Linkuri accesibilitate

Exhumări la Bucea pentru identificarea și adunarea de probe pentru dovedirea crimelor de război făcute de armata rusă
Exhumări la Bucea pentru identificarea și adunarea de probe pentru dovedirea crimelor de război făcute de armata rusă

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Peste 20.000 de civili uciși la Mariupol. Regiunea Donețk, bombardată fără întrerupere

Rusia începe să-și întărească și reaprovizioneze pozițiile din estul Ucrainei, pentru o nouă ofensivă majoră. În cele 48 de zile de la izbucnirea războiului, peste patru milioane de copii ucraineni au fost strămutați.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a exprimat îngrijorarea că forțele ruse pregătesc „o nouă etapă a terorii” care ar putea implica utilizarea armelor chimice în Ucraina. Andrei Bilețki, liderul regimentului de voluntari Azov, a spus că trei persoane din orașul-port au fost otrăvite „cu substanțe chimice”.

Civilii au fugit din estul Ucrainei înaintea unui atac prognozat să aibă loc pe scară largă, iar forțele ruse s-au apropiat de ruinele orașului Mariupol, din sud.

Primarul Mariupolului, Vadim Boicenko, a declarat că cea mai recentă estimare arată că aproximativ 21.000 de locuitori au orașului-port au fost uciși de la începutul invaziei ruse.

Primarul orașului ucrainean Bucea, o suburbie a Kievului, a declarat că autoritățile au găsit până acum 403 cadavre de persoane despre care se crede că au fost ucise de forțele ruse. Numărul lor este în creștere, a spus Anatoli Fedoruk, care i-a avertizat pe locuitori că este prea devreme să se întoarcă în oraș.

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Ucraina s-a abătut de la acordurile încheiate la o conferință de pace de la Istanbul și că discuțiile sunt într-o „fundătură”. Întrebat despre comentariile lui Putin, un membru al delegației ucrainene, Mihailo Podoliak, a spus că negocierile cu rușii sunt foarte grele, dar ele continuă.

Putin a susținut, de asemenea, că operațiunea militară a Rusiei decurge conform planului și că scopul Rusiei în Ucraina a fost să își atingă toate obiectivele și să minimizeze pierderile. Sfârșitul operațiunii militare depinde de intensitatea luptei, a spus liderul rus în urma unei întâlniri cu omologul său din Belarus, Alexsandr Lukașenko.

Un activist proeminent al opoziției ruse și critic deschis al invaziei Ucrainei, Vladimir Kara-Murza, a fost condamnat la Moscova la 15 zile de închisoare sub acuzația de nerespectare a ordinelor poliției atunci când și-a părăsit casa. Avocatul său, Vadim Prokhorov, a declarat că poliția l-a acuzat pe Kara-Murza că „și-a schimbat ritmul de mers și că a încercat să evadeze” atunci când l-au abordat în fața casei sale luni seară.

Banca Mondială plănuiește sprijin financiar pentru Ucraina de 1,5 miliarde de dolari. BM a spus că fondurile vor fi folosite pentru a sprijini continuarea serviciilor guvernamentale cheie, inclusiv salariile angajaților din spitale, pensiile pentru persoanele în vârstă și programele sociale pentru persoanele vulnerabile.

Un britanic care luptă în Ucraina a spus că unitatea sa nu are de ales decât să se predea forțelor ruse din Mariupol, au declarat familia și prietenii săi pentru BBC. Aiden Aslin, din Newark, Nottinghamshire, este un pușcaș marin din armata ucraineană și a apărat orașul-port din sud, care a fost bombardat puternic de forțele ruse.

Vladimir Putin a justificat invazia Rusiei în Ucraina, afirmând că a luat „decizia corectă”, fiind clar că „nu am avut de ales”, iar obiectivele războiului sunt „clare și nobile”.

Ucraina verifică informațiile potrivit cărora Rusia ar fi folosit arme chimice în Mariupol.

Consiliul local al orașului a anunțat că nu a fost încă posibil să examineze zona în care se presupune că a fost folosită substanța necunoscută din cauza atacurilor.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut niciun comentariu cu privire la aceste acuzații, iar forțele separatiste pro-ruse ale autoproclamatei republici Donețk au emis o dezmințire că ar fi folosit agenți chimici.

SUA și Marea Britanie spun că analizează rapoartele potrivit cărora ar fi fost folosite arme chimice de către forțele rusești.

Ministerul rus al Apărării afirmă că a distrus depozitele de muniții ucrainene din regiunile Khmelnitski și Kiev.

Vicepremierul ucrainean, Irina Vereshchuk, a declarat că au fost convenite nouă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor. Printre acestea se numără și orașul asediat Mariupol - deși civilii vor trebui să folosească mașini private.

Mai mult de 10.000 de civili au murit în Mariupol, a declarat primarul orașului. Însă Vadim Boichenko a declarat că numărul morților ar putea depăși 20.000.

Peste 6.000 de presupuse crime de război comise de trupele rusești în Ucraina sunt în curs de investigare, a declarat biroul procurorului ucrainean.

Aproximativ 4,8 milioane de copii ucraineni, dintre cei 7,5 milioane, au fost strămutați de la începutul războiului, potrivit ONU.

Iar perioada următoare este „crucială” pentru Ucraina, spun oficialii occidentali, care adaugă că Rusia va încerca să dubleze și chiar să tripleze forțele sale din Donbas.

Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit cu premierul indian și i-a spus că nu este în interesul Indiei să cumpere mai mult petrol rusesc.

Uniunea Europeană a avertizat că războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei pune lumea în pragul unei crize alimentare, pe măsură ce economia ucraineană, bazată în mare parte pe agricultură, se prăbușește.

Cancelarul austriac a purtat discuții „directe, deschise și dure” cu președintele rus Vladimir Putin, la Moscova.

Karl Nehammer, primul lider european care vizitează Rusia și discută personal cu președintele rus, de la începutul invaziei, a spus că cel mai important mesaj al său către liderul rus a fost că războiul trebuie să se încheie pentru că „într-un război sunt doar învinși de ambele părți”.​

20:09 12.4.2022

Morgile din mai multe orașe din regiunea Luhansk sunt pline

Morgile din mai multe orașe din regiunea Luhansk din estul Ucrainei sunt pline, spune Serghei Haidai, șeful administrației militare regionale Luhansk.

Într-o declarație pe Telegram, el a spus că orașele se confruntă cu întreruperi de curent și, în unele locuri, pierderea completă a energiei electrice.

„Cadavrele zac și în subsoluri. Este imposibil să le păstrăm, așa că în timpul pauzelor de bombardament, voluntarii și lucrătorii de utilități îngroapă cadavrele în locuri noi desemnate”, a spus Haidai.

La Sievierodonețk, administrația militară regională a organizat un nou loc de înmormântare într-un „loc relativ sigur”, a adăugat el.

„Gropile sunt săpate cu un tractor și mormintele sunt sistematizate în registru. Fiecare decedat este înmormântat natural într-un mormânt separat, în cele 48 de zile de război ai avut loc aproximativ 400 de înmormântări. Majoritatea sunt identificate”, a mai spus Haidai.

19:23 12.4.2022

Banca Mondială vrea să acorde Ucrainei 1,5 miliarde de dolari

Banca Mondială plănuiește să acorde Ucrainei un sprijin financiar în valoare de 1,5 miliarde de dolari pentru a ajuta la menținerea funcționării serviciilor esențiale, în timp ce țara luptă împotriva unui nou asalt al Rusiei care a invadat țara la ordinul lui Putin pe 24 februarie.

Banca a spus că fondurile vor fi folosite pentru a sprijini continuarea serviciilor guvernamentale cheie, inclusiv salariile angajaților din spitale, pensiile pentru persoanele în vârstă și programele sociale pentru persoanele vulnerabile.

19:19 12.4.2022

Peste 20.000 de civili au fost uciși în Mariupol

Primarul Mariupolului a spus că 21.000 de locuitori au fost uciși în orașul-port ucrainean asediat de la începutul invaziei ruse, relatează Reuters.

În comentariile televizate, primarul, Vadîm Boișenko, a spus că a fost dificil de calculat numărul exact al victimelor de când au început luptele de stradă.

Numărul deceselor în Mariupol ar putea ajunge până la 22.000, potrivit lui Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare regionale Donețk.

17:02 12.4.2022

Un britanic care luptă în Ucraina spune că unitatea sa se va preda forțelor ruse pentru că nu mai au muniție să lupte

Un britanic care luptă în Ucraina, spune că unitatea sa nu are de ales decât să se predea forțelor ruse în orașul asediat Mariupol, au declarat familia și prietenii săi pentru BBC.

Aiden Aslin, din Newark, Nottinghamshire, este soldat în armata ucraineană după ce s-a mutat în Ucraina în 2018. În ultimele săptămâni, unitatea sa a apărat orașul-port Mariupol, sudic, care a fost bombardat puternic de forțele ruse.

„M-a sunat și mi-a spus că nu mai au muniție de război. Îmi iubesc fiul. El este eroul meu. Au dat o luptă al naibii. Boris [Johnson] trebuie să-l doboare pe Putin”, a declarat mama lui, Ang Wood, pentru BBC:

Un prieten al lui Aslin a mai spus că a vorbit cu el prin telefon și i s-a spus că unitatea nu are hrană, muniție sau provizii, nu le-a lăsat altă opțiune decât să se predea.

„​Nu pot ieși. Nu pot riposta. Nu au de ales. Sunt sigur că dacă le-ar fi rămas un glonț, l-ar fi împușcat”, a spus acesta.

Jurnalistul britanic Jake Hanrahan confirmă cele relatate de mama tânărului.

„Pușcașul marinei britanice, Aiden Aslin, adică cazacul Gundî / Johnny este nevoit să se predea cu unitatea sa forțelor ruse din Mariupol. Au luptat ca naiba timp de 48 de zile și acum au rămas fără alimente și muniții din cauza asediului și distrugerii orașului de către forțele ruse”, a scris acesta pe Twitter.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG