Linkuri accesibilitate

 Un depozit de mărfuri congelate a luat foc sâmbătă dimineața devreme din cauza bombardamentelor în districtul Brovarî, la nord-est de Kiev, potrivit Ministerului de Interne al Ucrainei.
Un depozit de mărfuri congelate a luat foc sâmbătă dimineața devreme din cauza bombardamentelor în districtul Brovarî, la nord-est de Kiev, potrivit Ministerului de Interne al Ucrainei.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Armata rusă a bombardat o clinică de oncologie. Putin acuză forțele ucrainene că încalcă dreptul umanitar

În a 17-a zi a războiului ordonat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, sirenele au sunat întruna la Kiev de la primele ore ale dimineții de sâmbătă. Au fost bombardamente puternice. Forțele ruse s-au regrupat pentru un atac asupra Kievului. Zelenski face un apel către mamele recruților ruși.

Vaticanul cere Moscovei să înceteze focul. „A defini ceea ce se întâmplă în Ucraina ca operațiun militară înseamnă a nu recunoaște realitatea faptelor”.

Emmanuel Macron și Olaf Scholz i-au cerut lui Putin să înceteze focul. Putin a acuzat forțele ucrainene de „încălcări flagrante” ale dreptului umanitar și le-a cerut cerut celor doi să facă presiuni asupra Kievului ca să înceteze cu aceste practici.

Armata rusă a bombardart spitalul de oncologie din Nicolaev și Moscheea Suleiman Magnificul din Mariupol.

În Dnipro au avut loc cel puțin două explozii iar atacurile rusești au lovit structurile civile.

Sute de ucraineni au protestat la Melitopol împotriva arestării primarului care și-a apărat orașul până să încapă pe mâinile armatei ruse.

Situația umanitară rămâne sumbră, deoarece autoritățile ucrainene nu reușesc să să asigure evacuarea civililor din zonele cele mai afectate. Eforturile au fost reluate sâmbătă.

Imaginile din satelit arată forțele rusești apropiindu-se de Kiev.

Doar 7.000 de persoane au fost evacuate din orașe asediate.

Ucraina se teme că și Belarus va intra în război.

Trezoreria SUA a impus noi sancțiuni pentru magnatul Viktor Vekselberg, un apropiat al lui Putin, pentru consiliul de administrație al băncii VTB și familia purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Un pilot rus capturat de ucraineni spune că a fost instruit să bombardeze ținte civile.

Rusia a bombardat din nou, vineri seara, orașul Nicolaev, din sudul Ucrainei. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată mai multe incendii izbucnite în oraș, iar șeful Administrației Regionale a orașului a transmis că la momentul respectiv aveau loc lupte în satul Hurivka (raionul Dolînska, regiunea Kirovohrad).

Ministerul de Externe al Ucrainei i-a acuzat pe soldații ruși de răpirea primarului din Melitopol, un oraș aflat în sud-estul țării. Oficialii au transmis că trupele rusești l-au răpit pe primarul Ivan Fedorov vineri după-masă, după ce i-au adus acuzații nejustificate de terorism.

02:40 12.3.2022

Primarul din Melitopol, răpit de ruși

Ministerul de Externe al Ucrainei i-a acuzat pe soldații ruși de răpirea primarului din Melitopol, un oraș aflat în sud-estul țării. Oficialii au transmis că trupele rusești l-au răpit pe primarul Ivan Fedorov vineri după-masă, după ce i-au adus acuzații nejustificate de terorism.

„Răpirea primarului din Melitopol e clasificată drept crimă de război potrivit Convenției de la Geneva și Protocoalelor ulterior apărute, ce interzic luarea de ostatici civili pe durata războiului”, a transmis Ministerul de Externe al Ucrainei într-un comunicat, citat de BBC.

Ivan Fedorov
Ivan Fedorov

Orașul Melitopol a fost capturat de ruși în urmă cu circa două săptămâni, iar Fedorov le-a spus jurnaliștilor miercuri că rezidenții „nu cooperează sub niciun chip cu rușii”.

02:40 12.3.2022

Rusia a bombardat orașul Nicolaev

Rusia a bombardat vineri seara, orașul Nicolaev, din sudul Ucrainei. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată mai multe incendii izbucnite în oraș, iar șeful Administrației Regionale a orașului a transmis că la momentul respectiv aveau loc lupte în satul Hurivka (raionul Dolînska, regiunea Kirovohrad).

Orașul Nicolaiev sau Nikolaev (numit mai recent și Mikolaiv, Mâkolaiv, Mîkolaiv) este un oraș în sudul Ucrainei, port fluvio-maritim, situat de-a lungul albiei râului Bugul de Sud, la circa 65 km de la Marea Neagră și la 113 km nord-est de Odesa, fiind astfel ultimul centru urban dinainte de Odesa, una din țintele armatei ruse. Capturarea orașului ar ușura avansul rușilor către unul dintre marile porturi ale Ucrainei la Marea Neagră.

02:41 12.3.2022

Zelensky face apel la mamele soldaților ruși

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut sâmbătă mamelor soldaților ruși să împiedice trimiterea fiilor lor la „război” în Ucraina. „Vreau să spun asta încă o dată mamelor rusoaice. În special, mamelor recruților. Nu vă trimiteți copiii la război într-o țară străină”, a spus Zelenski într-o nouă adresă video difuzată pe Telegram.

02:43 12.3.2022

Pilot rus capturat spune că i s-a ordonat să lovească ținte civile

Un pilot rus, care apare într-un videoclip difuzat de presa ucraineană, recunoaște că i s-a ordonat să bombardeze o țintă civilă. În timpul unei conferințe de presă transmise de Interfax Ucraina, pilotul Maxim Kriștop a descris ce ordine a primit înainte de a fi doborât pe 6 martie și capturat de forțele ucrainene.

„În procesul de punere în aplicare a ordinului, mi-am dat seama că ținta nu erau instalațiile militare inamice, ci clădirile rezidențiale, oameni pașnici”, a spus Kriștop, citat de Newsweek.

„Dar am îndeplinit ordinul penal”, a spus Kriștop, locotenent colonel și comandant adjunct al Regimentului 47 de Aviație. El a fost doborât de sistemul de apărare aeriană al Ucrainei și făcut prizonier.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG