Linkuri accesibilitate

Urmările atacului asupra maternității din Mariupol, din data de 9 martie 2022.
Urmările atacului asupra maternității din Mariupol, din data de 9 martie 2022.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | 3 morți după bombardarea spitalului din Mariupol. Uniunea Europeană va renunța la combustibilul rusesc

O maternitate și o secție pentru copii au fost distruse într-un atac aerian rusesc asupra unui spital din orașul Mariupol. Președintele ucrainean a calificat atacul drept „o crimă de război”.

Vicepreședintele SUA Kamala Harris a evitat să numească acțiunile Rusiei în Ucraina „crime de război”, în ciuda faptului că civilii ucraineni continuă să fie uciși de armata rusă. Aflată într-un turneu european, Harris a spus, la o conferință de presă în comun cu președintele polonez, Andrzej Duda, la Varșovia, că imaginile din Ucraina au arătat clar că au avut loc atrocități, fără a le numi, însă, „crime de război”. „Nu am nicio îndoială că ochii lumii sunt ațintiți asupra acestui război și a ceea ce a făcut Rusia în ceea ce privește această agresiune și aceste atrocități”, a spus ea.

Discuțiile de pace dintre miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei, care au avut loc în Antalya, Turcia, s-au încheiat fără să fie înregistrate progrese notabile.

După întâlnire, Dmitro Kuleba a declarat că cererile formulate de Rusia echivalează cu o capitulare, în timp ce Serghei Lavrov a spus că „operațiunea militară a țării sale” în Ucraina se desfășoară conform planului. Moscova refuză în continuare să folosească cuvântul „război”.

Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise într-un atac rusesc asupra unei maternități și a unui spital pentru copii din orașul Mariupol, au anunțat autoritățile de la Kiev. Cu toate acestea, șeful diplomației moscovite spune că „presupusele atrocități” comise de armata rusă sunt manipulări și că, mai mult de atât, Rusia nu a atacat Ucraina.

Patronul clubului Chelsea Londra, Roman Abramovici, a fost sancționat de guvernul britanic.

De asemenea, oficiali de la Casa Albă au avertizat că Rusia este din ce în ce mai disperată și ar putea recurge la atacuri cu arme chimice împotriva civililor în zilele următoare.

Marea Britanie a anunțat că Ministerul rus al Apărării a confirmat utilizarea în Ucraina a sistemului de armament TOS-1A, care folosește rachete termobarice.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Uniunea Europeană va elimina petrolul, gazul și cărbunele provenite din Rusia până în 2027. Decizia vine pe fondul presiunilor făcute asupra comunității internaționale de a sancționa sectoarele industriale profitabile din Rusia și care oferă suficient sprijin financiar armatei țării.

06:30 10.3.2022

SUA estimează că circa 6.000 de soldați ruși au murit

Estimarea oficială a SUA privind numărul rușilor uciși în primele două săptămâni de război este de aproximativ 5.000 - 6.000, au declarat oficiali american pentru CBS News.

Numărul soldaților răniți este estimat la aproximativ 15.000 - 18.000, mergând pe ipoteza că rata răniților este de obicei de trei ori mai mare decât cea a celor uciși.

Un oficial american care a dorit să-și păstreze anonimatul a calificat estimarea drept „pierderi foarte, foarte semnificative” și a comparat rata de mortalitate cu cea a unor bătălii din al Doilea Război Mondial.

Ucraina a susținut că 12.000 de soldați ruși au murit în luptă. Săptămâna trecută, Rusia a declarat că mai puțin de 500 dintre soldații săi au murit în Ucraina.

06:44 10.3.2022

Casa Albă: Rusia ar putea lansa un atac chimic în Ucraina

Rusia ar putea plănui un atac cu arme chimice sau biologice în Ucraina și „ar trebui să fim cu toții în alertă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

De asemenea, Jen Psaki a respins afirmațiile Rusiei cu privire la așa-zise laboratoarele de arme biologice ale SUA și la dezvoltarea de arme chimice în Ucraina: „Sunt absurde.”

Ea a adăugat că spusele nedovedite ale Kremlinului reprezintă o „stratagemă evidentă” pentru a încerca să justifice noi atacuri premeditate și neprovocate.

„Ar trebui să fim cu toții atenți la posibilitatea ca Rusia să folosească arme chimice sau biologice în Ucraina, sau să creeze o operațiune sub steag fals care să le folosească - este un model clar”, a mai spus purtătoarea de cuvânt.

UK: Rusia a folosit rachete termobarice în Ucraina​

Ministerul britanic al Apărării a declarat că Rusia a folosit rachete termobarice în Ucraina, relatează BBC. Aceste rachete sunt cunoscute și sub numele de bombe cu vid, deoarece aspiră oxigenul din aerul înconjurător pentru a genera o explozie la temperaturi ridicate.

Acest lucru le face mai devastatoare decât explozibilii convenționali de dimensiuni similare și pot avea un impact îngrozitor asupra persoanelor prinse în raza lor de explozie.

Anterior, ministerul britanic a declarat că este probabil ca „mercenari experimentați” de la companii militare private rusești asociate cu Kremlinul să fie desfășurați pentru a lupta în Ucraina.

Potrivit sursei citate, mercenarii ruși au fost acuzați de comiterea de abuzuri privind drepturile omului în Africa și în Orientul Mijlociu, inclusiv în Siria, Libia și Republica Centrafricană.

07:04 10.3.2022
Soldați ucraineni inspectează un crater după atacul aerian asupra maternității din Mariupol, Ucraina, miercuri, 9 martie 2022.
Soldați ucraineni inspectează un crater după atacul aerian asupra maternității din Mariupol, Ucraina, miercuri, 9 martie 2022.

Oficial ucrainean: Trei civili au fost uciși în bombardamentele din Sumî

Un băiat de 13 ani și două femei au murit în atacuril care au avut loc în cursul nopții asupra orașului Okhtyrka din nord-estul regiunii Sumî, au anunțat oficiali locali citați de BBC.

Șeful administrației regionale de stat, Dmitro Jîvîtski, a declarat că rușii au bombardat imediat după miezul nopții, lovind cartiere rezidențiale, precum și o conductă de gaz.

07:22 10.3.2022

ONU: Peste 1.400 de victime civile în Ucraina. Cifrele ar putea fi mai mari în teritoriile controlate de Rusia

1.424 de victime civile (516 morți și 908 răniți) au fost înregistrate în războiul Rusiei din Ucraina, între 24 februarie și până în seara zilei de 8 martie, a anunțat Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR).

OHCHR mai spune că cele mai multe dintre victimele civile înregistrate au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu o arie de impact largă, inclusiv bombardamente cu artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum și rachete și lovituri aeriene.

„Cifrele reale sunt considerabil mai mari, în special pe teritoriile controlate (de Rusia) și mai ales în ultimele zile”, consideră Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, care mai spune că „primirea informațiilor din unele locații unde au avut loc ostilități intense a fost întârziată și multe rapoarte sunt încă în așteptarea coroborării. Acest lucru se referă, de exemplu, la orașele Volnovakha, Mariupol, Izium, unde există acuzații privind sute de victime civile. Aceste cifre sunt în curs de coroborare și nu sunt incluse în statisticile de mai sus”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG