Linkuri accesibilitate

Bombardamentele rușilor asupra clădirilor unde locuiesc civili au continuat și vineri la Kiev. În imagine, o femeie rănită în locuința sa dintr-un cartier rezidențial din Kiev, 18 martie 2022. REUTERS/Vladyslav Musiienko
Bombardamentele rușilor asupra clădirilor unde locuiesc civili au continuat și vineri la Kiev. În imagine, o femeie rănită în locuința sa dintr-un cartier rezidențial din Kiev, 18 martie 2022. REUTERS/Vladyslav Musiienko

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Atacuri aeriene în Kiev, Liov și Kramatorsk. Papa denunță „abuzul pervers de putere” al Kremlinului

Invazia Rusiei din Ucraina a ajuns la a 23-a zi. Înaintarea terestră a soldaților ruși a încetinit, însă mai multe atacuri au lovit în civili. Liov, un oraș din vestul Ucrainei cruțat până acum de bombardamentele rusești, a fost atacat vineri dimineață.

Parchetul European și Parchetul General al Ucrainei au semnat un acord pentru sancționarea criminalilor de război. Procurorul-șef european Laura Codruța Kӧvesi și procurorul european Juraj Novocký au fost vineri la Kiev și s-au întâlnit cu procurorul general ucrainean, Irina Venediktova.

Președintele american Joe Biden i-a arătat omologului său chinez, Xi Jinping, în discuția telefonică pe care au avut-o vineri, care ar fi „implicațiile și consecințele” în cazul în care China ar decide să ofere „sprijin material Rusiei” în războiul pe care îl duce în Ucraina.

După ce în urmă cu câteva zile l-a certat pe Patriarhul Kiril al Moscovei pentru că susține un „concept învechit” de război, Papa Francisc a denunțat vineri „abuzul pervers de putere” din războiul dus de Rusia în Ucraina și a cerut ajutor pentru ucraineni, despre care a spus că au fost atacați în „identitatea, istoria și tradiția” lor și că-și apără „pământul”.

Rusia a sărbătorit invadarea Crimeei, anexată ilegal de la Ucraina în urmă cu opt ani, printr-un concert grotesc, organizat pe stadionul Liujniki, din Moscova, unde au fost prezenți 200.000 de oameni. Vladimir Putin a participat la eveniment și a ținut un discurs menit să justifice invadarea Ucrainei, cu parafraze din biblie. El a purtat o haină de firmă, evaluată de experți la 13.000 de euro, și a făcut o parafrază după Evanghelia lui Ioan.

Atacurile trupelor rusești par că se îndreaptă către vestul Ucrainei. Orașul Liov, situat la aproximativ 70 de kilometri de teritoriul NATO, a fost atacat vineri dimineață cu rachete de croazieră trase din Marea Neagră. Rachetele au distrus o uzină de reparații a aeronavelor din apropiere de aeroportul orașului, fără să fie anunțate victime până la această oră.

130 de persoane au fost scoase de sub dărâmăturile Teatrului Dramatic din Mariupol, dar soarta altor câteva sute de persoane este în continuare necunoscută. Autoritățile și salvatorii estimează că în jur de 1.000 de persoane se adăposteau acolo în timpul bombardamentelor. Clădirea este acum aproape complet distrusă.

În acest timp, Ministerul rus al Apărării susține că separatiștii pro-Moscova „strâng lațul” în jurul orașului Mariupol, așezare strategică pe care o încercuiesc de săptămâni întregi, dar pe care nu au reușit încă să o captureze.

În timp ce oficiali americani și britanici spun că ofensiva terestră încetinește din cauza pierderilor de echipamente și a problemelor logistice, Rusia lansează tot mai multe atacuri aeriene soldate cu victime civile.

În Kiev, o zonă rezidențială a fost bombardată, iar mai multe explozii au fost auzite în Odesa, oraș situat la Marea Neagră. Atacuri cu victime civile au mai fost raportate în Kramatorsk și Harkov.

Fluxul de refugiați care se îndreaptă spre țările occidentale înregistrează o scădere ușoară, în comparație cu zilele anterioare, însă cifrele sunt în continuare mari. Peste 52.000 de ucraineni au intrat în ultimele 24 de ore în Polonia, numărul acestora ajungând la peste 2 milioane, de la începutul invaziei rusești.

06:48 18.3.2022

Ministerul britanic al Apărării: Trupelor rusești le lipsesc „elemente esențiale de bază, cum ar fi hrana și combustibilul”

Forțele rusești se străduiesc să își mențină ofensiva în Ucraina, potrivit celei mai recente evaluări a serviciilor de informații ale Ministerului britanic al Apărării.

„Problemele logistice continuă să creeze dificultăți invaziei Rusiei în Ucraina”, se arată în raport.

Soldații nu au reușit să își realimenteze eficient trupele înaintate cu „elemente esențiale de bază, cum ar fi alimente și combustibil”, din cauza mobilității lor limitate și a lipsei de superioritate aeriană.

„Contraatacurile neîncetate ale Ucrainei forțează Rusia să deturneze un număr mare de trupe pentru a-și apăra propriile linii de aprovizionare. Acest lucru limitează sever potențialul ofensiv al Rusiei”, mai arată sursa citată.

06:57 18.3.2022

China critică sancțiunile împotriva Rusiei

Reprezentantul Beijingului la Organizația Națiunilor Unite a declarat că utilizarea sancțiunilor împotriva Rusiei în timpul unei redresări economice globale slabe este o greșeală.

„Faptele au dovedit că dorința de a folosi sancțiuni nu va rezolva nicio problemă, ci va crea, în schimb, noi probleme”, a declarat Zhang Jun în fața Consiliului de Securitate al ONU, potrivit BBC.

China a avertizat că măsurile - pe care multe țări occidentale continuă să le intensifice - vor exacerba crizele alimentare și energetice și vor afecta mijloacele de trai, în special în țările în curs de dezvoltare.

De asemenea, el a reiterat celorlalte țări membre ale ONU că țara sa împărtășește obiectivul comunității internaționale de încetare a focului în Ucraina.

„Sperăm, de asemenea, că toate părțile vor face mai mult pentru a facilita discuțiile de pace și nu pentru a pune gaz pe foc”, a declarat Zhang.

Oficialii americani spun că Rusia a cerut Chinei asistență militară și financiară, iar Beijingul și-a exprimat deschiderea.

07:00 18.3.2022

Joe Biden va vorbi la telefon cu Xi Jinping

Președintele SUA urmează să discute vineri cu omologul său chinez, în jurul orei 16:00.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avertizat China împotriva acordării de ajutor militar Rusiei.

El a declarat joi că Joe Biden va „clarifica faptul că Beijingul va purta responsabilitatea pentru orice acțiune pe care o va întreprinde pentru a sprijini agresiunea Rusiei și nu vom ezita să impunem costuri”.

07:21 18.3.2022

Explozii în zona aeroportului din Liov, în vestul Ucrainei

Mai mult explozii au fost auzite în diferite părți ale orașului Liov, în vestul Ucrainei, în jurul orei locale 6:30, relatează presa locală citată de BBC.

Postul de televiziune Ukraine24 a postat, pe canalul său Telegram, o înregistrare care arată o coloană mare de fum.

Un nor mare de fum este văzut în vestul orașului Liov, din direcția aeroportului aflat la 6 kilometri de centrul orașului, a declarat corespondentul BBC Jonah Fisher, care se află în prezent în oraș.

O alertă a autorităților ucrainene a declarat că s-au auzit explozii în apropierea orașului.

De altfel, sirenele de avertizare a raidurilor aeriene s-au auzit la primele ore ale dimineții în regiunile Rivne, Volîn, Liov, Ternopil și Ivano-Frankivsk.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG