Linkuri accesibilitate

Locuitorii din Kiev trăiesc zi după zi bombardamente asupra blocurilor în care trăiesc. 15 martie 2022
Locuitorii din Kiev trăiesc zi după zi bombardamente asupra blocurilor în care trăiesc. 15 martie 2022

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Biden, interzis în Rusia. Zelenski, către canadieni: imaginați-vă Ottawa bombardată și Vancouverul asediat

Noi explozii puternice s-au auzit marți dimineață în Kiev, în ziua 20 de război al Rusiei în Ucraina.

Președintele SUA, Joe Biden, va participa săptămâna viitoare la un summit NATO special, unde-și va reafirma angajamentul „de fier” al Statelor Unite față de alianță.

Viceprimarul din Mariupol, Serghei Orlov, spune că forțele ruse au luat ostatici pacienții și personalul medical al celui mai mare spital din oraș.

Prim-miniștrii Poloniei, Cehiei și Slovaciei au ajuns marți seara la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și prim-ministrul țării, Denîs Șmîhal.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, spune că președintele rus Vladimir Putin va opri asaltul asupra Ucrainei „când vor fi atinse obiectivele operațiunilor militare speciale”.

Papa Francisc va ține săptămâna viitoare o rugăciune de consacrare pentru Rusia și Ucraina, legată de profeția din 1917.

Rusia a impus sancțiuni președintelui american, Joe Biden, fiului său, oficialilor americani. Totodată, aceștia au accesul interzis în Rusia, prin reciprocitate cu sancțiunile impuse de SUA oficialilor ruși.

Marea Britanie va sancționa 370 de ruși, printre care 50 de oligarhi și familiile lor, cu o avere totală de peste 100 de miliarde de lire sterline.

Printre oligarhii sancționați de Regatul Unit se află Mihail Fridman, care a cofondat conglomeratul rus Alfa Group cu German Khan, de asemenea supus sancțiunilor, precum și apropiatul lui Putin, Petr Aven, care a fost șeful celei mai mari bănci comerciale din Rusia.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat marți parlamentului canadian: „imaginați-vă aeroportul din Ottawa bombardat și Vancouver-ul asediat!”

Secretarul general al NATO acuză Rusia că ar pune la cale o înscenare ca să poată folosi arme chimice în Ucraina. „Au spus că nu plănuiesc să invadeze Ucraina, dar au făcut-o. Au spus că-și retrag trupele, dar au trimis mai multe. Au spus că protejează civilii, dar de fapt îi ucid. Acum fac cereri absurde în legătură cu laboratoare biologice și arme chimice în Ucraina. Sunt doar alte minciuni și suntem îngrijorați că Moscova ar putea înscena o operațiune, posibil cu arme chimice”, a spus șeful NATO într-o conferință de presă.

Rusia se retrage din Consiliul Europei, organ de supraveghere a drepturilor omului cu sediul la Strasbourg/Franța, începând cu 15 martie, a anunțat marți Ministerul rus de Externe. Consiliul Europei, al cărui mandat este să susțină drepturile omului și statul de drept și este separat de Uniunea Europeană, a suspendat calitatea de membru al Rusiei pe 25 februarie, a doua zi după ce a invadat Ucraina.

O prezentatoare rusă a demisionat și a părăsit țara.

Cameramanul Pierre Zakrzewski, de la Fox News, și producătoarea ucraineană Olexandra Kuvșinova au fost uciși. Ei lucrau cu jurnalistul Benjamin Hall, rănit luni.

97 de copii au fost uciși până acum în atacurile rusești asupra Ucrainei, spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Orașul Harkov a fost lovit luni de 66 de ori, 600 de clădiri de locuit au fost distruse. Izium este sub asediu, exact ca Mariupol: fără apă, fără hrană și fără medicamente. Morții rămân neîngropați, pentru că nu are cine să o facă.

Cancelarul german, Olaf Scholz spune că economia Germaniei este amenințată de războiul din Ucraina, iar institutul de cercetare economică prevede chiar și o recesiune.

Organizația Internațională pentru Migrație spune că peste 3 milioane de persoane au părăsit Ucraina.

SUA au avertizat China că vor exista consecințe dacă Beijingul va ajuta Rusia.

Între timp, rușii continuă bombardarea locuințelor din marile orașe ucrainene.

00:28 16.3.2022

Vicepremierul Poloniei propune trimiterea unui misiuni internaționale de menținere a păcii

Vicepremierul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, a propus marți seară trimiterea unei misiuni internaționale de menținere a păcii în Ucraina, în timpul călătoriei sale la Kiev alături de premierul țării, Mateusz Morawiecki, premierul Cehiei, Petr Fiala, și premierul Slovaciei, Janez Jansa.

„Cred că este necesar să avem o misiune de pace NATO - eventual o structură internațională mai largă - dar o misiune care să se poată apăra, care va putea opera pe teritoriul ucrainean”, a transmis Kaczynski în timpul unei conferințe de presă de la Kiev, citat de BBC.

Liderii Poloniei, Cehiei și Slovaciei s-au întâlnit marți seară cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și premierul țării Denîs Șmîhal, în semn de solidaritate venită din partea Uniunii Europene. Aceștia au călătorit înspre capitala Ucrainei cu trenul.

Cei trei lideri europeni s-au întâlnit cu oficialii ucraineni la Kiev, pe 15 martie 2022.
Cei trei lideri europeni s-au întâlnit cu oficialii ucraineni la Kiev, pe 15 martie 2022.

00:00 16.3.2022

ONU: Peste 3 milioane de refugiați ucraineni au părăsit țara

Numărul ucrainenilor care au părăsit țara a ajuns la 3.000.381, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, citat de BBC.

Aproximativ 1.8 milioane dintre aceștia au ajuns în Polonia, a precizat agenția ONU pentru refugiați, iar 300.000 se deplasează în prezent către Europa de Vest.

La 20 de zile de la începutul războiului, ONU transmite că 691 de civili au murit, iar alți 1.143 au fost răniți.

23:06 15.3.2022

Ambasadorul Rusiei la ONU spune că atacul asupra Ucrainei va înceta când „obiectivele” vor fi atinse

La o zi după ce Franța și Mexic au declarat că vor solicita aprobarea Adunării Generale a ONU pentru o rezoluție umanitară privind Ucraina, ambasadorul rus a dezvăluit că Moscova își va prezenta propria rezoluție Consiliului de Securitate al ONU.

Rusia s-a opus proiectul inițial de rezoluție în Consiliul de Securitate, unde are drept de veto.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că „există șanse” ca Rusia să fie de acord cu o rezoluție umanitară, adăugând condițiile lor la „încetarea focului negociată, evacuarea civililor, respectarea dreptului internațional umanitar și a drepturilor omului, condamnarea atacurilor împotriva civililor și a bunurilor civile trecerea în siguranță și nestingherită și asistența umanitară nestingherită.”

Când a fost presat să dea detalii despre condițiile puse de Rusia la adoptarea rezoluției, Nebenzia a spus că Rusia va cere demilitarizarea Ucrainei, fără amenințări viitoare din partea Ucrainei față de Rusia și ca Ucraina să nu adere la NATO.

Nebenzia a mai spus că președintele rus Vladimir Putin va opri asaltul asupra Ucrainei „când vor fi atinse obiectivele operațiunilor militare speciale”.

Ambasadorul Irlandei la ONU, Geraldine Byrne Nason, a declarat că nu a văzut încă nicio propunere din partea Rusiei, dar rămâne concentrată pe principala problemă: acordarea de asistență umanitară ucrainenilor.

Nason a spus că este dispusă să lucreze cu colegii săi ruși „la toate aspectele textului” proiectului de rezoluție care urmează să fie prezentat Adunării Generale a ONU.

22:45 15.3.2022

Casa Albă: Joe Biden va merge în vizită la Bruxelles săptămâna viitoare

Președintele SUA, Joe Biden, va merge în vizită săptămâna viitoare la un summit NATO special, cu ocazia căruia va reafirma angajamentul „de fier” al Statelor Unite față de alianță, a transmis purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, citată de BBC.

Cu ocazia călătoriei, Biden se va întâlni cu liderii Uniunii Europene în aceeași zi la un summit programat al Consiliului European pentru a coordona răspunsul transatlantic cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia.

Anunțul vine la scurt timp după ce Moscova l-a inclus pe Joe Biden pe lista oficialilor americani cărora le este interzisă intrarea în Rusia. Jen Psaki a declarat că interdicția impusă de Moscova nu va avea niciun impact asupra angajamentelor prezidențiale.

„Nu vă va surprinde pe mulți dintre voi faptul că niciunul din noi nu planifică excursii turistice în Rusia, niciunul din noi nu are conturi bancare acolo, așa că ne vedem de treabă mai departe”, a spus aceasta.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG