Linkuri accesibilitate

Luni, în 7 martie, locuitori din Irpin continuă să încerce să părăsească orașul. În această localitate de lângă Kiev, ruta folosită de civili a fost bombardată în zilele trecute. Forțele ruse continuă să se apropie de Kiev, transmite Reuters.
Luni, în 7 martie, locuitori din Irpin continuă să încerce să părăsească orașul. În această localitate de lângă Kiev, ruta folosită de civili a fost bombardată în zilele trecute. Forțele ruse continuă să se apropie de Kiev, transmite Reuters.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Civili uciși în timp ce fug din calea războiului. A treia rundă de discuții, fără rezultate notabile

Oficialii ucraineni spun că într-o zonă extinsă din nord vestul Kievului au avut loc, luni dimineață, lupte grele. Înregistrări și imagini de duminică arată bombardamente asupra civililor care încearcă să părăsească orașele atacate.

Germania și Ungaria au anunțat că nu susțin sancțiunile asupra energiei rusești, timp în care marile companii de modă și de producție de automobile au anunțat că se retrag din Rusia.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că Europa nu poate „pur și simplu” opri utilizarea petrolului și gazelor rusești „peste noapte” și a dat ca exemplu „dependența” anumitor țări de gazul rusesc.

În acest timp, Canada a sancționat 10 oligarhi și politicieni ruși, „foști și actuali înalți demnitari ai guvernului, oligarhi și susținători ai conducerii ruse”.

Luni, în a 12 zi de invazie, Rusia și Ucraina au avut a treia rundă de negocieri, pe fondul atacului dat de armata rusă asupra coridoarelor umanitare, adică a oamenilor care fug de război.

  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reiterat condițiile în care focul ar putea fi oprit „într-o clipă”: să înceteze acțiunile militare, să-și schimbe constituția pentru a consacra neutralitatea, să recunoască Crimeea ca teritoriu rus și să recunoască republicile separatiste Donețk și Lugansk ca state independente.
  • La final, partea ucraineană a remarcat „mici evoluții pozitive în ce privește îmbunătățirea logisticii coridoarelor umanitare” iar cea rusă, că discuțiile din Belarus „nu au fost la înălțimea așteptărilor noastre”.

Rusia nu și-a trimis reprezentanții la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), unde Ucraina a cerut o hotărâre de urgenţă prin care curtea să solicite Rusiei să oprească invazia.

Bombardamentele au continuat duminică noapte în orașul Harkov și cel puțin opt persoane au murit în ultimele 24 de ore.

Civilii au fost țintele soldaților ruși care au deschis focul în Nova Kahovka, din sudul Ucrainei, şi au rănit cinci persoane. În orașul Mariupol, din sud-estul țării, bombardamentele rusești au ucis zeci de oameni.

Rusia a avertizat, duminică, ţările vecine cu Ucraina cu privire la primirea avioanelor de luptă ale Kievului, acuzând România că a autorizat acest lucru.

Premierul Nicolae Ciucă a spus duminică seară la Digi 24 că ameninţările Rusiei reprezintă o „retorică” prin care „se caută să se abată atenţia de la ceea ce se întâmplă real, în teren în Ucraina, unde sunt ucişi civili”.

23:34 7.3.2022

Peste 742.000 de persoane nu au curent electric în Ucraina

Ministerul Energiei din Ucraina a transmis luni că peste 742.000 de oameni nu au în prezent acces la energie electrică în întreaga țară, potrivit BBC.

Oficialii ucraineni au adăugat că situația cea mai gravă este în regiunile Donețk și Luhansk, unde peste 233.000 de persoane sunt „complet deconectate” de la rețeaua electrică a țării.

23:16 7.3.2022

Ambasadorul SUA la ONU: „Este clar că domnul Putin are un plan de a distruge și teroriza Ucraina”

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield (foto), a spus că „este clar că domnul Putin are un plan de distrugere și terorizare a Ucrainei”, adăugând că Statele Unite sunt „îngrijorate că lumea trebuie să fie pregătită pentru un drum foarte lung și foarte dificil. înainte."

„Dacă ultimele două săptămâni ne-au arătat ceva, este că poporul ucrainean nu va renunța. Și mulți ruși înșiși, inclusiv mulți soldați ruși, nu vor acest război”, a spus Thomas-Greenfield la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

Thomas-Greenfield a adăugat că „Putin este clar dispus să sacrifice viețile a mii de soldați ruși pentru a-și atinge ambițiile personale”.

22:58 7.3.2022

SUA și aliații pregătesc noi sancțiuni împotriva Rusiei

SUA, Franța și Germania „și-au afirmat hotărârea de a continua creșterea costurilor asupra Rusiei pentru invazia neprovocată și nejustificată a Ucrainei”, transmite Casa Albă, după o discuție în sistem de videoconferință între președintele SUA, Joe Biden, președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, și premierul britanic, Boris Johnson.

„Ei și-au subliniat, de asemenea, angajamentul de a continua să ofere Ucrainei asistență de securitate, economică și umanitară”.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, aflat într-un turneu în Europa, a spus că SUA și aliații au o „discuție foarte activă” despre interzicerea importului de petrol rusesc.

Pe 7 martie, prețul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din 2008 încoace, pe fondul temerilor legate de aprovizionarea pieței. În primele minute de tranzacționare, petrolul Brent a ajuns la 139,13 dolari pe baril, iar petrolul american West Texas Intermediate a atins 130,5 dolari.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că Europa nu-și poate asigura aprovizionarea cu energie fără importuri din Rusia.

Energia a fost exclusă în mod deliberat din rundele anterioare de sancțiuni, a spus Scholz într-un comunicat de presă, adăugând că energia Rusiei este de „o importanță esențială” pentru viața generală, de zi cu zi a cetățenilor săi.

Între timp, ministrul de Finanțe al Ungariei, Mihaly Varga, a declarat că guvernul său nu va sprijini nicio sancțiune asupra energiei ruse.

20:38 7.3.2022

Negocierile dintre Ucraina și Rusia nu au dus la niciun rezultat semnificativ

A treia rundă de discuții dintre diplomații ucraineni și ruși s-a încheiat fără niciun fel de rezultat semnificativ, potrivit BBC.

Un consilier al Biroului Președintelui ucrainean a transmis că au existat unele progrese „mici și pozitive” în ceea ce privește logistica coridoarelor umanitare. Agenția de presă Reuters a citat un negociator ucrainean care a afirmat că nu s-a ajuns la niciun acord care să îmbunătățească semnificativ situația din Ucraina.

Un consilier al Kremlinului a transmis că discuțiile dintre Rusia și Ucraina „nu au fost la înălțimea așteptărilor noastre”, citat de televiziunea rusă. Ambele părți au căzut de acord că discuțiile între acestea vor continua.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG