Linkuri accesibilitate

 Un depozit de mărfuri congelate a luat foc sâmbătă dimineața devreme din cauza bombardamentelor în districtul Brovarî, la nord-est de Kiev, potrivit Ministerului de Interne al Ucrainei.
Un depozit de mărfuri congelate a luat foc sâmbătă dimineața devreme din cauza bombardamentelor în districtul Brovarî, la nord-est de Kiev, potrivit Ministerului de Interne al Ucrainei.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Armata rusă a bombardat o clinică de oncologie. Putin acuză forțele ucrainene că încalcă dreptul umanitar

În a 17-a zi a războiului ordonat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, sirenele au sunat întruna la Kiev de la primele ore ale dimineții de sâmbătă. Au fost bombardamente puternice. Forțele ruse s-au regrupat pentru un atac asupra Kievului. Zelenski face un apel către mamele recruților ruși.

Vaticanul cere Moscovei să înceteze focul. „A defini ceea ce se întâmplă în Ucraina ca operațiun militară înseamnă a nu recunoaște realitatea faptelor”.

Emmanuel Macron și Olaf Scholz i-au cerut lui Putin să înceteze focul. Putin a acuzat forțele ucrainene de „încălcări flagrante” ale dreptului umanitar și le-a cerut cerut celor doi să facă presiuni asupra Kievului ca să înceteze cu aceste practici.

Armata rusă a bombardart spitalul de oncologie din Nicolaev și Moscheea Suleiman Magnificul din Mariupol.

În Dnipro au avut loc cel puțin două explozii iar atacurile rusești au lovit structurile civile.

Sute de ucraineni au protestat la Melitopol împotriva arestării primarului care și-a apărat orașul până să încapă pe mâinile armatei ruse.

Situația umanitară rămâne sumbră, deoarece autoritățile ucrainene nu reușesc să să asigure evacuarea civililor din zonele cele mai afectate. Eforturile au fost reluate sâmbătă.

Imaginile din satelit arată forțele rusești apropiindu-se de Kiev.

Doar 7.000 de persoane au fost evacuate din orașe asediate.

Ucraina se teme că și Belarus va intra în război.

Trezoreria SUA a impus noi sancțiuni pentru magnatul Viktor Vekselberg, un apropiat al lui Putin, pentru consiliul de administrație al băncii VTB și familia purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Un pilot rus capturat de ucraineni spune că a fost instruit să bombardeze ținte civile.

Rusia a bombardat din nou, vineri seara, orașul Nicolaev, din sudul Ucrainei. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată mai multe incendii izbucnite în oraș, iar șeful Administrației Regionale a orașului a transmis că la momentul respectiv aveau loc lupte în satul Hurivka (raionul Dolînska, regiunea Kirovohrad).

Ministerul de Externe al Ucrainei i-a acuzat pe soldații ruși de răpirea primarului din Melitopol, un oraș aflat în sud-estul țării. Oficialii au transmis că trupele rusești l-au răpit pe primarul Ivan Fedorov vineri după-masă, după ce i-au adus acuzații nejustificate de terorism.

02:55 12.3.2022

Atacul cibernetic care coincide cu invadarea Ucrainei de Rusia, investigat de serviciile secrete occidentale

Agențiile de informații occidentale investighează un atac cibernetic al unor hackeri neidentificați, care a perturbat accesul la internet prin satelit în bandă largă în Ucraina și care coincide cu invadarea Ucrainei de Rusia, scrie Reuters, care citează trei persoane care au cunoștință directă despre incident.

03:20 12.3.2022

Sancțiuni ale Trezoreriei SUA pentru familia lui Peskov și magnatul Vekselberg, un apropiat al lui Putin

SUA au impus sancțiuni unui grup de elite ruse, printre care și miliardarul Viktor Vekselberg.

De asemenea, sunt vizați trei membri ai familiei purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și parlamentari, transmite Trezoria SUA.

„Astăzi, Biroul de Control al Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC) a emis o nouă rundă de sancțiuni care vizează elitele ruse și persoane de la Kremlin, oligarhi și lideri politici și din domeniul securității naționale a Rusiei care au sprijinit invazia brutală și ilegală a președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.​”

Viktor Vekselberg (stâng) și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Viktor Vekselberg (stâng) și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Este vorba de oameni de afaceri care sunt asociați sau care sprijină regimul Putin, inclusiv trei membri ai familiei purtătorului de cuvânt al președintelui Putin, Dmitrii Sergheevici Peskov, de magnatul rus, un apropiat al Kremlinului, Viktor Vekselberg și de membri ai Consiliului de Administrație al Băncii VTB.

03:52 12.3.2022

Explozii la Kiev în timp ce trupele ruse se apropie de capitala Ucrainei

Echipele CNN din Kiev transmit că au auzit explozii la primele ore ale dimineții de sâmbătă. Clarissa Ward a descris o „salvă fără oprire” de explozii care se aud în depărtare și care a continuat câteva minute. „Nu este clar dacă exploziile au fost lovituri rusești sau ucrainene, a spus ea.

Luptele continuă la periferia capitalei ucrainene, administrația orașului afirmând că zonele din nord rămân cele mai periculoase, inclusiv suburbiile Buha, Irpin și Hostomel, precum și în districtul Vișorod mai la nord de Kiev. Luptele au escaladat și în Brovarî, peste râul Nipru, la est de oraș.

Pe măsură ce forțele ruse intră din mai multe direcții crește „îngrijorarea că intenția este de a înconjura complet orașul, de a-l înfometa, de a-l bombarda și apoi, în cele din urmă, de a încerca să-l răstoarne pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski”, transmite Ward.

07:34 12.3.2022

Zelenski a confirmat răpirea primarului din Melitopol: crimă împotriva democrației

„Astăzi, la Melitopol, invadatorii l-au capturat pe primarul orașului Ivan Fedorov. Un primar care apără cu curaj Ucraina și membrii comunității sale” , a confirmat președintele Volodimir în noaptea de vineri spre sâmbătă, într-un mesaj video.

„Acesta este evident un semn de slăbiciune a invadatorilor. Aceștia au trecut la o nouă etapă de teroare în care încearcă să elimine fizic reprezentanții autorităților ucrainene locale legitime", a spus el, citat de Le Figaro.

„Capturarea primarului Melitopolului este așadar o crimă, nu numai împotriva unei anumite persoane, împotriva unei anumite comunități și nu numai împotriva Ucrainei. Este o crimă împotriva democrației ca atare (...). Faptele invadatorilor ruşi vor fi echivalate cu cele ale teroriştilor Statului Islamic”, a spus el.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG