Linkuri accesibilitate

Bombardamentele rușilor asupra clădirilor unde locuiesc civili au continuat și vineri la Kiev. În imagine, o femeie rănită în locuința sa dintr-un cartier rezidențial din Kiev, 18 martie 2022. REUTERS/Vladyslav Musiienko
Bombardamentele rușilor asupra clădirilor unde locuiesc civili au continuat și vineri la Kiev. În imagine, o femeie rănită în locuința sa dintr-un cartier rezidențial din Kiev, 18 martie 2022. REUTERS/Vladyslav Musiienko

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Atacuri aeriene în Kiev, Liov și Kramatorsk. Papa denunță „abuzul pervers de putere” al Kremlinului

Invazia Rusiei din Ucraina a ajuns la a 23-a zi. Înaintarea terestră a soldaților ruși a încetinit, însă mai multe atacuri au lovit în civili. Liov, un oraș din vestul Ucrainei cruțat până acum de bombardamentele rusești, a fost atacat vineri dimineață.

Parchetul European și Parchetul General al Ucrainei au semnat un acord pentru sancționarea criminalilor de război. Procurorul-șef european Laura Codruța Kӧvesi și procurorul european Juraj Novocký au fost vineri la Kiev și s-au întâlnit cu procurorul general ucrainean, Irina Venediktova.

Președintele american Joe Biden i-a arătat omologului său chinez, Xi Jinping, în discuția telefonică pe care au avut-o vineri, care ar fi „implicațiile și consecințele” în cazul în care China ar decide să ofere „sprijin material Rusiei” în războiul pe care îl duce în Ucraina.

După ce în urmă cu câteva zile l-a certat pe Patriarhul Kiril al Moscovei pentru că susține un „concept învechit” de război, Papa Francisc a denunțat vineri „abuzul pervers de putere” din războiul dus de Rusia în Ucraina și a cerut ajutor pentru ucraineni, despre care a spus că au fost atacați în „identitatea, istoria și tradiția” lor și că-și apără „pământul”.

Rusia a sărbătorit invadarea Crimeei, anexată ilegal de la Ucraina în urmă cu opt ani, printr-un concert grotesc, organizat pe stadionul Liujniki, din Moscova, unde au fost prezenți 200.000 de oameni. Vladimir Putin a participat la eveniment și a ținut un discurs menit să justifice invadarea Ucrainei, cu parafraze din biblie. El a purtat o haină de firmă, evaluată de experți la 13.000 de euro, și a făcut o parafrază după Evanghelia lui Ioan.

Atacurile trupelor rusești par că se îndreaptă către vestul Ucrainei. Orașul Liov, situat la aproximativ 70 de kilometri de teritoriul NATO, a fost atacat vineri dimineață cu rachete de croazieră trase din Marea Neagră. Rachetele au distrus o uzină de reparații a aeronavelor din apropiere de aeroportul orașului, fără să fie anunțate victime până la această oră.

130 de persoane au fost scoase de sub dărâmăturile Teatrului Dramatic din Mariupol, dar soarta altor câteva sute de persoane este în continuare necunoscută. Autoritățile și salvatorii estimează că în jur de 1.000 de persoane se adăposteau acolo în timpul bombardamentelor. Clădirea este acum aproape complet distrusă.

În acest timp, Ministerul rus al Apărării susține că separatiștii pro-Moscova „strâng lațul” în jurul orașului Mariupol, așezare strategică pe care o încercuiesc de săptămâni întregi, dar pe care nu au reușit încă să o captureze.

În timp ce oficiali americani și britanici spun că ofensiva terestră încetinește din cauza pierderilor de echipamente și a problemelor logistice, Rusia lansează tot mai multe atacuri aeriene soldate cu victime civile.

În Kiev, o zonă rezidențială a fost bombardată, iar mai multe explozii au fost auzite în Odesa, oraș situat la Marea Neagră. Atacuri cu victime civile au mai fost raportate în Kramatorsk și Harkov.

Fluxul de refugiați care se îndreaptă spre țările occidentale înregistrează o scădere ușoară, în comparație cu zilele anterioare, însă cifrele sunt în continuare mari. Peste 52.000 de ucraineni au intrat în ultimele 24 de ore în Polonia, numărul acestora ajungând la peste 2 milioane, de la începutul invaziei rusești.

18:21 18.3.2022

Papa Francisc denunță „abuzul pervers de putere” în războiul dintre Rusia și Ucraina

Papa Francisc a denunțat „abuzul pervers de putere” din războiul dus de Rusia în Ucraina și a cerut ajutor pentru ucraineni, despre care a spus că au fost atacați în „identitatea, istoria și tradiția” lor și „și-au apărat pământul”.

Comentariile Papei Francisc, făcute la o reuniune a reprezentanților catolici europeni de vineri, au fost unele dintre cele mai puternice de până acum în afirmarea dreptului Ucrainei de a exista ca stat suveran și de a se apăra împotriva invaziei Rusiei.

În urmă cu câteva zile, el i-a spus șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, că conceptul de „război drept” este învechit și că războaiele nu sunt niciodată justificate, iar preoții trebuie să predice pacea, nu politica.

Comentariile, făcute în timpul unui apel video cu Kirill miercuri, au reprezentat o critică indirectă la adresa patriarhului rus, un apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin, care a justificat invazia ca luptă împotriva păcatului și a presiunii străinilor liberali de a organiza „parade gay”.

În comentariile sale de vineri, Francisc nu a menționat Rusia pe nume – Vaticanul în mod tradițional nu identifică agresorii și a încercat să mențină un dialog cu biserica lui Kirill – dar Francisc a susținut ferm Ucraina.

18:04 18.3.2022

Zelenski: Obuzele rusești împiedică evacuarea Mariupolului

În ce mai recent mesa adresat națiunii, Zelenski spune că sute de oameni sunt încă prinși sub dărâmăturile teatrului din Mariupot dar că bombardamentele rusești împiedică autoritățile să evacueze victimele și să stabilească coridoare umanitare.

Armata rusă spune că luptele au ajuns în centrul orașului, unde mii de oameni rămân prinși.

Zelenski mai spune că livrările occidentale de arme către Ucraina sunt prea lente.

„Reamintim din nou anumitor lideri occidentali că va fi o înfrângere morală pentru ei dacă Ucraina nu primește arme avansate”, a spus liderul ucrainean citat de BBC.

17:38 18.3.2022

222 de oameni au fost uciși la Kiev de la invazia rusă

Două sute douăzeci și două de persoane au fost ucise în capitala Ucrainei de la invadarea sa de către Rusia, pe 24 februarie, inclusiv 60 de civili și patru copii, potrivit oficialilor locali.

Într-o declarație, administrația orașului Kiev a anunțat că alte 889 de persoane au fost rănite, inclusiv 241 de civili și 18 copii, în capitală, relatează Reuters.

În plus, 757 de copii s-au născut la Kiev de la începutul războiului.

17:34 18.3.2022

Ucrainenii care fug de război pot rămâne în Canada până la trei ani cu un program special de vize

Inițial, cetățenilor ucraineni li s-a spus că pot petrece doi ani în Canada.

Decizia de prelungire a perioadei de ședere este menită să le ofere ucrainenilor „flexibilitatea” de a rămâne mai mult timp dacă este nevoie, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului imigrării într-un comunicat citat de The Guardian.

În cadrul programului, ucrainenii pot pleca și se pot întoarce în Canada în orice moment, atât timp cât viza este valabilă.

Pentru a aplica din străinătate, trebuie să furnizeze date biometrice și o fotografie.

Orice ucrainean aflat deja în Canada poate aplica pentru a-și mări șederea la trei ani.

Toți cei care aplică sunt scutiți de taxe.

Din cele 3 milioane de persoane refugiate din Ucraina, de la invadarea sa de către Rusia, pe 24 februarie, doar 3.368 au fugit în Canada.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG