Linkuri accesibilitate

Urmările atacului asupra maternității din Mariupol, din data de 9 martie 2022.
Urmările atacului asupra maternității din Mariupol, din data de 9 martie 2022.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | 3 morți după bombardarea spitalului din Mariupol. Uniunea Europeană va renunța la combustibilul rusesc

O maternitate și o secție pentru copii au fost distruse într-un atac aerian rusesc asupra unui spital din orașul Mariupol. Președintele ucrainean a calificat atacul drept „o crimă de război”.

Vicepreședintele SUA Kamala Harris a evitat să numească acțiunile Rusiei în Ucraina „crime de război”, în ciuda faptului că civilii ucraineni continuă să fie uciși de armata rusă. Aflată într-un turneu european, Harris a spus, la o conferință de presă în comun cu președintele polonez, Andrzej Duda, la Varșovia, că imaginile din Ucraina au arătat clar că au avut loc atrocități, fără a le numi, însă, „crime de război”. „Nu am nicio îndoială că ochii lumii sunt ațintiți asupra acestui război și a ceea ce a făcut Rusia în ceea ce privește această agresiune și aceste atrocități”, a spus ea.

Discuțiile de pace dintre miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei, care au avut loc în Antalya, Turcia, s-au încheiat fără să fie înregistrate progrese notabile.

După întâlnire, Dmitro Kuleba a declarat că cererile formulate de Rusia echivalează cu o capitulare, în timp ce Serghei Lavrov a spus că „operațiunea militară a țării sale” în Ucraina se desfășoară conform planului. Moscova refuză în continuare să folosească cuvântul „război”.

Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise într-un atac rusesc asupra unei maternități și a unui spital pentru copii din orașul Mariupol, au anunțat autoritățile de la Kiev. Cu toate acestea, șeful diplomației moscovite spune că „presupusele atrocități” comise de armata rusă sunt manipulări și că, mai mult de atât, Rusia nu a atacat Ucraina.

Patronul clubului Chelsea Londra, Roman Abramovici, a fost sancționat de guvernul britanic.

De asemenea, oficiali de la Casa Albă au avertizat că Rusia este din ce în ce mai disperată și ar putea recurge la atacuri cu arme chimice împotriva civililor în zilele următoare.

Marea Britanie a anunțat că Ministerul rus al Apărării a confirmat utilizarea în Ucraina a sistemului de armament TOS-1A, care folosește rachete termobarice.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Uniunea Europeană va elimina petrolul, gazul și cărbunele provenite din Rusia până în 2027. Decizia vine pe fondul presiunilor făcute asupra comunității internaționale de a sancționa sectoarele industriale profitabile din Rusia și care oferă suficient sprijin financiar armatei țării.

20:21 10.3.2022

Emmanuel Macron: Condițiile Rusiei sunt „inacceptabile pentru nimeni”

Președintele Franței, Emmanuel Maron, a criticat joi condițiile impuse de omologul său rus, Vladimir Putin pentru încetarea focului din Ucraina, calificându-le drept „inacceptabile pentru nimeni”.

„Nu văd nicio soluție diplomatică în următoarele ore și nici măcar în zilele următoare”, a transmis Macron reporterilor, citat de CNN, în timpul summitului de la Versailles, Franța.

Liderii Uniunii Europene s-au reunit joi la Versailles pentru a găsi soluții la dependența de gazul și carburanții din Rusia, după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. Macron a declarat că încetarea focului în Ucraina în următoarele ore nu este o așteptare „realistă”.

21:11 10.3.2022

Ministrul Energiei din Ucraina: Facem „tot ce e posibil” pentru a restabili electricitatea la Cernobîl

Ministrul Energiei din Ucraina, Herman Halushenko, a transmis că țara sa face tot ce posibil pentru a restabili alimentarea cu energie electrică a Centralei Nucleare de la Cernobîl „cât mai repede cu putință”, potrivit CNN.

În imagine, noul sarcofag în formă de arc, ce acoperă reactorul 4 al Centralei Nucleare de la Cernobîl. Reactorul a fost scena unei explozii ce a avut loc pe 26 aprilie 1986, cauzate de o eroare umană în rândul personalului centralei.
În imagine, noul sarcofag în formă de arc, ce acoperă reactorul 4 al Centralei Nucleare de la Cernobîl. Reactorul a fost scena unei explozii ce a avut loc pe 26 aprilie 1986, cauzate de o eroare umană în rândul personalului centralei.

Oficialul ucrainean a subliniat că menținerea mecanismelor de răcire a combustibilului nuclear, depozitat în centrală, se face cu ajutorul electricității. Acesta a adăugat că una dintre liniile electrice ce făceau legătura cu centrala a fost distrusă miercuri, în urma bombardamentelor Rusiei.

Agenția Internațională a Energiei Atomice a transmis miercuri că nivelul radiațiilor din regiune este unul normal.

22:09 10.3.2022

Ambasadorul SUA la ONU: Acțiunile Rusiei împotriva civililor din Ucraina „constituie crime de război”​

Reprezentantul Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a transmis joi că atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile constituie „crime de război”, potrivit CNN.

„Constituie crime de război; ele sunt atacuri asupra civililor ce nu pot fi justificate în niciun fel - în absolut niciun fel”, a transmis aceasta într-un interviu separat pentru BBC.

Thomas-Greenfield a spus că întrebarea dacă Rusie este vinovată de crime de război este ceea ce „ni se cere în fiecare zi și lucrăm alături de comunitatea internațională pentru a documenta crimele pe care Rusia le comite împotriva poporului ucrainean”.

Duminică, 6 martie, secretarul american de stat, Antony Blinken, a declarat că SUA analizează „rapoarte credibile despre atacuri deliberate la adresa civililor, ce ar putea constitui o crimă de război”, dar nu a declarat explicit că Moscova este vinovată de crime de război.

Rusia continuă bombardarea civililor din orașele ucrainene. La Mariupol, în Ucraina, viceprimarul orașului, Serghei Orlov, a transmis pe 9 martie că aproximativ 1.200 de civili au murit în ultimele două săptămâni, de la începutul invaziei rusești a Ucrainei.

22:39 10.3.2022

Șefa Comisiei Europene: Vom reduce dependența de combustibil fosil rusesc în următorii cinci ani

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să înceteze să mai depindă de combustibilul fosil rusesc în următoarea jumătate de deceniu, în timpul summitului UE de urgență de la Versailles, Franța.

„Suntem prea dependenți de combustibilii fosili ruși”, a scris von der Leyen pe Twitter, citată de BBC. Aceasta a anunțat că va veni cu un plan până la mijlocul lunii mai pentru a elimina petrolul, gazul și cărbunele provenit din Rusia până în 2027.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG