UE discută al șaselea pachet de sancțiuni
Mai multe sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei sunt o opțiune, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației UE, întrebat dacă blocul comunitar este pregătit să ia în considerare un embargo asupra petrolului rusesc ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina.
„Sancțiunile sunt întotdeauna pe masă. Miniștrii vor discuta care sunt pașii următori”, a declarat el, potrivit Reuters, la sosirea la Luxemburg pentru o reuniune cu miniștrii de externe ai UE.
În schimb, ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a declarat că la nivelul Comisiei Europeană se lucrează la detaliile unui embargo petrolier asupra Rusiei ca parte a unui posibil pachet de sancțiuni, dar că nimic nu a fost decis.
El a spus că speră că acesta ar putea fi convenit de cele 27 de state ale UE cât mai curând posibil, relatează The Guardian.
Între timp, Uniunea Europeană a blocat intrarea în blocul comunitar a mașinilor înmatriculate în Rusia și Belarus, a anunțat Serviciul Federal Vamal al Rusiei, relatează RFE/RL.
Măsura face parte din pachetul de sancțiuni impuse Rusiei pentru invazia neprovocată a Ucrainei.
„Acum, vehiculele de transport internațional cu numere de înmatriculare rusești și belarusești nu vor mai putea transporta bunuri pe teritoriul țărilor UE”, se arată în comunicatul Serviciului Federal Vamal al Rusiei din 9 aprilie.
UE a făcut o excepție pentru vehiculele care transportă produse farmaceutice, alimente, produse agricole, energie, îngrășăminte și metale neferoase.
Ucraina avertizează din nou despre posibile acțiuni provocatoare în Transnistria
„Este posibil ca forțele armate ale Federației Ruse să desfășoare acțiuni provocatoare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva unui stat vecin”, au anunțat duminică Forțele Armate ale Ucrainei.
Un anunț asemănător a fost făcut la începutul lunii aprilie, când Statul Major al armatei ucrainene a spus că Rusia și-ar repoziționa soldații din Transnistria, iar acest lucru ar putea însemna o posibilă invaziei a Ucrainei dinspre vest.
Zelenski: 300 de spitale distruse în Ucraina. În Mariupol probabil că sunt zeci de mii de morți
Volodimir Zelenski estimează că zeci de mii de persoane ar putea fi ucise de soldații ruși în Mariupol, oraș asediat încă de la începutul invaziei, în urmă cu 47 de zile.
Declarația a fost făcută luni, în Parlamentul din Coreea de Sud.
„Mariupol a fost distrus, sunt zeci de mii de morți, dar chiar și în ciuda acestui fapt, rușii nu își opresc ofensiva”, a spus președintele Ucrainei, citat de Reuters.
El le-a mai spus parlamentarilor de la Seul că Rusia amenință Europa, nu doar Ucraina, și nu se va opri decât dacă va fi forțată să se oprească.
„Rusia a distrus sute de elemente din infrastructura cheie a Ucrainei, printre care și cel puțin 300 de spitale”, a completat Zelenski.
Președintele ucrainean a mai spus că zeci de mii de soldați ruși sunt adunați pentru următoarea ofensivă, iar Ucraina are nevoie de mai mult ajutor dacă vrea să supraviețuiască războiului.
Ministrul german de externe: Sunt „indicii masive” privind săvârșirea de crime de război în Ucraina
Ministrul german de externe afirmă luni că Germania are indicii masive de crime de război în Ucraina.
„Avem indicii masive de crime de război. În cele din urmă, instanțele vor trebui să decidă, dar pentru noi este esențial să asigurăm toate dovezile”, a declarat Annalena Baerbock, potrivit Reuters, înainte de o întâlnire cu colegii miniștri europeni la Luxemburg.
Ministrul a dat indicii și despre posibilele sancțiuni asupra energiei ruse.
„În calitate de guvern federal german, am precizat deja că va exista o eliminare completă a combustibililor fosili, începând cu cărbunele, apoi cu petrolul și gazele naturale, iar pentru ca acest lucru să poată fi implementat în comun în Uniunea Europeană, avem nevoie de un plan comun, coordonat, de eliminare completă a combustibililor fosili pentru a ne putea retrage ca Uniune Europeană”, a adăugat ea.