Linkuri accesibilitate

Bombardamentele rușilor asupra clădirilor unde locuiesc civili au continuat și vineri la Kiev. În imagine, o femeie rănită în locuința sa dintr-un cartier rezidențial din Kiev, 18 martie 2022. REUTERS/Vladyslav Musiienko
Bombardamentele rușilor asupra clădirilor unde locuiesc civili au continuat și vineri la Kiev. În imagine, o femeie rănită în locuința sa dintr-un cartier rezidențial din Kiev, 18 martie 2022. REUTERS/Vladyslav Musiienko

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Atacuri aeriene în Kiev, Liov și Kramatorsk. Papa denunță „abuzul pervers de putere” al Kremlinului

Invazia Rusiei din Ucraina a ajuns la a 23-a zi. Înaintarea terestră a soldaților ruși a încetinit, însă mai multe atacuri au lovit în civili. Liov, un oraș din vestul Ucrainei cruțat până acum de bombardamentele rusești, a fost atacat vineri dimineață.

Parchetul European și Parchetul General al Ucrainei au semnat un acord pentru sancționarea criminalilor de război. Procurorul-șef european Laura Codruța Kӧvesi și procurorul european Juraj Novocký au fost vineri la Kiev și s-au întâlnit cu procurorul general ucrainean, Irina Venediktova.

Președintele american Joe Biden i-a arătat omologului său chinez, Xi Jinping, în discuția telefonică pe care au avut-o vineri, care ar fi „implicațiile și consecințele” în cazul în care China ar decide să ofere „sprijin material Rusiei” în războiul pe care îl duce în Ucraina.

După ce în urmă cu câteva zile l-a certat pe Patriarhul Kiril al Moscovei pentru că susține un „concept învechit” de război, Papa Francisc a denunțat vineri „abuzul pervers de putere” din războiul dus de Rusia în Ucraina și a cerut ajutor pentru ucraineni, despre care a spus că au fost atacați în „identitatea, istoria și tradiția” lor și că-și apără „pământul”.

Rusia a sărbătorit invadarea Crimeei, anexată ilegal de la Ucraina în urmă cu opt ani, printr-un concert grotesc, organizat pe stadionul Liujniki, din Moscova, unde au fost prezenți 200.000 de oameni. Vladimir Putin a participat la eveniment și a ținut un discurs menit să justifice invadarea Ucrainei, cu parafraze din biblie. El a purtat o haină de firmă, evaluată de experți la 13.000 de euro, și a făcut o parafrază după Evanghelia lui Ioan.

Atacurile trupelor rusești par că se îndreaptă către vestul Ucrainei. Orașul Liov, situat la aproximativ 70 de kilometri de teritoriul NATO, a fost atacat vineri dimineață cu rachete de croazieră trase din Marea Neagră. Rachetele au distrus o uzină de reparații a aeronavelor din apropiere de aeroportul orașului, fără să fie anunțate victime până la această oră.

130 de persoane au fost scoase de sub dărâmăturile Teatrului Dramatic din Mariupol, dar soarta altor câteva sute de persoane este în continuare necunoscută. Autoritățile și salvatorii estimează că în jur de 1.000 de persoane se adăposteau acolo în timpul bombardamentelor. Clădirea este acum aproape complet distrusă.

În acest timp, Ministerul rus al Apărării susține că separatiștii pro-Moscova „strâng lațul” în jurul orașului Mariupol, așezare strategică pe care o încercuiesc de săptămâni întregi, dar pe care nu au reușit încă să o captureze.

În timp ce oficiali americani și britanici spun că ofensiva terestră încetinește din cauza pierderilor de echipamente și a problemelor logistice, Rusia lansează tot mai multe atacuri aeriene soldate cu victime civile.

În Kiev, o zonă rezidențială a fost bombardată, iar mai multe explozii au fost auzite în Odesa, oraș situat la Marea Neagră. Atacuri cu victime civile au mai fost raportate în Kramatorsk și Harkov.

Fluxul de refugiați care se îndreaptă spre țările occidentale înregistrează o scădere ușoară, în comparație cu zilele anterioare, însă cifrele sunt în continuare mari. Peste 52.000 de ucraineni au intrat în ultimele 24 de ore în Polonia, numărul acestora ajungând la peste 2 milioane, de la începutul invaziei rusești.

16:53 18.3.2022

Președintele chinez către Joe Biden: Conflictele nu sunt în interesul nimănui

Conflictele între două state nu sunt în interesul nimănui, ar fi spus președintele chinez în convorbirea telefonică de vineri pe care a avut-o cu Joe Biden, potrivit televiziunii de stat din China.

CNN a relatează primele informații despre ce au discutat președintele Chinei Xi Jinping și președintele SUA Joe Biden în apelul lor video de vineri.

„Relațiile de la stat la stat nu pot ajunge la stadiul de ostilități militare. Pacea și securitatea sunt cele mai apreciate comori ale comunității internaționale”, ar mai fi spus Xi.

De asemenea, Xi i-a spus lui Biden că SUA trebuie să-și asume responsabilitățile internaționale și să depună eforturi pentru pacea mondială.

17:12 18.3.2022

Zelenski: Lucrările de salvare încă în desfășurare la teatrul Mariupol

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că lucrările de salvare sunt în desfășurare la teatrul bombardat din Mariupol de unde au fost recuperate până acum 130 de persoane în viață.

Într-un discurs video, Zelenski a mai spus că bombardamentele forțelor ruse împiedică autoritățile să stabilească coridoare umanitare eficiente către orașul-port înconjurat din sudul Ucrainei.

Avocatul poporului din Ucraina, Liudmila Denisova, a declarat că 1.300 de persoane se află încă în subsolul Teatrului Dramatic Regional din Mariupol.

Până în prezent, 130 de persoane au fost salvate din dărâmături după ce clădirea a fost lovită miercuri de un atac aerian rusesc.

Autoritățile nu au putut oferi o actualizare suplimentară cu privire la cifrele publicate ieri despre câți oameni au supraviețuit atacului asupra teatrului, unde se credea că se adăposteau sute de civili, inclusiv copii și persoane în vârstă.

17:34 18.3.2022

Ucrainenii care fug de război pot rămâne în Canada până la trei ani cu un program special de vize

Inițial, cetățenilor ucraineni li s-a spus că pot petrece doi ani în Canada.

Decizia de prelungire a perioadei de ședere este menită să le ofere ucrainenilor „flexibilitatea” de a rămâne mai mult timp dacă este nevoie, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului imigrării într-un comunicat citat de The Guardian.

În cadrul programului, ucrainenii pot pleca și se pot întoarce în Canada în orice moment, atât timp cât viza este valabilă.

Pentru a aplica din străinătate, trebuie să furnizeze date biometrice și o fotografie.

Orice ucrainean aflat deja în Canada poate aplica pentru a-și mări șederea la trei ani.

Toți cei care aplică sunt scutiți de taxe.

Din cele 3 milioane de persoane refugiate din Ucraina, de la invadarea sa de către Rusia, pe 24 februarie, doar 3.368 au fugit în Canada.

17:38 18.3.2022

222 de oameni au fost uciși la Kiev de la invazia rusă

Două sute douăzeci și două de persoane au fost ucise în capitala Ucrainei de la invadarea sa de către Rusia, pe 24 februarie, inclusiv 60 de civili și patru copii, potrivit oficialilor locali.

Într-o declarație, administrația orașului Kiev a anunțat că alte 889 de persoane au fost rănite, inclusiv 241 de civili și 18 copii, în capitală, relatează Reuters.

În plus, 757 de copii s-au născut la Kiev de la începutul războiului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG