Linkuri accesibilitate

Un muncitor al cimitirului mută un cadavru dintr-o groapă comună din Bucea pe o macara pentru a-l duce la morgă, la identificare
Un muncitor al cimitirului mută un cadavru dintr-o groapă comună din Bucea pe o macara pentru a-l duce la morgă, la identificare

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Zelenski: Zeci de mii de morți în Mariupol. Cancelarul austriac a avut o discuție „dură” cu Putin

Președintele ucrainean și oficiali americani au avertizat că Rusia se pregătește să lanseze săptămâna aceasta „operațiuni și mai ample” în estul Ucrainei. Luni are loc prima vizită a unui oficial european la Moscova de la începutul războiului.

Oficialii occidentali avertizează că Rusia va încerca să dubleze și chiar să tripleze forțele sale din Donbas.

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a purtat astăzi discuții „directe, deschise și dure” cu președintele rus Vladimir Putin, la Moscova. Nehammer, primul lider european care vizitează Rusia și discută personal cu președintele rus, de la începutul invaziei, a spus că cel mai important mesaj al său către liderul rus a fost că războiul trebuie să se încheie pentru că „într-un război sunt doar învinși de ambele părți”.​

Uniunea Europeană a listat 21 de companii aeriene rusești ca nesigure, interzicându-le să zboare deasupra teritoriului UE și către aeroporturile țărilor membre.

Aproape 52.000 de refugiați ucraineni din Spania au primit „protecție temporară”, a declarat luni guvernul spaniol, adăugând că 39% dintre ei sunt minori.

Economia Ucrainei va scădea cu aproape jumătate în acest an din cauza războiului, potrivit unei analize a Băncii Mondiale. Anna Bjerde, vicepreședintele băncii, spune că Ucraina are nevoie de „sprijin financiar masiv imediat”.

Președintele ucrainean a spus că Rusiei îi este frică să recunoască greșelile „lașe”. De asemenea, Volodimir Zelenski a declarat că zeci de mii de oameni au fost cel mai probabil uciși în asaltul Rusiei asupra orașului Mariupol din sud-estul țării, iar peste 300 de spitale ucrainene au fost distruse.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak declară că „Ucraina este pregătită pentru bătălii mari” împotriva Rusiei. El spune că Ucraina trebuie să învingă forțele Moscovei pentru mai multă putere de negociere înainte ca liderii celor două țări să se întâlnească.

Oficiali militari americani au declarat că se așteaptă ca Rusia să desfășoare o ofensivă majoră din orașul Izium până la Dnipro, o țintă strategică în estul Ucrainei.

Ucraina și Rusia au convenit asupra a nouă noi coridoare umanitare care să fie deschise luni, inclusiv la Mariupol. Alte șase trenuri au fost programate pentru a scoate oamenii din regiunile Donețk și Luhansk.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor despre Ucraina, Ministerul britanic al Apărării avertizează că folosirea în trecut de către Rusia a munițiilor cu fosfor în Donețk „a ridicat posibilitatea utilizării lor în viitor în Mariupol, pe măsură ce luptele pentru oraș se intensifică”.

Cadavrele a peste 1.200 de persoane au fost găsite în regiunea Kievului. Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a spus că soldații ruși ucideau ucraineni în fiecare zi. Rusia neagă că ar fi vizat civili.

De altfel, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a afirmat luni că Germania a văzut indicii masive de crime de război în Ucraina.

Iar bilanțul morților după atacul cu rachetă asupra gării din Kramatorsk a urcat la 57 de morți și 109 răniți.

Aeroportul din Dnipro este distrus complet de bombardamentele rusești, au spus autoritățile militare ucrainene din zona central-estică a țării.

Vladimir Putin a numit un nou general pentru a conduce războiul din Ucraina, în timp ce armata sa își schimbă planurile după eșecul de a cuceri Kievul. Alexander Dvornikov s-a remarcat în timp ce conducea grupul de forțe rusești din Siria. Este probabil ca generalul să aibă o nouă rundă de „crime și brutalitate” împotriva civililor, au declarat oficiali ai SUA.

12:36 11.4.2022

Zelenski: 300 de spitale distruse în Ucraina. În Mariupol probabil că sunt zeci de mii de morți

Morminte săpate în spațiul verde dintre două drumuri, în orașul asediat Mariupol, 10 aprilie 2022.
Morminte săpate în spațiul verde dintre două drumuri, în orașul asediat Mariupol, 10 aprilie 2022.

Volodimir Zelenski estimează că zeci de mii de persoane ar putea fi ucise de soldații ruși în Mariupol, oraș asediat încă de la începutul invaziei, în urmă cu 47 de zile.

Declarația a fost făcută luni, în Parlamentul din Coreea de Sud.

„Mariupol a fost distrus, sunt zeci de mii de morți, dar chiar și în ciuda acestui fapt, rușii nu își opresc ofensiva”, a spus președintele Ucrainei, citat de Reuters.

El le-a mai spus parlamentarilor de la Seul că Rusia amenință Europa, nu doar Ucraina, și nu se va opri decât dacă va fi forțată să se oprească.

„Rusia a distrus sute de elemente din infrastructura cheie a Ucrainei, printre care și cel puțin 300 de spitale”, a completat Zelenski.

Președintele ucrainean a mai spus că zeci de mii de soldați ruși sunt adunați pentru următoarea ofensivă, iar Ucraina are nevoie de mai mult ajutor dacă vrea să supraviețuiască războiului.

12:07 11.4.2022

Ucraina avertizează din nou despre posibile acțiuni provocatoare în Transnistria

„Este posibil ca forțele armate ale Federației Ruse să desfășoare acțiuni provocatoare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva unui stat vecin”, au anunțat duminică Forțele Armate ale Ucrainei.

Un anunț asemănător a fost făcut la începutul lunii aprilie, când Statul Major al armatei ucrainene a spus că Rusia și-ar repoziționa soldații din Transnistria, iar acest lucru ar putea însemna o posibilă invaziei a Ucrainei dinspre vest.

11:46 11.4.2022

UE discută al șaselea pachet de sancțiuni

Muniție neexplodată lângă un tanc rusesc capturat în satul Andriivka, lângă Kiev, Ucraina, 5 aprilie 2022.
Muniție neexplodată lângă un tanc rusesc capturat în satul Andriivka, lângă Kiev, Ucraina, 5 aprilie 2022.

Mai multe sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei sunt o opțiune, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației UE, întrebat dacă blocul comunitar este pregătit să ia în considerare un embargo asupra petrolului rusesc ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina.

„Sancțiunile sunt întotdeauna pe masă. Miniștrii vor discuta care sunt pașii următori”, a declarat el, potrivit Reuters, la sosirea la Luxemburg pentru o reuniune cu miniștrii de externe ai UE.

În schimb, ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a declarat că la nivelul Comisiei Europeană se lucrează la detaliile unui embargo petrolier asupra Rusiei ca parte a unui posibil pachet de sancțiuni, dar că nimic nu a fost decis.

El a spus că speră că acesta ar putea fi convenit de cele 27 de state ale UE cât mai curând posibil, relatează The Guardian.

Între timp, Uniunea Europeană a blocat intrarea în blocul comunitar a mașinilor înmatriculate în Rusia și Belarus, a anunțat Serviciul Federal Vamal al Rusiei, relatează RFE/RL.

Măsura face parte din pachetul de sancțiuni impuse Rusiei pentru invazia neprovocată a Ucrainei.

„Acum, vehiculele de transport internațional cu numere de înmatriculare rusești și belarusești nu vor mai putea transporta bunuri pe teritoriul țărilor UE”, se arată în comunicatul Serviciului Federal Vamal al Rusiei din 9 aprilie.

UE a făcut o excepție pentru vehiculele care transportă produse farmaceutice, alimente, produse agricole, energie, îngrășăminte și metale neferoase.

11:28 11.4.2022

Rusia spune că a distrus sistemul de rachete S-300. Slovacia acuză Moscova de minciună

Ministerul rus al Apărării susține că a distrus sistemele de rachete antiaeriene S-300 care au fost furnizate Ucrainei de către o țară europeană, dar fără să o numească.

Moscova afirmă că rachetele rusești Kalibr lansate de pe mare au distrus duminică patru lansatoare S-300 care erau ascunse într-un hangar de la periferia orașului ucrainean Dnipro, în estul țării. Rusia a declarat că 25 de soldați ucraineni au fost loviți în atac, relatează The Guardian.

Chiar dacă Rusia nu a precizat ce țară europeană a furnizat sistemele S-300, informația este cunoscută încă de vineri, după ce Slovacia a anunțat că a donat sistemul Ucrainei.

De altfel, premierul slovac Eduard Heger a acuzat că informația lansată de Rusia este o minciună.

„Slovacia neagă categoric propaganda rusă, potrivit căreia sistemul de apărare S-300 din Ucraina a fost distrus. Este o dezinformare, confirmată oficial și de Ucraina”, a scris el pe Twitter.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG