Linkuri accesibilitate

Urmările atacului asupra maternității din Mariupol, din data de 9 martie 2022.
Urmările atacului asupra maternității din Mariupol, din data de 9 martie 2022.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | 3 morți după bombardarea spitalului din Mariupol. Uniunea Europeană va renunța la combustibilul rusesc

O maternitate și o secție pentru copii au fost distruse într-un atac aerian rusesc asupra unui spital din orașul Mariupol. Președintele ucrainean a calificat atacul drept „o crimă de război”.

Vicepreședintele SUA Kamala Harris a evitat să numească acțiunile Rusiei în Ucraina „crime de război”, în ciuda faptului că civilii ucraineni continuă să fie uciși de armata rusă. Aflată într-un turneu european, Harris a spus, la o conferință de presă în comun cu președintele polonez, Andrzej Duda, la Varșovia, că imaginile din Ucraina au arătat clar că au avut loc atrocități, fără a le numi, însă, „crime de război”. „Nu am nicio îndoială că ochii lumii sunt ațintiți asupra acestui război și a ceea ce a făcut Rusia în ceea ce privește această agresiune și aceste atrocități”, a spus ea.

Discuțiile de pace dintre miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei, care au avut loc în Antalya, Turcia, s-au încheiat fără să fie înregistrate progrese notabile.

După întâlnire, Dmitro Kuleba a declarat că cererile formulate de Rusia echivalează cu o capitulare, în timp ce Serghei Lavrov a spus că „operațiunea militară a țării sale” în Ucraina se desfășoară conform planului. Moscova refuză în continuare să folosească cuvântul „război”.

Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise într-un atac rusesc asupra unei maternități și a unui spital pentru copii din orașul Mariupol, au anunțat autoritățile de la Kiev. Cu toate acestea, șeful diplomației moscovite spune că „presupusele atrocități” comise de armata rusă sunt manipulări și că, mai mult de atât, Rusia nu a atacat Ucraina.

Patronul clubului Chelsea Londra, Roman Abramovici, a fost sancționat de guvernul britanic.

De asemenea, oficiali de la Casa Albă au avertizat că Rusia este din ce în ce mai disperată și ar putea recurge la atacuri cu arme chimice împotriva civililor în zilele următoare.

Marea Britanie a anunțat că Ministerul rus al Apărării a confirmat utilizarea în Ucraina a sistemului de armament TOS-1A, care folosește rachete termobarice.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Uniunea Europeană va elimina petrolul, gazul și cărbunele provenite din Rusia până în 2027. Decizia vine pe fondul presiunilor făcute asupra comunității internaționale de a sancționa sectoarele industriale profitabile din Rusia și care oferă suficient sprijin financiar armatei țării.

19:31 10.3.2022

Șeful diplomației europene: Europa, mai unită ca niciodată

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a transmis reporterilor joi, în timpul summitului UE de criză de la Versailles, că Europa este mai unită ca niciodată în fața agresiunii rusești comisă împotriva Ucrainei.

„Putin a crezut că va cuceri Ucraina, dar a eșuat. El a crezut că urma să ne dezbine - a eșuat. El a crezut că urma să slăbească NATO și a eșuat”, a transmis Borrell, citat de BBC.

Liderii Uniunii Europene s-au reunit joi la Paris, în Franța, pentru a găsi modalități de a aborda războiul din Ucraina. Un proiect al declarației finale a reuniunii notează că liderii europeni vor înțelege „cum poate UE să se ridice la înălțimea responsabilităților sale în această nouă realitate, protejându-ne cetățenii, valorile, democrațiile și modelul nostru european”.

19:00 10.3.2022

Goldman Sachs iese din Rusia, spune purtătorul de cuvânt

Goldman Sachs părăsește Rusia, devenind prima bancă importantă de pe Wall Street care și-a anunțat intenția de a face acest lucru după ce Rusia a invadat Ucraina, transmite The New York Times.

„Goldman Sachs își încetează activitatea în Rusia, în conformitate cu cerințele de reglementare și de licențiere”, a declarat un purtător de cuvânt al Goldman Sachs pentru CNN joi.

Decizia celei mai influente firme de pe Wall Street de a ieși din Rusia dă o nouă lovitură financiară Moscovei.

18:45 10.3.2022

Estonia interzice vizele turistice pentru cetățenii ruși pe durata invaziei rusești în Ucraina

Estonia nu va mai elibera vize turistice pentru cetățenii ruși care doresc să intre în țară pe durata invaziei ucrainene, a declarat ministrul de Externe al Estoniei, Eva-Maria Liimets (foto), joi, la Tallinn, citată de CNN.

„Estonia nu mai eliberează noi vize de categoriile C și D (turistice) cetățenilor ruși.

Interdicția va dura atâta timp cât Rusia va continua războiul împotriva Ucrainei”, a spus ea.

„Lucrăm activ pentru a ne asigura că măsurile noastre de descurajare în această regiune sunt mai puternice decât au fost până acum, deoarece situația securității din Europa s-a schimbat dramatic și probabil că nu va mai reveni niciodată la nivelul din 23 februarie”.

Se vor face excepții pentru persoanele cu familie în Estonia și din motive umanitare sau medicale, a adăugat ea.

De la invadarea Ucranei, tot mai mulți cetățeni ruși au intrat în Estonia, mai mulți decât de obicei. Potrivit Ministerului de Externe al Estoniei, peste 12.000 de cetățeni ruși au trecut granița terestră cu Estonia în ultimele două săptămâni, adică cu 2.200 de persoane mai multe decât media dinainte de invazie.

16:43 10.3.2022

Zelenski: Propagandiștii ruși vor fi considerați complici la crime de război

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat joi pe propagandiștii ruși că „vor fi considerați responsabili pentru complicitate la crime de război” într-un mesaj video.

„Cetățenii ruși te vor urî pentru că i-ai mințit în mod constant timp de mulți ani”, a spus președintele ucrainean adresându-i-se propagandistului pro-Putin în general.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a propus miercuri un „nou model” de investigare care să-i permită să abordeze crimele de război făcute în Ucraina. Ea a anunțat că parchetul a „luat măsuri împotriva celor care au incitat la război și au provocat atrocitățile de pe teritoriul ucrainean”.

Propagandă la un punct de afișaj din Moscova în care Putin este prezentat ca un erou în diverse posturi
Propagandă la un punct de afișaj din Moscova în care Putin este prezentat ca un erou în diverse posturi

CNN spune că a fost emis, deja, un avertisment pentru un număr de „propaganişti” ruşi, printre care și mai multe celebrităţi, pe care Venediktova le-a descris ca susţinători ai lui Putin.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG