Linkuri accesibilitate

Un muncitor al cimitirului mută un cadavru dintr-o groapă comună din Bucea pe o macara pentru a-l duce la morgă, la identificare
Un muncitor al cimitirului mută un cadavru dintr-o groapă comună din Bucea pe o macara pentru a-l duce la morgă, la identificare

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Zelenski: Zeci de mii de morți în Mariupol. Cancelarul austriac a avut o discuție „dură” cu Putin

Președintele ucrainean și oficiali americani au avertizat că Rusia se pregătește să lanseze săptămâna aceasta „operațiuni și mai ample” în estul Ucrainei. Luni are loc prima vizită a unui oficial european la Moscova de la începutul războiului.

Oficialii occidentali avertizează că Rusia va încerca să dubleze și chiar să tripleze forțele sale din Donbas.

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a purtat astăzi discuții „directe, deschise și dure” cu președintele rus Vladimir Putin, la Moscova. Nehammer, primul lider european care vizitează Rusia și discută personal cu președintele rus, de la începutul invaziei, a spus că cel mai important mesaj al său către liderul rus a fost că războiul trebuie să se încheie pentru că „într-un război sunt doar învinși de ambele părți”.​

Uniunea Europeană a listat 21 de companii aeriene rusești ca nesigure, interzicându-le să zboare deasupra teritoriului UE și către aeroporturile țărilor membre.

Aproape 52.000 de refugiați ucraineni din Spania au primit „protecție temporară”, a declarat luni guvernul spaniol, adăugând că 39% dintre ei sunt minori.

Economia Ucrainei va scădea cu aproape jumătate în acest an din cauza războiului, potrivit unei analize a Băncii Mondiale. Anna Bjerde, vicepreședintele băncii, spune că Ucraina are nevoie de „sprijin financiar masiv imediat”.

Președintele ucrainean a spus că Rusiei îi este frică să recunoască greșelile „lașe”. De asemenea, Volodimir Zelenski a declarat că zeci de mii de oameni au fost cel mai probabil uciși în asaltul Rusiei asupra orașului Mariupol din sud-estul țării, iar peste 300 de spitale ucrainene au fost distruse.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak declară că „Ucraina este pregătită pentru bătălii mari” împotriva Rusiei. El spune că Ucraina trebuie să învingă forțele Moscovei pentru mai multă putere de negociere înainte ca liderii celor două țări să se întâlnească.

Oficiali militari americani au declarat că se așteaptă ca Rusia să desfășoare o ofensivă majoră din orașul Izium până la Dnipro, o țintă strategică în estul Ucrainei.

Ucraina și Rusia au convenit asupra a nouă noi coridoare umanitare care să fie deschise luni, inclusiv la Mariupol. Alte șase trenuri au fost programate pentru a scoate oamenii din regiunile Donețk și Luhansk.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor despre Ucraina, Ministerul britanic al Apărării avertizează că folosirea în trecut de către Rusia a munițiilor cu fosfor în Donețk „a ridicat posibilitatea utilizării lor în viitor în Mariupol, pe măsură ce luptele pentru oraș se intensifică”.

Cadavrele a peste 1.200 de persoane au fost găsite în regiunea Kievului. Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a spus că soldații ruși ucideau ucraineni în fiecare zi. Rusia neagă că ar fi vizat civili.

De altfel, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a afirmat luni că Germania a văzut indicii masive de crime de război în Ucraina.

Iar bilanțul morților după atacul cu rachetă asupra gării din Kramatorsk a urcat la 57 de morți și 109 răniți.

Aeroportul din Dnipro este distrus complet de bombardamentele rusești, au spus autoritățile militare ucrainene din zona central-estică a țării.

Vladimir Putin a numit un nou general pentru a conduce războiul din Ucraina, în timp ce armata sa își schimbă planurile după eșecul de a cuceri Kievul. Alexander Dvornikov s-a remarcat în timp ce conducea grupul de forțe rusești din Siria. Este probabil ca generalul să aibă o nouă rundă de „crime și brutalitate” împotriva civililor, au declarat oficiali ai SUA.

21:14 11.4.2022

Cadavrele a șapte persoane au fost recuperate din dărâmăturile a două blocuri de locuințe din Borodianka

Cadavrele a șapte persoane au fost recuperate de sub dărâmăturile a două blocuri de locuințe înalte bombardate de armata rusă din orașul Borodianka de lângă Kiev, a anunțat serviciul de stat de urgență al Ucrainei.

Peste 200 de salvatori s-au luptat pentru a găsi locuitori dispăruți de când Ucraina a preluat din nou controlul asupra localității după ce trupele ruse au început să se retragă din regiune la sfârșitul lunii trecute, relatează Reuters.

Pompierii ucraineni recuperează cadavrele zdrobite de moloz după ce o bombă de 250 kg a lovit un bloc din Borodianka la începutul lunii martie, potrivit oficialilor ucraineni.

Cadavrele recuperate au ridicat numărul total de morți acolo la 19 persoane găsite sub dărâmături, a anunțat serviciul de urgență de stat într-un comunicat.

20:29 11.4.2022

Bătălia pentru orașul-port cheie Mariupol continuă, spune Ucraina

Forțele ucrainene rezistă împotriva Rusiei în orașul port Mariupol asediat de ruși, spun oficialii, în ciuda unor rapoarte care sugerează că bătălia s-ar apropie de sfârșit.

„Bătăliile pentru Mariupol continuă”, spune viceprimarul Serghei Orlov pentru BBC.

Anterior, un lider militant susținut de Moscova a declarat că forțele sale dețin controlul orașului. „În ceea ce privește portul Mariupol, acesta se află în prezent sub controlul nostru”, spune Denis Pușilin, șeful așa-numitei republici populare Donețk, citat de agenția de presă rusă Interfax și RIA Novosti.

Mariupol a suferit greul atacurilor rusești susținute în timpul războiului și este cheia campaniei militare a Moscovei în Ucraina.

Afirmațiile dintr-o postare misterioasă de pe Facebook, care se pretinde a fi ale apărătorilor ucraineni luptăți ai orașului-port din sudul asediat Mariupol, au fost respinse de viceprimarul Serghei Orlov.

Postarea, publicată astăzi pe pagina neoficială a Brigăzii 36 Marine, spune că unitatea nu are muniție și se îndreaptă către „ultima bătălie”.

„Ceea ce urmează este moartea pentru unii și captivitatea pentru alții”, se arată în postare, adăugând că unitatea nu a fost aprovizionată de când a început bătălia pentru oraș.

Unii observatori ucraineni au pus însă la îndoială autenticitatea postării, care este scrisă în rusă.

„Situația de la Mariupol este extrem de diferită”, spune fostul soldat și expert militar Andrei Șor, în postarea inițială. „Totuși, este absolut clar că pagina brigadei 36 a fost piratată”.

Alții continuă să insiste că postarea este reală.

„Oricât de mult ne-ar plăcea cu toții să credem că acest text de la pușcașii marini este un fals, un sabotaj sau un atac de piraterie, tot ce este scris acolo este adevărat”, a spus voluntarul de sprijin al armatei și fosta combatantă Alina Mihailova pe Facebook.

Mariupol, 10 aprilie 2022
Mariupol, 10 aprilie 2022

19:58 11.4.2022

Mai multe victime, inclusiv un copil, după bombardarea Harkovului, spune primarul

Bomdardarea orașului Halkov s-a soldat cu noi victime, printre care și un copil, spune primarul Igor Terehov, citat de Reuters.

Orașul Harkov, din estul Ucrainei, a fost bombardat cu putere luni.

Întrebat despre riscul unui nou atac rusesc asupra orașului, Terehov a spus că forțele ucrainene sunt concentrate și gata să apere orașul.

19:23 11.4.2022

Oficiali occidentali: Rusia va încerca să dubleze sau chiar să tripleze forțele sale în Donbas

Oficialii occidentali au spus că se așteaptă ca Rusia să încerce să „dubleze sau poate chiar să tripleze” forțele sale în Donbas, pe măsură ce își va muta forțele de la Kiev și din alte părți în următoarele săptămâni, transmite The Guardian.

„​Faptul că Rusia încearcă să facă acest lucru oferă indicii cu privire la impactul victimelor masive cu care se confruntă”, a declarat un oficial occidental pentru publicația britanică.

Se spune că forțele rusești încă folosesc tactici similare celor văzute în fazele incipiente ale războiului, conducând „în coloane pe drum”, care s-au dovedit vulnerabile la contraatacuri ucrainene.

Când sunt luate în ambuscadă, forțele ruse sunt adesea „incapabile să răspundă naturii acelui atac”, a adăugat oficialul, trăgând sălbatic și dovedindu-se incapabile să identifice de unde vin atacatorii.

Oficialii spun că acest lucru s-a datorat în mare măsură pregătirii limitate sau, în unele cazuri, inexistente pe care forțele ruse au avut-o pentru invazie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG