Linkuri accesibilitate

Luni, în 7 martie, locuitori din Irpin continuă să încerce să părăsească orașul. În această localitate de lângă Kiev, ruta folosită de civili a fost bombardată în zilele trecute. Forțele ruse continuă să se apropie de Kiev, transmite Reuters.
Luni, în 7 martie, locuitori din Irpin continuă să încerce să părăsească orașul. În această localitate de lângă Kiev, ruta folosită de civili a fost bombardată în zilele trecute. Forțele ruse continuă să se apropie de Kiev, transmite Reuters.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Civili uciși în timp ce fug din calea războiului. A treia rundă de discuții, fără rezultate notabile

Oficialii ucraineni spun că într-o zonă extinsă din nord vestul Kievului au avut loc, luni dimineață, lupte grele. Înregistrări și imagini de duminică arată bombardamente asupra civililor care încearcă să părăsească orașele atacate.

Germania și Ungaria au anunțat că nu susțin sancțiunile asupra energiei rusești, timp în care marile companii de modă și de producție de automobile au anunțat că se retrag din Rusia.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că Europa nu poate „pur și simplu” opri utilizarea petrolului și gazelor rusești „peste noapte” și a dat ca exemplu „dependența” anumitor țări de gazul rusesc.

În acest timp, Canada a sancționat 10 oligarhi și politicieni ruși, „foști și actuali înalți demnitari ai guvernului, oligarhi și susținători ai conducerii ruse”.

Luni, în a 12 zi de invazie, Rusia și Ucraina au avut a treia rundă de negocieri, pe fondul atacului dat de armata rusă asupra coridoarelor umanitare, adică a oamenilor care fug de război.

  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reiterat condițiile în care focul ar putea fi oprit „într-o clipă”: să înceteze acțiunile militare, să-și schimbe constituția pentru a consacra neutralitatea, să recunoască Crimeea ca teritoriu rus și să recunoască republicile separatiste Donețk și Lugansk ca state independente.
  • La final, partea ucraineană a remarcat „mici evoluții pozitive în ce privește îmbunătățirea logisticii coridoarelor umanitare” iar cea rusă, că discuțiile din Belarus „nu au fost la înălțimea așteptărilor noastre”.

Rusia nu și-a trimis reprezentanții la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), unde Ucraina a cerut o hotărâre de urgenţă prin care curtea să solicite Rusiei să oprească invazia.

Bombardamentele au continuat duminică noapte în orașul Harkov și cel puțin opt persoane au murit în ultimele 24 de ore.

Civilii au fost țintele soldaților ruși care au deschis focul în Nova Kahovka, din sudul Ucrainei, şi au rănit cinci persoane. În orașul Mariupol, din sud-estul țării, bombardamentele rusești au ucis zeci de oameni.

Rusia a avertizat, duminică, ţările vecine cu Ucraina cu privire la primirea avioanelor de luptă ale Kievului, acuzând România că a autorizat acest lucru.

Premierul Nicolae Ciucă a spus duminică seară la Digi 24 că ameninţările Rusiei reprezintă o „retorică” prin care „se caută să se abată atenţia de la ceea ce se întâmplă real, în teren în Ucraina, unde sunt ucişi civili”.

20:12 7.3.2022

Bombardamente în localitatea Makarov, regiunea Kievului - 13 morți

Mai multe bombardamente au avut loc luni în localitatea Makarov, în apropierea Kievului. Potrivit Ministerului de Interne din Ucraina, citat de serviciul ucrainean al Europei Libere, 13 persoane au murit, iar alte 5 au fost salvate din dărâmături.

Potrivit Ministerului, bombele au lovit premisele unei brutării din Makarov, în prezent nefuncțională.

„Unitățile Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei au salvat 5 persoane din dărâmături și au găsit cadavrele a 13 cetățeni morți. Potrivit informațiilor preliminare, 30 de persoane se aflau pe premisele brutăriei”, se arată în comunicatul dat de oficialii ucraineni.

19:34 7.3.2022

Germania și Ungaria nu susțin sancțiunile asupra energiei rusești

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Europa nu-și poate asigura aprovizionarea cu energie fără importuri din Rusia.

Energia a fost exclusă în mod deliberat din rundele anterioare de sancțiuni, a spus Scholz într-un comunicat dat luni de guvernul german, adăugând că energia Rusiei este de „o importanță esențială” pentru viața generală, de zi cu zi a cetățenilor săi.

Între timp, ministrul de Finanțe al Ungariei, Mihaly Varga, a declarat că guvernul său nu va sprijini nicio sancțiune asupra energiei ruse.

Într-un videoclip postat luni pe Facebook, Mihaly Varga a vorbit despre daunele substanțiale pe care sancțiunile existente împotriva Rusiei le-au avut asupra economiei sale.

Cu puțin înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, premierul Viktor Orban a fost la Moscova și a suplimentat cantitatea de gaze pe care Ungaria le va importa din Rusia. În conferința de presă de după întâlnire Vladimir Putin a spus că importurile ungare de gaze au cel mai mic preț din Europa.

19:15 7.3.2022

Ministerul de Interne poate rechema în activitate cadre militare sau poliţişti pentru gestionarea fluxului de refugiaţi

Ministerul Afacerilor Interne ar putea să-i recheme în activitate pe polițiștii sau cadrele militare aflate în rezervă pentru gestionarea fluxului tot mai ridicat de refugiaţi de la punctele de trecere a frontierei, potrivit unei decizii luate, luni, de Guvern, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

În acest moment se află peste 80.000 de cetăţeni veniţi din Ucraina, dintre care 30.000 sunt minori.

„Pentru gestionarea fluxului tot mai ridicat de la punctele de trecere a frontierei, Ministerul Afacerilor Interne va putea, ca urmare a măsurilor aprobate astăzi, să recheme în activitate, la nevoie să le încadreze fără concurs, pe o perioadă de un an, cadre militare sau poliţişti care au trecut în rezervă, ori le-au încetat raporturile de serviciu, precum şi alte categorii de personal", a declarat Dan Cărbunaru, luni, la Palatul Victoria.​

18:42 7.3.2022

Boris Johnson: Nu putem opri peste noapte folosirea gazelor și petrolului rusesc. Trebuie o decizie comună

Premierul Marii Britanii Boris Johnson a spus că Europa nu poate pur și simplu opri utilizarea petrolului și gazelor rusești „peste noapte.”

„Există diferite dependențe în diferite țări și trebuie să fim atenți la asta. Nu poți pur și simplu să închizi utilizarea petrolului și a gazelor peste noapte, fie ele și din Rusia", a spus Johnson la o conferință de presă comună cu premierul canadian Justin Trudeau și premierul olandez Mark Rutte.

Declarația a fost făcută după ce ministrul de externe lituanian a cerut embargou total asupra vânzărilor de energie din Rusia, spunând că petrolul și gazul rusesc sunt plătite „cu sângele Ucrainei”.

„O vom face împreună – asigurându-ne că avem toți înlocuitorii și proviziile de care avem nevoie”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG