The Guardian: Iranul a donat Moscovei un sistem de rachete. Muniție de contrabandă din Irak a ajuns în Rusia
Rusia primește muniții și echipamente militare provenite din Irak pentru efortul său de război din Ucraina cu ajutorul rețelelor iraniene de contrabandă cu arme, scrie The Guardian, în baza mărturiilor provenite de la câțiva membri ai milițiilor irakiene susținute de Iran și serviciilor regionale de informații.
RPG-uri și rachete antitanc, precum și sisteme de lansatoare de rachete de concepție braziliană, au fost expediate în Rusia din Irak.
Un sistem de rachete Bavar 373 de fabricație iraniană, similar cu S-300 rusesc, a fost, de asemenea, donat Moscovei de către autoritățile de la Teheran. Iranul ar fi returnat Rusiei și un S-300, potrivit unei surse care a ajutat la organizarea transportului.
Folosirea lumii interlope a traficului de arme ar semnala o schimbare dramatică în strategia rusă, în condițiile în care Moscova este forțată să se sprijine pe Iran, aliatul său militar din Siria, în urma noilor sancțiuni declanșate de invazia din Ucraina.
Ucraina ia în calcul că rușii au folosit muniție cu fosfor la Mariupol
Ministrul adjunct al apărării din Ucraina a anunțat luni că utilizarea armelor chimice nu a fost încă confirmată la Mariupol, dar ar putea fi vorba de muniție cu fosfor.
Anna Malyar a declarat că informațiile sunt încă în curs de verificare, dar datele preliminare sugerează că în orașul asediat a fost folosită muniție cu fosfor.
„Dar trebuie să înțelegeți că riscul utilizării armelor chimice există și este destul de ridicat”, a adăugat ea, potrivit Kyiv Independent.
Statele Unite nu confirmă încă folosirea armelor chimice în Mariupol
Oficiali americani au declarat că au luat cunoștință de acuzații privind un atac chimic, dar că n-au putut fi confirmate. Dacă informațiile sunt adevărate, atunci sunt profund îngrijorătoare, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că SUA au avertizat anterior ucrainenii că Rusia ar putea folosi agenți chimici în orașul din sud-estul Ucrainei
„Înainte de ziua de astăzi, aveam la dispoziție informații credibile potrivit cărora rușii s-ar fi pregătit să folosească agenți chimici, potențial gaze lacrimogene amestecate cu alți agenți, ca parte a unui efort de a slăbi, de a incapacita elementele militare și civile ucrainene din Mariupol”, a declarat Ned Price, pentru CNN.
El a spus că SUA au furnizat Ucrainei aceste informații.
„Vom purta discuții directe cu ei pentru a încerca să determinăm ce anume iese la iveală și apoi vom fi într-o poziție mai bună pentru a spune ce a fost sau ce ar fi putut fi”, a mai spus acesta.
După ce luni au apărut informații despre un posibil atac cu substanțe chimice de un anumit tip în Mariupol, președintele ucrainean a avertizat că această posibilitate trebuie luată în serios, deși un oficial din Mariupol a declarat că un astfel de atac a rămas neconfirmat.
Marea Britanie a declarat că lucrează, de asemenea, cu partenerii ucraineni pentru a investiga rapoartele.
Putin se întâlnește cu Lukașenko în Orientul Îndepărtat
Vladimir Putin se întâlnește marți cu Alexander Lukașenko, pentru a discuta despre situația din Ucraina și sancțiunile occidentale, au anunțat agențiile de presă din Rusia și Belarus citate de The Guardian.
Președintele Belarusului a sosit marți dimineața în regiunea Amur din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Întâlnirea dintre cei doi va avea loc la cosmodromul Vostochny, un port spațial rusesc.
Rusia a trimis în Ucraina zeci de mii de soldați atât de pe teritoriul rusesc, cât și din Belarus, de când forțele sale au invadat Ucraina la 24 februarie.
Lukașenko a insistat asupra faptului că Belarus trebuie să fie implicat în negocierile pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, spunând, de asemenea, că țara lui a fost etichetată pe nedrept drept „complice al agresorului”.
Cu toate acestea, Uniunea Europeană, Statele Unite și altele au inclus Belarusul în sancțiunile radicale impuse Rusiei.