Linkuri accesibilitate

Ucraina: două rachete Kalibr, prin spațiul aerian al României și R. Moldova. MApN: O rachetă rusească, la 35 de km de România


Imagine de arhivă: Fregata rusă Amiral Grigorovici lansează rachete de croazieră Kalibr împotriva unor ținte din Siria, în largul coastelor siriene, 15 noiembrie 2016.
Imagine de arhivă: Fregata rusă Amiral Grigorovici lansează rachete de croazieră Kalibr împotriva unor ținte din Siria, în largul coastelor siriene, 15 noiembrie 2016.

Ministerul Apărării de la București infirmă că o rachetă rusească, lansată din Marea Neagră cu ținta Ucraina, a survolat spațiul aerian al României. Precizările au fost făcute după un anunț al șefului armatei ucrainene. Pe de altă parte, R. Moldova l-a convocat pe ambasadorul rus la Chișinău.

Două rachete lansate de Rusia din Marea Neagră ar fi traversat vineri dimineață spațiul aerian al României și Republicii Moldova, conform generalului ucrainean Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Reuters.

„Astăzi, 10 februarie, la ora 10:18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. În jurul orei 10:33, rachetele au trecut în spațiul aerian românesc înainte de a reintra în spațiul aerian ucrainean, în punctul în care se intersectează granițele celor trei țări”, a scris generalul ucrainean, pe canalul său de Telegram.

Zalujnîi a confirmat că forțele ucrainene puteau doborî cele două rachete, dar nu au vrut să pună în pericol cetățenii țărilor tranzitate de acestea.

​Traiectoria rachetei Kalibr, publicată de un analist open source, arată că o rachetă ar fi traversat nordul României și teritoriul Republicii Moldova.

Ținta ar fi fost orașul Liov, din vestul țării, fiind ulterior raportate mai multe explozii în zonă.

Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a declarat pentru Ukrainska Pravda că rachetele rusești puteau fi doborâte de forțele ucrainene, dar au înțeles riscurile și amenințările la adresa populației unui stat vecin și din acest motiv nu au intervenit.

Zelenski confirmă informația

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a confirmat că rachetele rusești au trecut și prin spațiul aerian al României.

„Mai multe rachete rusești au trecut prin spațiul aerian al Moldovei și României. Aceste rachete reprezintă o provocare pentru NATO și securitatea colectivă. Aceasta este teroarea care poate și trebuie oprită. Lumea trebuie să se oprească”, a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj video transmis pe Facebook.

MApN: Racheta a fost cel mai aproape de România la 35 de kilometri

Ministerul Apărării din România a transmis, la solicitarea Europei Libere, că „informațiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spațiul aerian al României nu se confirmă”.

MApN a precizat ulterior, într-un comunicat de presă, că „cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță”.

Ministerul mai spune că sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat racheta lansată de Rusia din apropierea Peninsulei Crimeea, aceasta a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, dar „a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României”.

MApN subliniază că au fost aplicate toate procedurile standard, iar două avioane MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române, aflate într-un zbor de exercițiu, au fost au fost „redirecționate pentru a suplimenta opțiunile de reacție”.

„După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială”, precizează Ministerul Apărării.

Republica Moldova l-a convocat pe ambasadorul rus

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a confirmat pentru serviciul de la Chișinău al RFE/RL că o rachetă a traversat spațiul aerian al țării, deasupra comunei Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra comunei Cosăuți, din raionul Soroca, înspre vestul Ucrainei.

Ministerul Apărării din R. Moldova mai precizează că, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune și condamnă ferm violarea spațiului aerian al țării.

În plus, șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, l-a convocat de urgență la Ministerul de Externe pe ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, „pentru a indica părții ruse încălcarea inacceptabilă a spațiului aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova a unei rachete rusești”.

De la izbucnirea războiului, în Republica Moldova au avut loc mai multe incidente legate de violarea spațiului aerian.

Trei rachete de croazieră au survolat ilegal țara, iar fragmentele altor trei au fost descoperite în localități din nordul țării (Naslavcea, Briceni, Larga), la granița cu Ucraina.

Atac masiv asupra Ucrainei

Mai mulți oficiali ucraineni au raportat vineri că Rusia a lansat rachete de croazieră Kalibr pe mare din zona Crimeei.

O alertă de raid aerian a fost declanșată vineri dimineață în Ucraina, oficialii de la Kiev avertizând cu privire la posibilele atacuri cu rachete rusești, îndemnând locuitorii să se adăpostească.

„Există o mare amenințare de atac cu rachete. Vreau să subliniez din nou - nu ignorați sirenele de alertă aeriană”, a declarat Serhii Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev.

Consilierul prezidențial al Ucrainei, Anton Gherșcenko, a avertizat cu privire la „amenințările unui atac masiv cu rachete rusești” și a îndemnat oamenii să rămână în adăposturi.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG