Linkuri accesibilitate

R. Arafat: „Trebuia să facem achiziții în urmă cu 2-3 ani. În situație critică se pot rechiziționa chiar și entitățile medicale private”


Deputații din Comisiile de Sănătăte și Apărare au dat un raport favorabil pentru modificarea Ordonanței privind stocurile de urgență medicală. Secretarul de stat, Raed Arafat, a explicat că vor crește sumele aflate la dispoziție pentru cumpărarea echipamentelor, fără a mai exista un plafon. El a susținut că aceste echipamente ar fi trebuit cumpărate în urmă cu doi-trei ani.

Parlamentarii au fost de acord cu majorarea sumelor pentru achiziționarea în regim de urgență a echipamentelor medicale pentru combaterea răspândirii coronavirusului. Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a fost întrebat de Europa Liberă dacă aceste achiziții nu vin prea târziu, în contextul în care există deja o criză pe piața echipamentelor medicale.

Dacă vorbim de prea târziu, trebuia să avem de acum doi ani stocuri. În ianuarie am început să ne pregătim, ne trebuia legislația și Ordonanța a ieșit în cursul lunii februarie și imediat am început achizițiile. Oricum, noi trebuia să facem achiziții cu doi-trei ani înainte, noi am făcut stocuri când a fost Ebola și am folosit aceste materiale rămase de atunci pentru această situație. Această Ordonanță care a ieșit acum ne va permite să avem stocuri nu numai pentru situația asta, ci pentru o perioadă lungă în viitor. Acum, asta e. Ordonanța a ieșit în luna februarie și am început să lucrăm în acest sens”, a explicat Arafat.

În comisiile din Parlament au fost aduse trei amendamente Ordonanței de Urgență 11/2020.

  • Abilitarea grupului de suport tehnico științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase de a propune suplimentarea bugetului Inspectoratului General pentru situații de urgență (IGSU)
  • Posibilitatea ca suplimentarea bugetului IGSU să se facă din fondul de rezervă al Guvernului
  • Abilitarea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență să dispună, prin ordine cu caracter operativ, orice măsuri necesare pentru protejarea sănătății.

„Înainte, ordonanța era limitativă. Acum ordonanța ne va permite cu aceste amendamente să creștem cantitățile dacă vedem că este necesar sau să creștem suma alocată mai ales că noi mergem pe negocieri și este lipsă mare de produse, să fie mai mare decât au preconizat experții noștri. Trebuie să avem liniștea că putem suplimenta oricât este nevoie. Există deja contracte care au fost deja realizate, o parte se livrează și contracte sunt în negociere în regim de urgență”, a subliniat șeful Departamentului pentru situații de urgență.

Acesta a adăugat că în cazul în care se ajunge la o situație foarte critică din cauza coronavirusului se pot rechiziționa chiar entități private pentru a fi folosite în scop medical.

„Nu există limite în acest sens”, a susținut Arafat.

El s-a plâns că stocurile existente pentru a fi cumpărate dispar rapid din cauza cererii foarte mari care există în acest moment pentru această categorie de produse.

Raed Arafat a dezvăluit că urmează să fie elaborată o Hotărâre de Guvern prin care se va putea plăti în avans achiziția de echipamente medicale. Secretarul de stat din MAI a precizat că a fost nevoie de o astfel de decizie din cauza negocierilor rapide.

„Ne vine o ofertă ieri... erau 90 de tone de dezinfectant și imediat stocul a fost cumpărat de altcineva”, a spus șeful DSU.

Potrivit acestuia, a fost trimis în Serbia un camion pentru a ridica cele 240.000 de echipamente medicale care urmează să vină în România.

Oficialii din Ministerul Sănătății au explicat în fața Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților că se va înființa și linie verde prin care se pot face recomandări prin telefon, fără a fi nevoie de prezența la Unitatea de Primiri-Urgențe (UPU).

Parlamentarii au dorit să afle dacă există o estimare privind ritmul creșterii infecțiilor noi, dacă se știu de câte teste pentru coronavirus urmează să fie comandate sau dacă tulpina coronavirusului prezent în România este identică cu cea din China. Aceste întrebări nu au primit un răspuns clar din partea secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, sau din partea lui Raed Arafat.

Amenzi de 20.000 de lei pentru persoanele care nu respectă izolarea la domiciliu

Secretarul de stat din Ministerul de Interne a afirmat că ieri s-au dat patru amenzi de 20.000 de lei unor persoane care nu au respectat regimul de izolare impus din cauza coronavirusului. Raed Arafat le-a transmis deputaților că cei care vin din afara țării și fac declarații false pot intra sub incidența Codului Penal.

În privința cazului de la spitalul Gerota, Raed Arafat a precizat că pacientul a venit din Israel și că medicii nu i-au făcut un test pentru coronavirus deoarece nu venea dintr-o zonă suspectă.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG