțele ruse s-au regrupat pentru un atac asupra Kievului. Zelenski face un apel către mamele recruților ruși.

Vaticanul cere Moscovei să înceteze focul. „A defini ceea ce se întâmplă în Ucraina ca operațiun militară înseamnă a nu recunoaște realitatea faptelor”.

Emmanuel Macron și Olaf Scholz i-au cerut lui Putin să înceteze focul. Putin a acuzat forțele ucrainene de „încălcări flagrante” ale dreptului umanitar și le-a cerut cerut celor doi să facă presiuni asupra Kievului ca să înceteze cu aceste practici.

Armata rusă a bombardart spitalul de oncologie din Nicolaev și Moscheea Suleiman Magnificul din Mariupol.

În Dnipro au avut loc cel puțin două explozii iar atacurile rusești au lovit structurile civile.

Sute de ucraineni au protestat la Melitopol împotriva arestării primarului care și-a apărat orașul până să încapă pe mâinile armatei ruse.

Situația umanitară rămâne sumbră, deoarece autoritățile ucrainene nu reușesc să să asigure evacuarea civililor din zonele cele mai afectate. Eforturile au fost reluate sâmbătă.

Imaginile din satelit arată forțele rusești apropiindu-se de Kiev.

Doar 7.000 de persoane au fost evacuate din orașe asediate.

Ucraina se teme că și Belarus va intra în război.

Trezoreria SUA a impus noi sancțiuni pentru magnatul Viktor Vekselberg, un apropiat al lui Putin, pentru consiliul de administrație al băncii VTB și familia purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Un pilot rus capturat de ucraineni spune că a fost instruit să bombardeze ținte civile.

Rusia a bombardat din nou, vineri seara, orașul Nicolaev, din sudul Ucrainei. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată mai multe incendii izbucnite în oraș, iar șeful Administrației Regionale a orașului a transmis că la momentul respectiv aveau loc lupte în satul Hurivka (raionul Dolînska, regiunea Kirovohrad).

Ministerul de Externe al Ucrainei i-a acuzat pe soldații ruși de răpirea primarului din Melitopol, un oraș aflat în sud-estul țării. Oficialii au transmis că trupele rusești l-au răpit pe primarul Ivan Fedorov vineri după-masă, după ce i-au adus acuzații nejustificate de terorism.

22:18 12.3.2022

ONU: 1.500 de victime civile, printre care și 42 de copii uciși în Ucraina

Organizația Națiunilor Unite a înregistrat 1.581 de victime civile - 579 uciși și 1.002 răniți - de la începutul invaziei ruse a Ucrainei pe 24 februarie.

Printre morți se numără 42 de copii, iar 54 de copii au fost răniți, potrivit ultimului raport al ONU privind victimele civile. Cel mai mare număr de victime a fost înregistrat în zonele aflate încă sub controlul guvernului ucrainean.

„Majoritatea victimelor civile înregistrate au fost cauzate de folosirea armelor explozive cu o zonă largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum și rachete și lovituri aeriene”, potrivit raportului ONU.

Biroul pentru drepturile omului al organizației consideră că numărul real al victimelor este „considerabil mai mare, mai ales pe teritoriul controlat de guvern și mai ales în ultimele zile”, după informații despre ostilități intense în regiuni precum Harkov, Mariupol și Donețk, unde se vorbește despre „sute de victime civile”.

20:06 12.3.2022

Zelenski oferă primul bilanț oficial al victimelor din rândul armatei ucrainene: 1.300 de morți. Armata rusă: de zece ori mai mult

O mie trei sute de militari ucraineni au murit de la invazia rusească în Ucraina, a anunțat sâmbătă seara președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
În schimb, adversarul rus a pierdut de zece ori mai mult, spune liderul de la Kiev, adică 12.000 de militari ruși morți în 17 zile de când Rusia a invadat Ucraina din ordinul lui Putin, în zorii zilei de 24 februarie.

El a spus că a remarcat o schimbare de atitudine din partea Moscovei, care nu mai vorbește doar în ultimatumuri.

20:01 12.3.2022

Putin, „hotărât” să-și atingă obiectivul în Ucraina, spune surse de la Palatul Élysée

Starea de spirit a președintelui rus Vladimir Putin rămâne „determinată”, potrivit unei surse de la Palatul Élysée, care a vorbit cu CNN despre convorbirea telefonică de sâmbătă dintre președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și Putin.

De când cei trei lideri au vorbit ultima dată joi, Putin pare să fie tot mai „hotărât să-și atingă obiectivele în Ucraina”, dar faptul că continuă să vorbească cu liderii francez și german sugerează că „nu exclude posibilitatea unei soluții diplomatice cu totul”, a spus sursa citată.

Sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut lui Macron să-l preseze pe Putin să oprească focul în Ucraina și să ridice problema reținerii primarului Melitopolului, răpit de forțele ruse și scos din primărie cu sacul în cap.

Cei doi au pledat „pentru o încetare imediată a focului” și „pentru începerea negocierilor pe trei paliere: întrebările legate de securitate, cele care se referă la suveranitatea Ucrainei și, în al treilea rând, acele probleme ridicate atât de Ucraina, cât și de Rusia recent”.

De asemenea, G7 și UE intenționează să aplice și alte sancțiuni Rusiei, potrivit aceleiași surse. Noile sancțiuni europene vor fi discutate săptămâna viitoare la Bruxelles.

18:18 12.3.2022

Vaticanul cere Moscovei încetarea focului. „A defini ceea ce se întâmplă în Ucraina ca operațiune militară înseamnă a nu recunoaște realitatea faptelor”

Vaticanul este dispus să facă „tot ce este posibil” pentru a ajuta la încetarea focului și la încheierea războiului din Ucraina.

Sfântul Scaun este „disponibil pentru orice fel de mediere”, a declarat cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, într-un interviu pentru Vatican News .

Parolin a repetat apelul Papei Francisc pentru o încetare imediată a focului în Ucraina în timpul unei conversații telefonice cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, săptămâna aceasta.

„Am cerut încetarea luptei și o soluție negociată a conflictului. Am insistat asupra respectului pentru populația civilă și asupra coridoarelor umanitare”, a spus Parolin și a repetat respingerea de către Papă a afirmației Moscovei că războiul este o operațiune militară.

„Cuvintele sunt importante și a defini ceea ce se întâmplă în Ucraina ca operațiune militară înseamnă a nu recunoaște realitatea faptelor. Ne confruntăm cu un război care, din păcate, face multe victime civile, așa cum fac toate războaiele.”

Vladimir Putin și cardinalul Pietro Parolin
Vladimir Putin și cardinalul Pietro Parolin

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG