Linkuri accesibilitate

Luni, în 7 martie, locuitori din Irpin continuă să încerce să părăsească orașul. În această localitate de lângă Kiev, ruta folosită de civili a fost bombardată în zilele trecute. Forțele ruse continuă să se apropie de Kiev, transmite Reuters.
Luni, în 7 martie, locuitori din Irpin continuă să încerce să părăsească orașul. În această localitate de lângă Kiev, ruta folosită de civili a fost bombardată în zilele trecute. Forțele ruse continuă să se apropie de Kiev, transmite Reuters.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Civili uciși în timp ce fug din calea războiului. A treia rundă de discuții, fără rezultate notabile

Oficialii ucraineni spun că într-o zonă extinsă din nord vestul Kievului au avut loc, luni dimineață, lupte grele. Înregistrări și imagini de duminică arată bombardamente asupra civililor care încearcă să părăsească orașele atacate.

Germania și Ungaria au anunțat că nu susțin sancțiunile asupra energiei rusești, timp în care marile companii de modă și de producție de automobile au anunțat că se retrag din Rusia.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că Europa nu poate „pur și simplu” opri utilizarea petrolului și gazelor rusești „peste noapte” și a dat ca exemplu „dependența” anumitor țări de gazul rusesc.

În acest timp, Canada a sancționat 10 oligarhi și politicieni ruși, „foști și actuali înalți demnitari ai guvernului, oligarhi și susținători ai conducerii ruse”.

Luni, în a 12 zi de invazie, Rusia și Ucraina au avut a treia rundă de negocieri, pe fondul atacului dat de armata rusă asupra coridoarelor umanitare, adică a oamenilor care fug de război.

  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reiterat condițiile în care focul ar putea fi oprit „într-o clipă”: să înceteze acțiunile militare, să-și schimbe constituția pentru a consacra neutralitatea, să recunoască Crimeea ca teritoriu rus și să recunoască republicile separatiste Donețk și Lugansk ca state independente.
  • La final, partea ucraineană a remarcat „mici evoluții pozitive în ce privește îmbunătățirea logisticii coridoarelor umanitare” iar cea rusă, că discuțiile din Belarus „nu au fost la înălțimea așteptărilor noastre”.

Rusia nu și-a trimis reprezentanții la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), unde Ucraina a cerut o hotărâre de urgenţă prin care curtea să solicite Rusiei să oprească invazia.

Bombardamentele au continuat duminică noapte în orașul Harkov și cel puțin opt persoane au murit în ultimele 24 de ore.

Civilii au fost țintele soldaților ruși care au deschis focul în Nova Kahovka, din sudul Ucrainei, şi au rănit cinci persoane. În orașul Mariupol, din sud-estul țării, bombardamentele rusești au ucis zeci de oameni.

Rusia a avertizat, duminică, ţările vecine cu Ucraina cu privire la primirea avioanelor de luptă ale Kievului, acuzând România că a autorizat acest lucru.

Premierul Nicolae Ciucă a spus duminică seară la Digi 24 că ameninţările Rusiei reprezintă o „retorică” prin care „se caută să se abată atenţia de la ceea ce se întâmplă real, în teren în Ucraina, unde sunt ucişi civili”.

17:26 7.3.2022

Ambasadorul Marii Britanii a părăsit Ucraina

Ambasadorul britanic la Kiev, Melinda Simmons, a părăsit țara din cauza „situației grave de securitate”, a declarat ministrul de Externe al Regatului Unit, Liz Truss, citată de BBC.

La începutul invaziei, Melinda Simmons fusese alocată din capitala Ucrainei, Kiev, în Lvov, vestul țării, unde riscul unei invazii rusești era mai scăzută.

Liz Truss a transmis că toate misiunile diplomatice ale Regatului Unit în Ucraina sunt acum închise.

17:07 7.3.2022

O nouă rundă de negocieri Ucraina - Rusia, pe fondul încălcării promisiunilor Kievului de a asigura coridoare umanitare

O nouă rundă de negocieri Ucraina - Rusia are loc luni la granița dintre Polonia și Belarus, transmite Reuters.

Două runde anterioare au avut loc până acum fără niciun rezultat, iar Rusia și-a încălcat angajamentele de a asigura rute de acces umanitar.

Locația acestui eveniment nu a fost dezvăluită. Primele două runde de discuții, de pe 28 februarie, ziua invadării Ucrainei, și cea de pe 3 martie nu au dus la niciun rezultat.

Între timp, ministrul rus de externe Serghei Lavrov și ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba se vor întâlni joi la Antalya/Turcia, potrivit ministerului rus de externe.

„În câteva minute, vom începe să vorbim cu reprezentanții unei țări care crede serios că violența pe scară largă împotriva civililor este un argument”, a scris negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak pe Twitter. „Demonstrați că nu este cazul”, a adăugat el.

Anunțul Rusiei privind „coridoarele umanitare” a venit după două zile nereușite de încetare a focului. Sute de mii de oameni sunt blocați în Mariupol, fără hană și apă, sub un bombardament necruțător, în ciuda promisiunilor Rusiei de creare a unui culoar de tranzit umanitar.

Un coridor de la Kiev ar duce în Belarus, aliatul Rusiei, în timp ce civilii din Harkov, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, ar fi direcționați către Rusia, potrivit hărților publicate de agenția de presă RIA.

Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a numit mișcarea Rusiei „complet imorală”, spunând că Rusia încearcă „să folosească suferința oamenilor pentru a-și face imagine.

Rusia a declarat că este pregătită să oprească operațiunile militare „într-o clipă” dacă Kievul îndeplinește o listă de condiții, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Reuters.

Dmitri Peskov a spus că Moscova cere Ucrainei să înceteze acțiunile militare, să-și schimbe constituția pentru a consacra neutralitatea, să recunoască Crimeea ca teritoriu rus și să recunoască republicile separatiste Donețk și Lugansk ca state independente.

A fost cea mai explicită declarație a Rusiei de până acum despre condițiile pe care vrea să le impună Ucrainei pentru a opri ceea ce ea numește „operațiune militară specială”, aflată acum în a 12-a zi.

Peskov a declarat pentru Reuters într-un interviu telefonic că Ucraina cunoaște condițiile și că li s-a spus că „toate acestea pot fi oprite într-o clipă”.

Nu a existat o reacție imediată din partea ucrainenei.

Rusia a atacat Ucraina din nord, est și sud, lovind orașe precum Kiev, Harkov și portul Mariupol.

Invazia lansată pe 24 februarie a provocat cea mai gravă criză a refugiaților din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, a provocat indignare în întreaga lume și a dus la sancțiuni grele asupra Moscovei.

16:48 7.3.2022

Un aerodrom secret din Europa de Est găzduiește un efort multinațional de a trimite arme în Ucraina

Președintele Statului Major al Statelor Unite ale Americii, generalul Mark Milley (foto), a mers săptămâna trecută pe un aerodrom secret aflat la granița cu Ucraina, care a devenit un centru pentru transportul de arme, a declarat un înalt oficial al Departamentului Apărării, văzând direct efortul multinațional de a introduce arme în Ucraina pe fondul invaziei neprovocate a Rusiei.

În timp ce se afla pe aerodrom, Milley sa întâlnit cu trupele și personalul și a examinat activitatea de transport, a spus oficialul vineri, citat de CNN.

Locația aeroportului rămâne secretă pentru a proteja transporturile de arme în Ucraina. Armata rusă nu a vizat aceste transporturi odată ce au intrat în Ucraina, a spus oficialul, dar există o anumită îngrijorare că Rusia ar putea începe să vizeze livrările pe măsură ce atacul său avansează.

SUA și alți membri NATO au trimis Ucrainei până acum 17.000 de rachete antitanc și 2.000 de rachete antiaeriene stinger, a declarat pentru CNN un înalt oficial american.

Înainte chiar ca Rusia să invadeze Ucraina, cerut Europei a fost plin de avioane militare de marfă ale SUA și ale altora, în special C-17, coloana vertebrală a flotei de transport aerian american. Zborurile au repoziționat trupele de-a lungul flancului estic al NATO, dar au și mutat arme către punctele de transfer, de unde pot fi livrate în Ucraina. Ritmul zborurilor a crescut.

De când a început invazia Rusiei, 14 țări au trimis asistență de securitate Ucrainei, a spus oficialul.

Cea mai mare parte a unui pachet de asistență de securitate de 350 de milioane de dolari a fost deja livrat Ucrainei, potrivit oficialului, la doar o săptămână după ce a fost aprobat oficial de Casa Albă.

Odată ce au ajuns în posesia armelor, ucrainenii le-au folosit pentru a încetini și a opri atacurile rusești în diferite zone ale Ucrainei.

16:44 7.3.2022

Marea Britanie nu mai poate oferi asistență consulară personală în Ucraina

Marea Britanie nu mai poate oferi asistență consulară personală britanicilor din Ucraina, potrivit Foreign Commonwealth and Development Office (FCDO).

„Guvernul Regatului Unit păstrează o prezență diplomatică în Ucraina, dar nu mai putem oferi asistență consulară în persoană din cauza situației de securitate care se deteriorează”, a declarat FCDO în avizul de călătorie actualizat, publicat luni.

Cetățenii britanici care au nevoie de asistență consulară au primit acum instrucțiuni să sune la o linie de asistență deschisă 24 de ore din 24 sau să beneficieze de servicii consulare complete în țările vecine cu Ucraina.

De asemenea, cetățenii britanici au fost sfătuiți să „rămînă vigilenți” dacă decid să rămână în Ucraina pe parcursul potențialelor operațiuni de luptă și să-și mențină planurile de plecare sub control constant.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG