Linkuri accesibilitate

Polonia îl convoacă pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei în legătură cu un incident din spațiul său aerian


Rusia a executat vineri cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei de la începutul conflictului.
Rusia a executat vineri cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei de la începutul conflictului.

Ministrul adjunct de externe polonez Władysław Teofil Bartoszewski l-a convocat vineri pe însărcinatul cu afaceri al Federației Ruse, Andrei Ordash, după ce „un obiect aerian neidentificat" a intrat în spațiul aerian polonez în dimineața aceleiași zile.

Anunțul a fost făcut de Ministerul polonez de Externe într-o declarație, conform CNN.

Potrivit comunicatului, lui Ordash i-a fost înmânată o notă prin care Polonia cere explicații pentru încălcarea spațiului său aerian, despre care ministerul a spus că este vorba despre o rachetă rusească. Ordash a declarat că nota „conținea doar acuzații nefondate", adăugând că „partea poloneză a refuzat să furnizeze dovezi că racheta era de origine rusă", potrivit presei de stat ruse RIA Novosti.

Ordash a continuat spunând că Rusia „nu va da explicații" cu privire la incident „până când nu vor fi prezentate dovezi concrete".

Forțele de apărare ale Poloniei au declarat că un obiect necunoscut a intrat vineri dimineață în spațiul aerian al țării din direcția Ucrainei și apoi a dispărut de pe radare.

Toate indiciile arată că este vorba de o rachetă rusească. Nu este clar unde a dispărut obiectul de pe radar sau în ce direcție se îndrepta, dar forțele poloneze s-au mobilizat pentru a-l identifica și găsi.

Nu a existat nicio relatare despre vreo explozie sau eventuale victime.

„Totul indică faptul că o rachetă rusă a pătruns în spațiul aerian al Poloniei. A fost monitorizat de noi pe radare și a părăsit spațiul aerian. Avem confirmarea acestui lucru pe radare și de la aliați [din NATO]”, a declarat șeful apărării polonez, generalul Wiesław Kukuła, citat de Associated Press.

Forțele de apărare ale Poloniei au declarat că obiectul a pătruns aproximativ 40 de kilometri în spațiul său aerian și l-a părăsit după mai puțin de trei minute.

Atât radarul lor cât și radarul NATO au confirmat că obiectul a părăsit spațiul aerian polonez, au declarat forțele poloneze de apărare.


Premierul Donald Tusk a convocat o întâlnire cu ministrul apărării, comandanții militari și șefii organelor de securitate națională, urmată de o întâlnire a Biroului Securității Naționale.

Tusk a fost, de asemenea, în contact cu președintele Andrzej Duda, comandantul suprem al forțelor armate ale Poloniei.

În noaptea de 28 spre 29 decembrie a avut loc un atac masiv asupra Ucrainei executat de Rusia care a dus la moartea a cel puțin 30 de persoane. Raidul a combinat rachete hipersonice și alte rachete, împreună cu drone, a lovit ținte militare și civile din întreaga țară.

Apărarea antiaeriană s-a mobilizat, dar au fost raportate victime în Kiev, Liov, Odesa și în alte orașe importante.

Peste 100 de locuințe civile au fost distruse sau avariate, 45 de clădiri înalte, școli, două biserici, spitale, o maternitate și numeroase spații comerciale și depozite au fost afectate, a declarat Zelenski. Nouă persoane au fost ucise și 30 au fost rănite când un depozit și alte clădiri au fost lovite la Kiev.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG