Linkuri accesibilitate

Jurnalista Marina Ovsiannikova, în momentul protestului din 14 martie de la televiziunea rusă de stat
Jurnalista Marina Ovsiannikova, în momentul protestului din 14 martie de la televiziunea rusă de stat

Războiul din Ucraina | Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, arestată. Zaporojie, atacat de ruși. O femeie, ucisă

Războiul din Ucraina | Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 168 zi. Bombardamentele rușilor continuă în mai multe zone ale Ucrainei, inclusiv în apropiere de centrala nucleară de al Zaporojie.

07:32 10.8.2022

Zelenski: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu ea

Preşedintele Zelenski afirmă că războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei, argumentând că prezenţa ocupanţilor ruşi în peninsulă este o ameninţare pentru întreaga Europă şi pentru stabilitatea globală.

„Lumea începe să recunoască că a făcut o greşeală în 2014, când a decis să nu răspundă cu toată forţa la primii paşi agresivi ai Rusiei”, a declarat Zelenski, solicitând noi sancţiuni împotriva Rusiei.

„Nu vom uita că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început odată cu ocuparea Crimeei. Rusia a transformat peninsula noastră, care a fost şi va fi întotdeauna unul dintre cele mai bune locuri din Europa, într-unul dintre cele mai periculoase locuri din Europa. Rusia a adus în Crimeea represiune pe scară largă, probleme de mediu, deznădejde economică şi război. Război. (...) Prezenţa ocupanţilor ruşi în Crimeea este o ameninţare pentru întreaga Europă şi pentru stabilitatea globală. Regiunea Mării Negre nu poate fi sigură atât timp cât Crimeea este ocupată. Nu va exista o pace stabilă şi durabilă în multe ţări de pe malul Mării Mediterane atât timp cât Rusia va putea folosi peninsula noastră ca bază militară”, a declarat Zelenski.

„Acest război rusesc împotriva Ucrainei şi împotriva întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu Crimeea - cu eliberarea ei. Astăzi este imposibil de spus când se va întâmpla asta. Dar adăugăm constant componentele necesare formulei de eliberare a Crimeei”, a adăugat el.

07:48 10.8.2022

Departamentul de Stat al SUA vrea să dea 89 de milioane de dolari pentru deminare în Ucraina

Departamentul de Stat al SUA intenționează să ofere 89 de milioane de dolari pentru a sprijini eforturile de deminare din Ucraina, în condițiile în care națiunea se confruntă cu „una dintre cele mai mari provocări legate de minele terestre și de muniția neexplodată din ultimele decenii” din cauza războiului, a declarat marți un oficial al Departamentului de Stat, potrivit CNN.

Ajutorul va fi destinat finanțării a 100 de echipe de deminare care vor lucra în cursul anului viitor „în zonele în care există cea mai mare cantitate” de mine și muniții, a precizat oficialul american, într-o convorbire cu reporterii. Statele Unite vor oferi instruire și echipament echipelor de deminare, a mai spus oficialul.

Acesta a refuzat să spună unde anume va avea loc instruirea, dar a precizat că „va fi o zonă care va facilita cât mai mult posibil” pregătirea eficientă a angajaților guvernului ucrainean. Cele 89 de milioane de dolari nu vor merge direct la guvernul Ucrainei, ci mai degrabă la organizațiile neguvernamentale și la contractorii care lucrează cu echipele guvernamentale.

„Suntem conștienți de faptul că Rusia folosește o mulțime de tipuri diferite de muniții cu dispersie”, a declarat oficialul.

08:00 10.8.2022

Ruşii vor racorda centrala nucleară de la Zaporojie la Crimeea

Forţele ruse care ocupă centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie se pregătesc să o racordeze la Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, şi o avariază realizând această reorientare a producţiei de energie electrică, a avertizat marţi operatorul ucrainean Energoatom, notează AFP.

„Militarii ruşi prezenţi în centrala nucleară de la Zaporojie implementează programul (operatorului rus) Rosatom vizând racordarea centralei la reţelele electrice din Crimeea", a spus preşedintele Energoatom, Petro Kotin, la televiziunea ucraineană.

"„entru a face acest lucru, trebuie mai întâi avariate liniile electrice ale centralei conectate la sistemul energetic ucrainean. Din 7 până în 9 august, ruşii au avariat deja trei linii electrice. Momentan, centrala funcţionează cu o singură linie de producţie, ceea ce este un mod de lucru extrem de periculos", a adăugat el.

„Când ultima linie de producţie va fi debranşată, centrala va fi alimentată de generatoare funcţionând cu motorină. Totul va depinde apoi de fiabilitatea lor şi de stocurile de combustibil", a mai avertizat Petro Kotin.

Situată în apropierea oraşului Energodar de pe fluviul Nipru, nu departe de peninsula ucraineană Crimeea (sud), centrala, cea mai mare din Europa, are şase din cele 15 reactoare ucrainene, capabile să alimenteze patru milioane de locuinţe. Ea a intrat sub controlul trupelor ruse pe 4 martie, la scurt timp după începerea invaziei Ucrainei pe 24 februarie.

Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de vineri că au bombardat-o, fără ca vreo sursă independentă să poată confirma. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fluturat spectrul dezastrului de la Cernobîl.

„Orice atac împotriva unor centrale nucleare este un lucru sinucigaş", a avertizat luni dimineaţă secretarul general al ONU, Antonio Guterres. „Sper că aceste atacuri se vor încheia. În acelaşi timp, sper că AIEA va putea avea acces la centrală", a adăugat el.

.

08:02 10.8.2022

Joe Biden a parafat ratificarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO

Preşedintele american Joe Biden a parafat marţi ratificarea de către Statele Unite a aderării Suediei şi Finlandei la NATO, o extindere a Alianţei ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, notează AFP.

Cele două ţări nordice vor fi „aliaţi puternici, fiabili şi dotaţi cu importante capacităţi" integrând alianţa militară dominată de Statele Unite, a declarat preşedintele Joe Biden în cursul unei ceremonii de semnare la Casa Albă.

Senatul SUA a ratificat săptămâna trecută cu o largă majoritate cele două protocoale de aderare ale Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică. Toate ţările membre ale NATO trebuie să ratifice aceste protocoale înainte ca aderarea celor două ţări să fie efectivă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG