Ucraina: 13 civili ucişi în bombardamentele ruseşti în apropiere de centrala nucleară din Zaporojie
Treisprezece civili au fost ucişi în noaptea de marţi spre miercuri în bombardamente ruseşti în regiunea Dnipropetrovsk (centru-est), care au vizat o localitate situată în apropiere de centrală nucleară din Zaporojie, a anunţat şeful administraţiei militare regionale ucrainene Valentin Reznicenko, citat de Reuters şi Ukrinform.
Atacul cu lansatoare de rachete multiple Grad a vizat în principal micul oraş industrial Marganeţ, situat pe malul opus al fluviului Nipru, vizavi de centrala nucleară din Zaporojie, care săptămâna trecută a fost ţinta unor lovituri de care Ucraina şi Rusia se acuză reciproc.
Localitatea Vîsşetarasovka, unde o femeie a fost ucisă şi un cuplu rănit, a fost de asemenea vizată de bombardamentele ruseşti.
Două persoane au decedat din cauza rănilor în spitalul din Marganeţ, adăugându-se bilanţului de 11 morţi anunţat în cursul dimineţii de către şeful administraţiei militare regionale ucrainene Valentin Reznicenko pe Telegram.
Potrivit ultimului bilanţ, atacul din cursul nopţii a făcut de asemenea cel puţin 11 răniţi dintre care cinci sunt în stare gravă în această regiune vastă considerată relativ sigură, unde de obicei sunt evacuaţi civilii din Donbas, mai la est, epicentrul ofensivei ruse.
'Am avut o noapte oribilă (...) Este foarte dificil de scos cadavrele de sub dărâmături', subliniază Reznicenko în mesajul său, în care s-a adresat locuitorilor din zonă: 'Vă implor, mergeţi în locuri sigure în timpul raidurilor aeriene (...). Nu-i lăsaţi pe ruşi să vă omoare'.
Rusia a creat „aproape sigur” o nouă formaţiune majoră de forţe terestre pentru a veni în sprijinul efectivelor deja implicate în campania sa militară în Ucraina, a anunţat miercuri Ministerul britanic al Apărării, citat de Reuters.
Această unitate, numită Corpul 3 de armată, îşi are baza în oraşul Mulino, la est de Moscova, a indicat instituţia de apărare britanică în buletinul său informativ zilnic cu privire la situaţia de pe frontul din Ucraina, postat pe Twitter, în baza informaţiilor furnizate de serviciile sale secrete.
Comandanţii ruşi au continuat să se confrunte cu probleme de prioritizare a obiectivelor ('priorităţi operaţionale concurente'): fie să consolideze ofensiva în regiunea Donbas, fie să întărească apărarea împotriva contraatacurilor ucrainene în sudul Ucrainei în aşteptarea anunţatei contraofensive ucrainene.
Bombardarea centralei nucleare Zaporojie a încălcat toți pilonii de siguranță nucleară
Bombardarea centralei nucleare Zaporojie a încălcat practic toți cei șapte piloni de securitate nucleară, a declarat directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică(AIEA ), Rafael Mariano Grossi, citat de BBC.
Cu toate acestea, experții AIEA consideră că bombardamentul nu a cauzat o amenințare imediată la siguranța nucleară, pe baza informațiilor furnizate de Ucraina, după cum spune Grossi. „Toate activitățile militare care pun în pericol securitatea nucleară trebuie oprite”, a spus Grossi.
Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc pentru atacurile asupra amplasamentului, care este cea mai mare centrală nucleară din Europa și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la un accident major.
G7 condamnă acțiunile Rusiei din jurul centralei de la Zaporojie
Forțele armate rusești cresc semnificativ riscurile nucleare, se arată în declarația comună a miniștrilor de externe ai națiunilor G7, scrie BBC.
Declarația arată că cele șapte națiuni rămân „profund îngrijorate de amenințarea gravă” reprezentată de acțiunile Rusiei în jurul centralei nucleare Zaporojie.
G7 își reiterează că invadarea Ucrainei de către Rusia reprezintă un „război de agresiune neprovocat și nejustificat”.
De asemenea, G7 arată că că acțiunile Rusiei subminează și capacitatea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de a monitoriza siguranța activităților nucleare din Ucraina.