UNICEF: Aproape două treimi dintre copiii ucraineni au fugit din casele lor
Aproape două treimi din totalul copiilor ucraineni au fugit din casele lor, în cele șase săptămâni de la invazia Rusiei, a anunțat luni UNICEF, agenția ONU pentru copii.
ONU a verificat, de asemenea, moartea a 142 de tineri, deși a avertizat că numărul real este aproape sigur mult mai mare.
Manuel Fontaine, directorul pentru programe de urgență al UNICEF, care tocmai s-a întors din Ucraina, a declarat că 4,8 milioane din cei 7,5 milioane de copii din Ucraina au fost strămutați într-un timp atât de scurt.
„Dintre cei 3,2 milioane de copii care se estimează că au rămas în casele lor, aproape jumătate ar putea fi în pericol de a nu avea suficientă hrană”, a declarat Fontaine, citat de BBC.
El a avertizat că situația este probabil mai gravă în orașe precum Mariupol și Kherson, unde nu există servicii de apă și canalizare, iar aprovizionarea cu alimente și medicamente a fost întreruptă.
Ambasadorul ucrainean la ONU, Sergei Kișlița, a afirmat că Rusia a luat peste 121.000 de copii din Ucraina și ar fi elaborat un proiect de lege pentru a simplifica și accelera procedurile de adopție.
Fontaine a declarat că până în prezent nu există „nicio dovadă” a unor astfel de acuzații, dar că UNICEF va investiga această chestiune.
Oficial american: Rusia începe să întărească pozițiile din estul Ucrainei
Statele Unite consideră că Rusia a început să-și consolideze și să-și realimenteze trupele din Donbas, în estul Ucrainei, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de Reuters.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski declara luni că mii de soldați ruși se concentrează pentru o nouă ofensivă în estul țării, iar Rusia a declarat că nu își va opri operațiunea militară în Ucraina pentru orice alte discuții de pace.
În pofida eforturilor de reaprovizionare în Donbas, Statele Unite nu cred că acesta a fost începutul unei noi ofensive în regiune, a declarat oficialul, vorbind sub protecția anonimatului.
„Credem că acesta este un efort de întărire și de realimentare a forțelor lor din Donbas, ele sunt încă la nord de Izium”, a declarat oficialul despre orașul situat la aproximativ 180 kilometri nord de orașul Donețk.
Săptămâna trecută, Rusia și-a finalizat retragerea din jurul Kievului și a trimis o parte din trupe în Belarus pentru a fi reechipate și realimentate.
Oficialul american a mai declarat că există dovezi că unele dintre aceste trupe din Belarus se deplasează spre est.
Rusia avea încă marea majoritate a grupurilor sale tactice de batalioane în Ucraina, inclusiv peste 55 de grupuri în sud.
Ucraina acuză că o dronă rusească a aruncat o substanță toxică în Mariupol
Autoritățile ucrainene au afirmat luni seară că Rusia a lansat o dronă care transporta o substanță toxică asupra orașului Mariupol din sud-estul țării.
Ivanna Klimpuș, deputat ucrainean și președinte al comisiei parlamentare pentru integrarea Ucrainei în UE, a declarat că „cel mai probabil” a fost vorba despre arme chimice, însă informațiile nu au fost confirmate până acum, relatează The Guardian.
De asemenea, regimentul ucrainean Azov a acuzat Rusia că a folosit arme chimice de „origine necunoscută”, lansate printr-o dronă asupra civililor din Mariupol.
Liderul Azov, Andrei Biletski, a declarat că trei persoane au prezentat semne de otrăvire chimică, dar se pare că nu există „consecințe dezastruoase” pentru sănătatea lor.
Volodimir Zelenski și-a exprimat îngrijorarea, în discursul de luni seară, că forțele ruse ar putea folosi arme chimice în Ucraina, dar nu a confirmat dacă acestea au fost folosite.
Luni „ocupanții au emis o nouă declarație, care atestă pregătirea lor pentru o nouă etapă de teroare împotriva Ucrainei și a apărătorilor noștri. Unul dintre purtătorii de cuvânt ai ocupanților a declarat că ar putea folosi arme chimice împotriva apărătorilor din Mariupol. Luăm acest lucru cât se poate de serios”, a spus președintele Ucrainei.
Marea Britanie a anunțat că verifică informațiile potrivit cărora forțele ruse ar fi folosit agenți chimici asupra populației din Mariupol.
„Lucrăm de urgență cu partenerii pentru a verifica. Orice utilizare a unor astfel de arme ar fi o escaladare crudă a acestui conflict și îi vom cere socoteală lui Putin și regimului său”, a scris Liz Truss, ministrul britanic de externe, pe Twitter.
Primarul orașului: Peste 10.000 de civili au murit în Mariupol
Primarul din Mariupol a declarat pentru agenția de presă Associated Press că cel puțin 10.000 de civili au murit în oraș de la începutul războiului.
Vadim Boychenko a declarat luni că cadavrele au fost „așternute pe străzi”. El a adăugat că în Mariupol mai sunt încă 120.000 de civili. Aceștia au nevoie urgentă de alimente, apă și medicamente.
Boychenko a mai spus că a primit informații potrivit cărora rușii ar fi colectat cadavre și le-ar fi depozitat în frigidere într-un centru comercial imens.
„Au sosit crematorii mobile sub formă de camioane, aceste cadavre sunt arse”, a spus el.