Linkuri accesibilitate

Luni, în 7 martie, locuitori din Irpin continuă să încerce să părăsească orașul. În această localitate de lângă Kiev, ruta folosită de civili a fost bombardată în zilele trecute. Forțele ruse continuă să se apropie de Kiev, transmite Reuters.
Luni, în 7 martie, locuitori din Irpin continuă să încerce să părăsească orașul. În această localitate de lângă Kiev, ruta folosită de civili a fost bombardată în zilele trecute. Forțele ruse continuă să se apropie de Kiev, transmite Reuters.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Civili uciși în timp ce fug din calea războiului. A treia rundă de discuții, fără rezultate notabile

Oficialii ucraineni spun că într-o zonă extinsă din nord vestul Kievului au avut loc, luni dimineață, lupte grele. Înregistrări și imagini de duminică arată bombardamente asupra civililor care încearcă să părăsească orașele atacate.

Germania și Ungaria au anunțat că nu susțin sancțiunile asupra energiei rusești, timp în care marile companii de modă și de producție de automobile au anunțat că se retrag din Rusia.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că Europa nu poate „pur și simplu” opri utilizarea petrolului și gazelor rusești „peste noapte” și a dat ca exemplu „dependența” anumitor țări de gazul rusesc.

În acest timp, Canada a sancționat 10 oligarhi și politicieni ruși, „foști și actuali înalți demnitari ai guvernului, oligarhi și susținători ai conducerii ruse”.

Luni, în a 12 zi de invazie, Rusia și Ucraina au avut a treia rundă de negocieri, pe fondul atacului dat de armata rusă asupra coridoarelor umanitare, adică a oamenilor care fug de război.

  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reiterat condițiile în care focul ar putea fi oprit „într-o clipă”: să înceteze acțiunile militare, să-și schimbe constituția pentru a consacra neutralitatea, să recunoască Crimeea ca teritoriu rus și să recunoască republicile separatiste Donețk și Lugansk ca state independente.
  • La final, partea ucraineană a remarcat „mici evoluții pozitive în ce privește îmbunătățirea logisticii coridoarelor umanitare” iar cea rusă, că discuțiile din Belarus „nu au fost la înălțimea așteptărilor noastre”.

Rusia nu și-a trimis reprezentanții la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), unde Ucraina a cerut o hotărâre de urgenţă prin care curtea să solicite Rusiei să oprească invazia.

Bombardamentele au continuat duminică noapte în orașul Harkov și cel puțin opt persoane au murit în ultimele 24 de ore.

Civilii au fost țintele soldaților ruși care au deschis focul în Nova Kahovka, din sudul Ucrainei, şi au rănit cinci persoane. În orașul Mariupol, din sud-estul țării, bombardamentele rusești au ucis zeci de oameni.

Rusia a avertizat, duminică, ţările vecine cu Ucraina cu privire la primirea avioanelor de luptă ale Kievului, acuzând România că a autorizat acest lucru.

Premierul Nicolae Ciucă a spus duminică seară la Digi 24 că ameninţările Rusiei reprezintă o „retorică” prin care „se caută să se abată atenţia de la ceea ce se întâmplă real, în teren în Ucraina, unde sunt ucişi civili”.

18:23 7.3.2022

Alte mari companii, din domeniul modei și producției de automobile, continuă să taie legăturile cu Rusia

Pe măsură ce invazia Rusiei continuă, mai multe companii continuă să anunțe că încetează să mai facă afaceri cu Rusia.

Luni, grupul italian de modă Prada și producătorul japonez de automobile Nissan au devenit ultimele companii care s-au retras.

Prada a suspendat operațiunile în Rusia, invocând invazia Rusiei în Ucraina. Grupul Prada mai detine, Miu Miu, Car Shoe, Churches si Marchisi.

Purtătorul de cuvânt al Prada, Marta Monaco, a declarat pentru CNN: „Grupul Prada și-a suspendat operațiunile de vânzare cu amănuntul în Rusia. Preocuparea noastră principală este pentru toți colegii și familiile lor afectate de tragedia din Ucraina și vom continua să-i sprijinim”. Declarația vine după angajamentul Prada și al altor case de modă italiene de a dona ajutor Ucrainei. Printre companiile care oferă sprijin se numără Armani, Bottega Veneta și Dolce & Gabbana.

Fabrică a firmei Armani
Fabrică a firmei Armani

Răspunzând donației, reprezentantul UNHCR pentru Italia, Chiara Cardoletti, a declarat: „Estimăm că 12 milioane de oameni din Ucraina vor avea nevoie de ajutor și protecție, în timp ce peste 4 milioane de refugiați ucraineni ar putea avea nevoie de protecție și îngrijire în țările vecine în următoarele luni." Citând nevoia de asistență imediată, Caedoletti a adăugat în declarația sa de presă: „Este nevoie de resurse enorme și de aceea sperăm ca în următoarele ore și alte companii din sectorul modei, dar și din alte sectoare, să își aducă contribuția”.

Nissan a anunțat astăzi că și-a suspendat exportul de vehicule în Rusia. Într-un comunicat de presă, producătorul japonez a adăugat că „anticipează că producția se va opri în curând la fabrica noastră din Sankt Petersburg”.

17:41 7.3.2022

Canada va sancționa 10 oligarhi și politicieni ruși

Canada a anunțat noi sancțiuni împotriva a 10 persoane „complice” în „invazia nejustificată” a Ucrainei.

Premierul Canadei, Justin Trudeau, susține că lista de persoane sancționate include „foști și actuali înalți demnitari ai Guvernului, oligarhi și susținători ai conducerii ruse”.

Trudeau a adăugat că acești indivizi au fost selectați în urma consultării unei liste alcătuite de liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare, potrivit BBC.

17:31 7.3.2022

Primarul Irpinului: armata rusă țintește 100% coridoarele umanitare de evacuare a civililor

Forțele ruse „țintesc 100% civili” de-a lungul rutelor de evacuare din Ucraina, a declarat Alexandr Marușkin, primarul Irpinului, o suburbie care se află la nord-vest de Kiev, care a fost victima unui atac militar violent al armatei ruse.

„Aceștia nu sunt o armată, acestea sunt animale”, a declarat primarul pentru CNN. „Ucid civili. Ne bombardează orașul, clădirile noastre rezidențiale și ambulanțele. Trag în ambulanțe. Aceasta este o altă monstruozitate."

Duminică, două obuze au lovit un punct de control din suburbie, ucigând o familie cu doi copii și alți câțiva civili care încercau să fugă de invazia rusă, spune primarul.

„Un grup de oameni au fost conduși pentru a fi evacuați, iar la 50 de metri, am văzut că un obuz a explodat și a ucis doi copii, i-a rupt în două în fața ochilor mei, inclusiv pe părinții lor. Au fost uciși în câteva secunde”, a spus el luni.

În prima zi a efortului de evacuare din Irpin, forțele ruse au bombardat trenul, iar în a doua zi au aruncat în aer calea ferată, rănind trei persoane, a spus Marușkin, susținând că forțele ruse „țintesc aceste rute” și „încearcă să intimideze” populatia Irpinului.

17:30 7.3.2022

Marea Britanie anunță ajutor financiar în valoare de 175 de milioane de lire pentru Ucraina

Prim ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a anunțat luni, în timpul unei conferințe de presă de la Downing Street, că țara sa va aloca 175 de milioane de lire Ucrainei, adăugând că Regatul Unit a alocat până în prezent 400 de milioane țării afectate de război.

La conferința de presă au participat prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, și prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, potrivit BBC.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG