Linkuri accesibilitate

Locuitorii din Kiev trăiesc zi după zi bombardamente asupra blocurilor în care trăiesc. 15 martie 2022
Locuitorii din Kiev trăiesc zi după zi bombardamente asupra blocurilor în care trăiesc. 15 martie 2022

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Biden, interzis în Rusia. Zelenski, către canadieni: imaginați-vă Ottawa bombardată și Vancouverul asediat

Noi explozii puternice s-au auzit marți dimineață în Kiev, în ziua 20 de război al Rusiei în Ucraina.

Președintele SUA, Joe Biden, va participa săptămâna viitoare la un summit NATO special, unde-și va reafirma angajamentul „de fier” al Statelor Unite față de alianță.

Viceprimarul din Mariupol, Serghei Orlov, spune că forțele ruse au luat ostatici pacienții și personalul medical al celui mai mare spital din oraș.

Prim-miniștrii Poloniei, Cehiei și Slovaciei au ajuns marți seara la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și prim-ministrul țării, Denîs Șmîhal.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, spune că președintele rus Vladimir Putin va opri asaltul asupra Ucrainei „când vor fi atinse obiectivele operațiunilor militare speciale”.

Papa Francisc va ține săptămâna viitoare o rugăciune de consacrare pentru Rusia și Ucraina, legată de profeția din 1917.

Rusia a impus sancțiuni președintelui american, Joe Biden, fiului său, oficialilor americani. Totodată, aceștia au accesul interzis în Rusia, prin reciprocitate cu sancțiunile impuse de SUA oficialilor ruși.

Marea Britanie va sancționa 370 de ruși, printre care 50 de oligarhi și familiile lor, cu o avere totală de peste 100 de miliarde de lire sterline.

Printre oligarhii sancționați de Regatul Unit se află Mihail Fridman, care a cofondat conglomeratul rus Alfa Group cu German Khan, de asemenea supus sancțiunilor, precum și apropiatul lui Putin, Petr Aven, care a fost șeful celei mai mari bănci comerciale din Rusia.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat marți parlamentului canadian: „imaginați-vă aeroportul din Ottawa bombardat și Vancouver-ul asediat!”

Secretarul general al NATO acuză Rusia că ar pune la cale o înscenare ca să poată folosi arme chimice în Ucraina. „Au spus că nu plănuiesc să invadeze Ucraina, dar au făcut-o. Au spus că-și retrag trupele, dar au trimis mai multe. Au spus că protejează civilii, dar de fapt îi ucid. Acum fac cereri absurde în legătură cu laboratoare biologice și arme chimice în Ucraina. Sunt doar alte minciuni și suntem îngrijorați că Moscova ar putea înscena o operațiune, posibil cu arme chimice”, a spus șeful NATO într-o conferință de presă.

Rusia se retrage din Consiliul Europei, organ de supraveghere a drepturilor omului cu sediul la Strasbourg/Franța, începând cu 15 martie, a anunțat marți Ministerul rus de Externe. Consiliul Europei, al cărui mandat este să susțină drepturile omului și statul de drept și este separat de Uniunea Europeană, a suspendat calitatea de membru al Rusiei pe 25 februarie, a doua zi după ce a invadat Ucraina.

O prezentatoare rusă a demisionat și a părăsit țara.

Cameramanul Pierre Zakrzewski, de la Fox News, și producătoarea ucraineană Olexandra Kuvșinova au fost uciși. Ei lucrau cu jurnalistul Benjamin Hall, rănit luni.

97 de copii au fost uciși până acum în atacurile rusești asupra Ucrainei, spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Orașul Harkov a fost lovit luni de 66 de ori, 600 de clădiri de locuit au fost distruse. Izium este sub asediu, exact ca Mariupol: fără apă, fără hrană și fără medicamente. Morții rămân neîngropați, pentru că nu are cine să o facă.

Cancelarul german, Olaf Scholz spune că economia Germaniei este amenințată de războiul din Ucraina, iar institutul de cercetare economică prevede chiar și o recesiune.

Organizația Internațională pentru Migrație spune că peste 3 milioane de persoane au părăsit Ucraina.

SUA au avertizat China că vor exista consecințe dacă Beijingul va ajuta Rusia.

Între timp, rușii continuă bombardarea locuințelor din marile orașe ucrainene.

15:15 15.3.2022

Europa Liberă a întocmit o hartă care arată controlul teritorial al Ucrainei de către forțele rusești la 14 martie:

15:10 15.3.2022

Olaf Scholz: Economia germană este amenințată de războiul din Ucraina. Institutul de cercetare economică ZEW: O recesiune, din ce în ce mai probabilă

Războiul din Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei reprezintă o amenințare pentru economia germană, a declarat cancelarul german Olaf Scholz la o conferință de presă comună cu regele iordanian Abdullah al II-lea, transmite CNN.

„Trebuie să înțelegem foarte bine că acest război din Ucraina aduce și provocări pentru noi în ceea ce privește consecințele economice ale sancțiunilor”, a spus Scholz, marți, la Berlin.

Unele țări își exprimă îngrijorarea cu privire la securitatea alimentară din cauza lipsei livrărilor din Rusia și Ucraina, a spus Scholz.

„Trebuie să ne asigurăm că economia noastră trece cu bine prin aceste vremuri dificile”, a adăugat el.

Germania are cea mai mare economie din Europa.

Scholz și regele Abdullah au condamnat războiul din Ucraina și au cerut președintelui rus Vladimir Putin „să oprească imediat toate operațiunile de luptă și să-și retragă trupele invadatoare”. Scholz a reiterat disponibilitatea pentru discuții pentru a pune capăt războiului.

„O recesiune devine din ce în ce mai probabilă”, a avertizat marți institutul de cercetare economică ZEW pe site-ul său. Războiul din Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei scad semnificativ perspectivele economice ale Germaniei”, se arată în comunicat.

14:50 15.3.2022

Harkovul a fost bombardat puternic de ruși. O persoană a fost ucisă

O persoană a fost ucisă și alta grav rănită după mai multe lovituri care au lovit luni orașul Harkov din nord-estul Ucrainei, a declarat marți Oleh Syniehubov, șeful administrației regionale Harkov, potrivit CNN.

Syniehubov a spus că doar luni au fost 65 de bombardamente împotriva orașului. El a spus că luptele au loc în Izium, Balaklia și Dergachi, trei orașe din regiunea Harkov.

De la începutul războiului, 600 de clădiri rezidențiale din oraș au fost distruse în atacurile rusești, după cum a declarat luni primarul din Harkov, Ihor Terekhov.

„Oamenii chiar și-au pierdut casele. Cincizeci de școli și o serie de instituții medicale, inclusiv maternități, au fost, de asemenea, bombardate în Harko”, a spus primarul din Harkov.

14:23 15.3.2022

Zelenski către liderii europeni: Putem opri uciderea oamenilor

Președintele ucrainean Volodomir Zelenski a vorbit cu liderii europeni adunați la întâlnirea Joint Expeditionary Force de la Londra și-a exprimat frustrarea față de NATO din cauza refuzului acestora de a implementa o zonă de excludere a zborului.

Zelenski le-a spus liderilor europeni că toată Europa este ținta Rusiei, iar dacă Ucraina nu rezistă totul va merge împotriva Europei.

„Cu toții suntem ținta Rusiei și, prin urmare, totul va merge împotriva Europei dacă Ucraina nu va rezista, așa că aș dori că voi să vă ajuți pe voi ajutându-ne pe noi”, a spus Zelenski, citat de CNN.

La întâlnirea găzduită de premierul britanic Boris Johnson, au participat liderii Danemarcei, Finlandei, Estoniei, Islandei, Letonia, Lituaniei, Țărilor de Jos, Suediei și Norvegiei.

Zelenski a spus că Ucraina face tot posibilul să obțină avioane de luptă și sisteme antirachete.

„Putem încă să oprim uciderea oamenilor și asta este ceva ce putem face împreună – să oprim distrugerea democrației și să o facem acum pe pământul nostru, altfel vor veni și la voi”, a avertizat el care le-a spus europenilor că „mașina de război” rusă va viza și alte țări europene.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG