Cadavrele a șapte persoane au fost recuperate din dărâmăturile a două blocuri de locuințe din Borodianka
Cadavrele a șapte persoane au fost recuperate de sub dărâmăturile a două blocuri de locuințe înalte bombardate de armata rusă din orașul Borodianka de lângă Kiev, a anunțat serviciul de stat de urgență al Ucrainei.
Peste 200 de salvatori s-au luptat pentru a găsi locuitori dispăruți de când Ucraina a preluat din nou controlul asupra localității după ce trupele ruse au început să se retragă din regiune la sfârșitul lunii trecute, relatează Reuters.
Pompierii ucraineni recuperează cadavrele zdrobite de moloz după ce o bombă de 250 kg a lovit un bloc din Borodianka la începutul lunii martie, potrivit oficialilor ucraineni.
Cadavrele recuperate au ridicat numărul total de morți acolo la 19 persoane găsite sub dărâmături, a anunțat serviciul de urgență de stat într-un comunicat.
Bătălia pentru orașul-port cheie Mariupol continuă, spune Ucraina
Forțele ucrainene rezistă împotriva Rusiei în orașul port Mariupol asediat de ruși, spun oficialii, în ciuda unor rapoarte care sugerează că bătălia s-ar apropie de sfârșit.
„Bătăliile pentru Mariupol continuă”, spune viceprimarul Serghei Orlov pentru BBC.
Anterior, un lider militant susținut de Moscova a declarat că forțele sale dețin controlul orașului. „În ceea ce privește portul Mariupol, acesta se află în prezent sub controlul nostru”, spune Denis Pușilin, șeful așa-numitei republici populare Donețk, citat de agenția de presă rusă Interfax și RIA Novosti.
Mariupol a suferit greul atacurilor rusești susținute în timpul războiului și este cheia campaniei militare a Moscovei în Ucraina.
Afirmațiile dintr-o postare misterioasă de pe Facebook, care se pretinde a fi ale apărătorilor ucraineni luptăți ai orașului-port din sudul asediat Mariupol, au fost respinse de viceprimarul Serghei Orlov.
Postarea, publicată astăzi pe pagina neoficială a Brigăzii 36 Marine, spune că unitatea nu are muniție și se îndreaptă către „ultima bătălie”.
„Ceea ce urmează este moartea pentru unii și captivitatea pentru alții”, se arată în postare, adăugând că unitatea nu a fost aprovizionată de când a început bătălia pentru oraș.
Unii observatori ucraineni au pus însă la îndoială autenticitatea postării, care este scrisă în rusă.
„Situația de la Mariupol este extrem de diferită”, spune fostul soldat și expert militar Andrei Șor, în postarea inițială. „Totuși, este absolut clar că pagina brigadei 36 a fost piratată”.
Alții continuă să insiste că postarea este reală.
„Oricât de mult ne-ar plăcea cu toții să credem că acest text de la pușcașii marini este un fals, un sabotaj sau un atac de piraterie, tot ce este scris acolo este adevărat”, a spus voluntarul de sprijin al armatei și fosta combatantă Alina Mihailova pe Facebook.
Mai multe victime, inclusiv un copil, după bombardarea Harkovului, spune primarul
Bomdardarea orașului Halkov s-a soldat cu noi victime, printre care și un copil, spune primarul Igor Terehov, citat de Reuters.
Orașul Harkov, din estul Ucrainei, a fost bombardat cu putere luni.
Întrebat despre riscul unui nou atac rusesc asupra orașului, Terehov a spus că forțele ucrainene sunt concentrate și gata să apere orașul.
Oficiali occidentali: Rusia va încerca să dubleze sau chiar să tripleze forțele sale în Donbas
Oficialii occidentali au spus că se așteaptă ca Rusia să încerce să „dubleze sau poate chiar să tripleze” forțele sale în Donbas, pe măsură ce își va muta forțele de la Kiev și din alte părți în următoarele săptămâni, transmite The Guardian.
„Faptul că Rusia încearcă să facă acest lucru oferă indicii cu privire la impactul victimelor masive cu care se confruntă”, a declarat un oficial occidental pentru publicația britanică.
Se spune că forțele rusești încă folosesc tactici similare celor văzute în fazele incipiente ale războiului, conducând „în coloane pe drum”, care s-au dovedit vulnerabile la contraatacuri ucrainene.
Când sunt luate în ambuscadă, forțele ruse sunt adesea „incapabile să răspundă naturii acelui atac”, a adăugat oficialul, trăgând sălbatic și dovedindu-se incapabile să identifice de unde vin atacatorii.
Oficialii spun că acest lucru s-a datorat în mare măsură pregătirii limitate sau, în unele cazuri, inexistente pe care forțele ruse au avut-o pentru invazie.