Alte mari companii, din domeniul modei și producției de automobile, continuă să taie legăturile cu Rusia
Pe măsură ce invazia Rusiei continuă, mai multe companii continuă să anunțe că încetează să mai facă afaceri cu Rusia.
Luni, grupul italian de modă Prada și producătorul japonez de automobile Nissan au devenit ultimele companii care s-au retras.
Prada a suspendat operațiunile în Rusia, invocând invazia Rusiei în Ucraina. Grupul Prada mai detine, Miu Miu, Car Shoe, Churches si Marchisi.
Purtătorul de cuvânt al Prada, Marta Monaco, a declarat pentru CNN: „Grupul Prada și-a suspendat operațiunile de vânzare cu amănuntul în Rusia. Preocuparea noastră principală este pentru toți colegii și familiile lor afectate de tragedia din Ucraina și vom continua să-i sprijinim”. Declarația vine după angajamentul Prada și al altor case de modă italiene de a dona ajutor Ucrainei. Printre companiile care oferă sprijin se numără Armani, Bottega Veneta și Dolce & Gabbana.
Răspunzând donației, reprezentantul UNHCR pentru Italia, Chiara Cardoletti, a declarat: „Estimăm că 12 milioane de oameni din Ucraina vor avea nevoie de ajutor și protecție, în timp ce peste 4 milioane de refugiați ucraineni ar putea avea nevoie de protecție și îngrijire în țările vecine în următoarele luni." Citând nevoia de asistență imediată, Caedoletti a adăugat în declarația sa de presă: „Este nevoie de resurse enorme și de aceea sperăm ca în următoarele ore și alte companii din sectorul modei, dar și din alte sectoare, să își aducă contribuția”.
Nissan a anunțat astăzi că și-a suspendat exportul de vehicule în Rusia. Într-un comunicat de presă, producătorul japonez a adăugat că „anticipează că producția se va opri în curând la fabrica noastră din Sankt Petersburg”.
Boris Johnson: Nu putem opri peste noapte folosirea gazelor și petrolului rusesc. Trebuie o decizie comună
Premierul Marii Britanii Boris Johnson a spus că Europa nu poate pur și simplu opri utilizarea petrolului și gazelor rusești „peste noapte.”
„Există diferite dependențe în diferite țări și trebuie să fim atenți la asta. Nu poți pur și simplu să închizi utilizarea petrolului și a gazelor peste noapte, fie ele și din Rusia", a spus Johnson la o conferință de presă comună cu premierul canadian Justin Trudeau și premierul olandez Mark Rutte.
Declarația a fost făcută după ce ministrul de externe lituanian a cerut embargou total asupra vânzărilor de energie din Rusia, spunând că petrolul și gazul rusesc sunt plătite „cu sângele Ucrainei”.
„O vom face împreună – asigurându-ne că avem toți înlocuitorii și proviziile de care avem nevoie”.
Ministerul de Interne poate rechema în activitate cadre militare sau poliţişti pentru gestionarea fluxului de refugiaţi
Ministerul Afacerilor Interne ar putea să-i recheme în activitate pe polițiștii sau cadrele militare aflate în rezervă pentru gestionarea fluxului tot mai ridicat de refugiaţi de la punctele de trecere a frontierei, potrivit unei decizii luate, luni, de Guvern, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
În acest moment se află peste 80.000 de cetăţeni veniţi din Ucraina, dintre care 30.000 sunt minori.
„Pentru gestionarea fluxului tot mai ridicat de la punctele de trecere a frontierei, Ministerul Afacerilor Interne va putea, ca urmare a măsurilor aprobate astăzi, să recheme în activitate, la nevoie să le încadreze fără concurs, pe o perioadă de un an, cadre militare sau poliţişti care au trecut în rezervă, ori le-au încetat raporturile de serviciu, precum şi alte categorii de personal", a declarat Dan Cărbunaru, luni, la Palatul Victoria.
Germania și Ungaria nu susțin sancțiunile asupra energiei rusești
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Europa nu-și poate asigura aprovizionarea cu energie fără importuri din Rusia.
Energia a fost exclusă în mod deliberat din rundele anterioare de sancțiuni, a spus Scholz într-un comunicat dat luni de guvernul german, adăugând că energia Rusiei este de „o importanță esențială” pentru viața generală, de zi cu zi a cetățenilor săi.
Între timp, ministrul de Finanțe al Ungariei, Mihaly Varga, a declarat că guvernul său nu va sprijini nicio sancțiune asupra energiei ruse.
Într-un videoclip postat luni pe Facebook, Mihaly Varga a vorbit despre daunele substanțiale pe care sancțiunile existente împotriva Rusiei le-au avut asupra economiei sale.
Cu puțin înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, premierul Viktor Orban a fost la Moscova și a suplimentat cantitatea de gaze pe care Ungaria le va importa din Rusia. În conferința de presă de după întâlnire Vladimir Putin a spus că importurile ungare de gaze au cel mai mic preț din Europa.