Liderii francezi și german i-au cerut liderului de la Kremlin să înceteze focul. Putin a acuzat forțele ucrainene de „încălcări flagrante” ale dreptului umanitar
Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron l-au îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin să ceară imediat încetarea focului în Ucraina în timpul unui apel de 75 de minute sâmbătă.
Macron și Scholz au făcut, de asemenea, apel la Putin „să se îndrepte către o soluție diplomatică a conflictului”, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului german Steffen Hebestreit.
El a spus că conversația face parte din eforturile internaționale în curs de a pune capăt războiului din Ucraina. Cele două părţi au convenit să nu dezvăluie alte detalii despre discuţii, a adăugat el.
Putin s-a plâns de forțele ucrainene, acuzându-le de „încălcări flagrante” ale dreptului umanitar și le-a cerut cerut celor doi să facă presiuni asupra Kievului ca să înceteze cu aceste practici, relatează Agerpres, conform AFP.
Putin a evocat „asasinate extrajudiciare ale opozanţilor”, „luări de ostatici din rândul civililor” şi „utilizarea lor ca scuturi umane”, precum şi „desfăşurarea de arme grele în zone rezidenţiale, în apropierea spitalelor, şcolilor şi grădiniţelor”, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
Scholz a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de convorbirea cu Putin și „au convenit să rămână în contact strâns”, potrivit purtătorului de cuvânt.
Vaticanul cere Moscovei încetarea focului. „A defini ceea ce se întâmplă în Ucraina ca operațiune militară înseamnă a nu recunoaște realitatea faptelor”
Vaticanul este dispus să facă „tot ce este posibil” pentru a ajuta la încetarea focului și la încheierea războiului din Ucraina.
Sfântul Scaun este „disponibil pentru orice fel de mediere”, a declarat cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, într-un interviu pentru Vatican News .
Parolin a repetat apelul Papei Francisc pentru o încetare imediată a focului în Ucraina în timpul unei conversații telefonice cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, săptămâna aceasta.
„Am cerut încetarea luptei și o soluție negociată a conflictului. Am insistat asupra respectului pentru populația civilă și asupra coridoarelor umanitare”, a spus Parolin și a repetat respingerea de către Papă a afirmației Moscovei că războiul este o operațiune militară.
„Cuvintele sunt importante și a defini ceea ce se întâmplă în Ucraina ca operațiune militară înseamnă a nu recunoaște realitatea faptelor. Ne confruntăm cu un război care, din păcate, face multe victime civile, așa cum fac toate războaiele.”
Putin, „hotărât” să-și atingă obiectivul în Ucraina, spune surse de la Palatul Élysée
Starea de spirit a președintelui rus Vladimir Putin rămâne „determinată”, potrivit unei surse de la Palatul Élysée, care a vorbit cu CNN despre convorbirea telefonică de sâmbătă dintre președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și Putin.
De când cei trei lideri au vorbit ultima dată joi, Putin pare să fie tot mai „hotărât să-și atingă obiectivele în Ucraina”, dar faptul că continuă să vorbească cu liderii francez și german sugerează că „nu exclude posibilitatea unei soluții diplomatice cu totul”, a spus sursa citată.
Sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut lui Macron să-l preseze pe Putin să oprească focul în Ucraina și să ridice problema reținerii primarului Melitopolului, răpit de forțele ruse și scos din primărie cu sacul în cap.
Cei doi au pledat „pentru o încetare imediată a focului” și „pentru începerea negocierilor pe trei paliere: întrebările legate de securitate, cele care se referă la suveranitatea Ucrainei și, în al treilea rând, acele probleme ridicate atât de Ucraina, cât și de Rusia recent”.
De asemenea, G7 și UE intenționează să aplice și alte sancțiuni Rusiei, potrivit aceleiași surse. Noile sancțiuni europene vor fi discutate săptămâna viitoare la Bruxelles.
Zelenski oferă primul bilanț oficial al victimelor din rândul armatei ucrainene: 1.300 de morți. Armata rusă: de zece ori mai mult
O mie trei sute de militari ucraineni au murit de la invazia rusească în Ucraina, a anunțat sâmbătă seara președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
În schimb, adversarul rus a pierdut de zece ori mai mult, spune liderul de la Kiev, adică 12.000 de militari ruși morți în 17 zile de când Rusia a invadat Ucraina din ordinul lui Putin, în zorii zilei de 24 februarie.
El a spus că a remarcat o schimbare de atitudine din partea Moscovei, care nu mai vorbește doar în ultimatumuri.