Linkuri accesibilitate

Urmările atacului asupra maternității din Mariupol, din data de 9 martie 2022.
Urmările atacului asupra maternității din Mariupol, din data de 9 martie 2022.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | 3 morți după bombardarea spitalului din Mariupol. Uniunea Europeană va renunța la combustibilul rusesc

O maternitate și o secție pentru copii au fost distruse într-un atac aerian rusesc asupra unui spital din orașul Mariupol. Președintele ucrainean a calificat atacul drept „o crimă de război”.

Vicepreședintele SUA Kamala Harris a evitat să numească acțiunile Rusiei în Ucraina „crime de război”, în ciuda faptului că civilii ucraineni continuă să fie uciși de armata rusă. Aflată într-un turneu european, Harris a spus, la o conferință de presă în comun cu președintele polonez, Andrzej Duda, la Varșovia, că imaginile din Ucraina au arătat clar că au avut loc atrocități, fără a le numi, însă, „crime de război”. „Nu am nicio îndoială că ochii lumii sunt ațintiți asupra acestui război și a ceea ce a făcut Rusia în ceea ce privește această agresiune și aceste atrocități”, a spus ea.

Discuțiile de pace dintre miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei, care au avut loc în Antalya, Turcia, s-au încheiat fără să fie înregistrate progrese notabile.

După întâlnire, Dmitro Kuleba a declarat că cererile formulate de Rusia echivalează cu o capitulare, în timp ce Serghei Lavrov a spus că „operațiunea militară a țării sale” în Ucraina se desfășoară conform planului. Moscova refuză în continuare să folosească cuvântul „război”.

Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise într-un atac rusesc asupra unei maternități și a unui spital pentru copii din orașul Mariupol, au anunțat autoritățile de la Kiev. Cu toate acestea, șeful diplomației moscovite spune că „presupusele atrocități” comise de armata rusă sunt manipulări și că, mai mult de atât, Rusia nu a atacat Ucraina.

Patronul clubului Chelsea Londra, Roman Abramovici, a fost sancționat de guvernul britanic.

De asemenea, oficiali de la Casa Albă au avertizat că Rusia este din ce în ce mai disperată și ar putea recurge la atacuri cu arme chimice împotriva civililor în zilele următoare.

Marea Britanie a anunțat că Ministerul rus al Apărării a confirmat utilizarea în Ucraina a sistemului de armament TOS-1A, care folosește rachete termobarice.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Uniunea Europeană va elimina petrolul, gazul și cărbunele provenite din Rusia până în 2027. Decizia vine pe fondul presiunilor făcute asupra comunității internaționale de a sancționa sectoarele industriale profitabile din Rusia și care oferă suficient sprijin financiar armatei țării.

00:09 11.3.2022

Disney își suspendă temporar afacerile în Rusia

Companiei Walt Disney Co a devenit ultima dintre marile corporații ce anunță că își suspendă operațiunile în Rusia, potrivit BBC.

Suspendarea activității sale include întreruperea licențierii conținutului și produselor, retragerea revistei National Geographic, încetarea Disney Cruise Line, dar și suspendarea canalului TV și a producției de conținut local.

„Unele dintre aceste activiăți comerciale le putem și le vom întrerupe imediat”, a transmis compania într-un comunicat. „Altele - cum ar fi canalele liniare și unele licențe pentru conținut și produse - vor lua timp, având în vedere complexitățile contractuale”.

23:33 10.3.2022

Pompierii sting un incendiu din Harkov

Serviciile de urgență încearcă să stingă un incendiu izbucnit joi noaptea în apropiere de Institutul de Fizică și Tehnologie a Universității din oraș.

CNN nu a putut confirma cauza incendiului.

23:29 10.3.2022

Oficial SUA: Forțele ruse s-au mișcat cu aproape 5 kilometri mai aproape de Kiev. Cernihivul, înconjurat de soldații ruși

Armata rusă a avansat în jur de 5 kilometri joi și a ajuns în vecinătatea aeroportului Hostomel, a anunțat un înalt oficial american al apărării.

Rusia continuă să-și misște trupele de-a lungul a două linii paralele în afara Kievului, iar cea mai apropiată linie „a ajuns la aproximativ 40 de kilometri est de Kiev”, a spus oficialul american, citat de CNN.

„Vedem că forțele rusești continuă să-și avanseze trupele, se află într-adevăr poziționate de-a lungul a două linii paralele”, a continuat acesta.

Potrivit oficialului, orașul Cernihiv este „izolat” de restul țării, alături de mai multe orașe din Ucraina.

22:43 10.3.2022

Vice prim-ministrul Ucrainei: Peste 80.000 de civili evacuați din Kiev și Sumî în ultimele 2 zile

Vice prim-ministrul Ucrainei, Irina Vereșciuc, a anunțat joi că peste 80.000 de oameni au fost evacuați din calea războiului din localitățile din apropierea Kievului și din Sumî, scrie BBC. Potrivit lui Vereșciuc, aproximativ 60.000 dintre aceștia au fost evacuați doar din Sumî.

Aproximativ 2.3 milioane de civili au părăsit țara în ultimele două săptămâni de la începerea războiului din Ucraina.

Doi civili, surprinși în timpul evacuării localității Irpin, aflată la 20 de kilometri de Kiev, 9 martie 2022.
Doi civili, surprinși în timpul evacuării localității Irpin, aflată la 20 de kilometri de Kiev, 9 martie 2022.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG