Linkuri accesibilitate

Un muncitor al cimitirului mută un cadavru dintr-o groapă comună din Bucea pe o macara pentru a-l duce la morgă, la identificare
Un muncitor al cimitirului mută un cadavru dintr-o groapă comună din Bucea pe o macara pentru a-l duce la morgă, la identificare

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Zelenski: Zeci de mii de morți în Mariupol. Cancelarul austriac a avut o discuție „dură” cu Putin

Președintele ucrainean și oficiali americani au avertizat că Rusia se pregătește să lanseze săptămâna aceasta „operațiuni și mai ample” în estul Ucrainei. Luni are loc prima vizită a unui oficial european la Moscova de la începutul războiului.

Oficialii occidentali avertizează că Rusia va încerca să dubleze și chiar să tripleze forțele sale din Donbas.

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a purtat astăzi discuții „directe, deschise și dure” cu președintele rus Vladimir Putin, la Moscova. Nehammer, primul lider european care vizitează Rusia și discută personal cu președintele rus, de la începutul invaziei, a spus că cel mai important mesaj al său către liderul rus a fost că războiul trebuie să se încheie pentru că „într-un război sunt doar învinși de ambele părți”.​

Uniunea Europeană a listat 21 de companii aeriene rusești ca nesigure, interzicându-le să zboare deasupra teritoriului UE și către aeroporturile țărilor membre.

Aproape 52.000 de refugiați ucraineni din Spania au primit „protecție temporară”, a declarat luni guvernul spaniol, adăugând că 39% dintre ei sunt minori.

Economia Ucrainei va scădea cu aproape jumătate în acest an din cauza războiului, potrivit unei analize a Băncii Mondiale. Anna Bjerde, vicepreședintele băncii, spune că Ucraina are nevoie de „sprijin financiar masiv imediat”.

Președintele ucrainean a spus că Rusiei îi este frică să recunoască greșelile „lașe”. De asemenea, Volodimir Zelenski a declarat că zeci de mii de oameni au fost cel mai probabil uciși în asaltul Rusiei asupra orașului Mariupol din sud-estul țării, iar peste 300 de spitale ucrainene au fost distruse.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak declară că „Ucraina este pregătită pentru bătălii mari” împotriva Rusiei. El spune că Ucraina trebuie să învingă forțele Moscovei pentru mai multă putere de negociere înainte ca liderii celor două țări să se întâlnească.

Oficiali militari americani au declarat că se așteaptă ca Rusia să desfășoare o ofensivă majoră din orașul Izium până la Dnipro, o țintă strategică în estul Ucrainei.

Ucraina și Rusia au convenit asupra a nouă noi coridoare umanitare care să fie deschise luni, inclusiv la Mariupol. Alte șase trenuri au fost programate pentru a scoate oamenii din regiunile Donețk și Luhansk.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor despre Ucraina, Ministerul britanic al Apărării avertizează că folosirea în trecut de către Rusia a munițiilor cu fosfor în Donețk „a ridicat posibilitatea utilizării lor în viitor în Mariupol, pe măsură ce luptele pentru oraș se intensifică”.

Cadavrele a peste 1.200 de persoane au fost găsite în regiunea Kievului. Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a spus că soldații ruși ucideau ucraineni în fiecare zi. Rusia neagă că ar fi vizat civili.

De altfel, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a afirmat luni că Germania a văzut indicii masive de crime de război în Ucraina.

Iar bilanțul morților după atacul cu rachetă asupra gării din Kramatorsk a urcat la 57 de morți și 109 răniți.

Aeroportul din Dnipro este distrus complet de bombardamentele rusești, au spus autoritățile militare ucrainene din zona central-estică a țării.

Vladimir Putin a numit un nou general pentru a conduce războiul din Ucraina, în timp ce armata sa își schimbă planurile după eșecul de a cuceri Kievul. Alexander Dvornikov s-a remarcat în timp ce conducea grupul de forțe rusești din Siria. Este probabil ca generalul să aibă o nouă rundă de „crime și brutalitate” împotriva civililor, au declarat oficiali ai SUA.

23:20 11.4.2022

Oficialii ucraineni: Rusia deţine civili, inclusiv jurnalişti, în închisorile sale

Oficialii ucraineni au acuzat Rusia că deţine civili, inclusiv jurnalişti, în închisorile ruseşti, relatează Reuters.

„Avem mulți preoți, jurnaliști, activiști, primari și, în general, civili care sunt în închisori (...) în Kursk, Briansk, Rostov. Sunt tinuti cu forța”, a spus viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Veresciuk, într-o declarație televizată.

Rusia a negat în mod repetat că a vizat civili.

23:04 11.4.2022

Pentagon: Forțele ruse se concentrează asupra regiunii Donbas

Forțele ruse se consolidează în jurul Donbasului, în special în apropierea orașului Izium, dar nu au lansat încă o ofensivă pentru a prelua controlul asupra regiunii disputate din estul Ucrainei, au declarat luni oficialii Pentagonului.

„Se repoziționează, se reorientează asupra Donbasului”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Kirby a spus că un convoi de vehicule a fost observat îndreptându-se spre Izium, dar „nu este clar pentru noi câte vehicule sunt în acest convoi și ce anume aduc. Se pare că este un amestec de vehicule care transportă personal, precum și vehicule blindate și poate ceva artilerie”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a subliniat că armata ucraineană se luptă cu separatiștii susținuți de Moscova în regiunea Donbas din 2014.

„Ucrainenii au fost de opt ani și încă se luptă pentru asta”, a spus el. „Și nu dau semne că sunt dispuși să renunțe la acel teritoriu.”

Un înalt oficial american al apărării a declarat luni că Statele Unite nu cred că o „nouă ofensivă” în regiunea Donbas a început încă, dar că rușii „lucrează pentru a-și consolida capacitățile și pentru a și le suplimenta”.

21:44 11.4.2022

SUA cere Indiei să fie mai dură cu Rusia

Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit cu prim-ministrul indian, Narendra Modi, subliniind valorile comune ale țărilor, în timp ce SUA au împins India să adopte o linie mai dură împotriva invadării Ucrainei de către Rusia, transmite The Guardian.

Modi a numit situația din Ucraina „foarte îngrijorătoare” și a spus că a vorbit cu Vladimir Putin și cu Volodimir Zelenski făcând apel la amândoi pentru pace, deși doar unul dintre cei doi a dispus invadarea țării vecine.

21:29 11.4.2022

Franța expulzează încă șase agenți ruși

Ministerul de Externe al Franței a declarat încă șase agenți ruși ca persona non grata și operează sub acoperire diplomatică, relatează Reuters.

Cei șase agenți sunt acuzați că au lucrat împotriva „interesului național” al Franței.

Săptămâna trecută, Franța a expulzat 35 de diplomați ruși, în afara unui răspuns comun cu alte țări europene.

„​În urma unei investigații foarte îndelungate, Direcția Generală de Securitate Internă (DGSI) a dezvăluit duminică, 10 aprilie, o operațiune clandestină desfășurată de serviciile de informații ruse pe teritoriul nostru. Șase agenți ruși care operează sub acoperire diplomatică și ale căror activități s-au dovedit contrare intereselor noastre naționale au fost declarați persona non grata”, transmite ministerul de francez de Externe.

Ministerul de Externe nu a oferit mai multe detalii despre ceea ce presupunea „operațiunea clandestină”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG