Linkuri accesibilitate

Luni, în 7 martie, locuitori din Irpin continuă să încerce să părăsească orașul. În această localitate de lângă Kiev, ruta folosită de civili a fost bombardată în zilele trecute. Forțele ruse continuă să se apropie de Kiev, transmite Reuters.
Luni, în 7 martie, locuitori din Irpin continuă să încerce să părăsească orașul. În această localitate de lângă Kiev, ruta folosită de civili a fost bombardată în zilele trecute. Forțele ruse continuă să se apropie de Kiev, transmite Reuters.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Civili uciși în timp ce fug din calea războiului. A treia rundă de discuții, fără rezultate notabile

Oficialii ucraineni spun că într-o zonă extinsă din nord vestul Kievului au avut loc, luni dimineață, lupte grele. Înregistrări și imagini de duminică arată bombardamente asupra civililor care încearcă să părăsească orașele atacate.

Germania și Ungaria au anunțat că nu susțin sancțiunile asupra energiei rusești, timp în care marile companii de modă și de producție de automobile au anunțat că se retrag din Rusia.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că Europa nu poate „pur și simplu” opri utilizarea petrolului și gazelor rusești „peste noapte” și a dat ca exemplu „dependența” anumitor țări de gazul rusesc.

În acest timp, Canada a sancționat 10 oligarhi și politicieni ruși, „foști și actuali înalți demnitari ai guvernului, oligarhi și susținători ai conducerii ruse”.

Luni, în a 12 zi de invazie, Rusia și Ucraina au avut a treia rundă de negocieri, pe fondul atacului dat de armata rusă asupra coridoarelor umanitare, adică a oamenilor care fug de război.

  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reiterat condițiile în care focul ar putea fi oprit „într-o clipă”: să înceteze acțiunile militare, să-și schimbe constituția pentru a consacra neutralitatea, să recunoască Crimeea ca teritoriu rus și să recunoască republicile separatiste Donețk și Lugansk ca state independente.
  • La final, partea ucraineană a remarcat „mici evoluții pozitive în ce privește îmbunătățirea logisticii coridoarelor umanitare” iar cea rusă, că discuțiile din Belarus „nu au fost la înălțimea așteptărilor noastre”.

Rusia nu și-a trimis reprezentanții la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), unde Ucraina a cerut o hotărâre de urgenţă prin care curtea să solicite Rusiei să oprească invazia.

Bombardamentele au continuat duminică noapte în orașul Harkov și cel puțin opt persoane au murit în ultimele 24 de ore.

Civilii au fost țintele soldaților ruși care au deschis focul în Nova Kahovka, din sudul Ucrainei, şi au rănit cinci persoane. În orașul Mariupol, din sud-estul țării, bombardamentele rusești au ucis zeci de oameni.

Rusia a avertizat, duminică, ţările vecine cu Ucraina cu privire la primirea avioanelor de luptă ale Kievului, acuzând România că a autorizat acest lucru.

Premierul Nicolae Ciucă a spus duminică seară la Digi 24 că ameninţările Rusiei reprezintă o „retorică” prin care „se caută să se abată atenţia de la ceea ce se întâmplă real, în teren în Ucraina, unde sunt ucişi civili”.

00:38 8.3.2022

Volodimir Zelenski: Rămân în Kiev”​

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat un video cu acesta din biroul său din Kiev în noaptea de luni spre marți pentru prima dată de la începutul invaziei rusești.

„Rămân în Kiev. În biroul meu. Nu mă ascund, Și nu mi-e frică de nimeni”, a transmis Zelenski, citat de CNN.

Captură de ecran a discursului ținut de Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, în noaptea de luni spre marți.
Captură de ecran a discursului ținut de Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, în noaptea de luni spre marți.

În afară de o singură instanță în care acesta a fost văzut în aer liber alături de alți oficiali ucraineni, membri ai Guvernului său, Volodimir Zelenski a petrecut majoritatea timpului în buncărul său încă de la începutul invaziei.

00:32 8.3.2022

Șeful departamentului ONU pentru ajutor umanitar cere Rusiei să permită evacuarea în siguranță a civililor

Șeful Biroului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), Martin Griffiths, a cerut Rusiei ca civilii ucraineni care fug din calea războiului să li se permită să plece în direcția în care aceștia doresc, potrivit BBC.

Apelul făcut de Griffiths a avut loc în timpul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

„Toți civilii, fie că rămân sau pleacă, trebuie respectați și protejați”, a menționat acesta. Griffiths a adăugat că a trimis o echipă la Moscova pentru a facilita o mai bună coordonare a a activităților umanitare.

00:09 8.3.2022

Explozii auzite în portul din Odesa

Aproximativ 3 sau 4 explozii au fost auzite în urmă cu puțin timp în portul din Odesa, venind dinspre vestul orașului.

Potrivit BBC, un sistem de apărare aerian al armatei ucrainene ar fi doborât rachete rusești, lansate de mai multe nave de război situate în largul Mării Negre.

Orașul Odesa reprezintă o țintă strategică cheie pentru Moscova. Forțele ucrainene din oraș susțin că, duminică dimineață, au lovit o navă rusească, provocând pagube semnificative.

00:03 8.3.2022

SUA trimite 500 de soldați în centrul, estul și sudul Europei

Pentagonul a anunțat luni că va trimite 500 de soldați americani în Polonia, România, Germania și Grecia, potrivit CNN.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a transmis că noile mobilizări au ca scop oferirea de sprijin trupelor deja prezente în Europa ca răspuns la războiul din Ucraina.

Aproximativ 150 de militari americani vor fi trimiși în Grecia, alături de un avion KC-135, ce poate realimenta din zbor aeronavele de luptă. Un centru pentru sprijin aerian format din 40 de militari din Fort Stewart, Georgia, va fi trimis în Polonia și România, iar alți 300 de militari vor fi staționați în Germania.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG