Linkuri accesibilitate

MApN ar fi vrut să mute un radar al scutului de la Deveselu pentru ca Lidl să construiască un depozit


Centrul logistic Lidl ar urma să fie la o distanță de aproximativ 2000 de m de radarul scutului de la Deveselu.
Centrul logistic Lidl ar urma să fie la o distanță de aproximativ 2000 de m de radarul scutului de la Deveselu.

O instanță din Dolj a anulat o înțelegere extrajudiciară dintre Ministerul Apărării Naționale și supermarketul german Lidl, consemna ziarul Libertatea, pe 20 septembrie. Prin aceasta, MApN anunța că își va disloca radarul pentru ca Lidl să poată continua construcția unui supermarket. 

Momentul în care MApN și Lidl încearcă să acopere printr-o înțelegere extrajudiciară o autorizație de construire contestată în instanță are loc într-o perioadă în care prezența NATO pe teritoriul României și importanța scutului de la Deveselu sunt vitale, în contextul războiului din Ucraina.

„Acesta a fost și punctul de plecare al investigației”, a declarat, pentru Europa Liberă, jurnalista de la Libertatea Mirela Neag, care a dezvăluit acest caz.

„Avem la graniță un război, iar MApN-ul ajunge la o înțelegere cu o firmă privată de a-și muta practic un radar care se află în sistemul integrat de apărare antiaeriană a scutului de la Deveselu pentru ca germanii de la Lidl să-și poată continua construcția unui depozit logistic”.

Radarul are rolul de a depista zborurile de mică înălțime efectuate în permietrul scutului de la Deveselu.

Cum a ajuns Lidl să construiască în perimetrul de siguranță al scutului

Înainte de pandemie, spun jurnaliștii de la Libertatea, Lidl a decis construirea unui depozit logistic pentru Oltenia. După multiple căutări, a ajuns la Cârcea, la 11 km de Craiova, unde primarul Valerică Pupăză deținea un astfel de teren.

Pentru a putea construi, compania avea nevoie de autorizații - pe care le obține pe 21 august 2020, de la Primăria Cârcea, prin semnătura edilului Valerică Pupăză. În avizul urbanistic favorabil proiectului de construire a centrului logistic Lidl nu se specifică faptul că terenul de 235.000 mp se află în zona Unității Militare de la Cârcea.

Pentru ca Lidl să poată construi în continuare s-a înțeles cu MAPN să schimbe locația radarului, adică să-l supraînalțe.
Pentru ca Lidl să poată construi în continuare s-a înțeles cu MAPN să schimbe locația radarului, adică să-l supraînalțe.

Aproape un an mai târziu, pe 28 iunie 2021, Consiliul Județean Dolj emite autorizația de construire nr. 206 din 28 iunie 2021, în baza căreia începe construcția clădirii.

Un an mai târziu, MApN dă în judecată concernul german și Consiliul Local și cere anularea autorizației.

Imagini în premieră din interioriul scutului antirachetă de la Deveselu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:02 0:00

Jurnaliștii de la Libertatea arată că, în timp ce procesul se afla pe rolul Tribunalului Dolj, Lidl și MApN încheiea o înțelegere extrajudiciară prin care radarul va fi relocat pe cheltuiala NATO. Deși în documentul ajuns în instanță se vorbește de relocare, MApN susține că, de fapt, este vorba doar de o supraînălțare.

Înțelegerea nu este însă pe placul instanței de judecată. Judecătorul decide anularea ei și continuarea procesului până va decide dacă actul administrativ emis de Consiliul Județean în baza căruia a început construcția este nul sau nu.

Afacerea imobiliară care a băgat milioane de euro în buzunarul primarului.

Jurnaliștii de la cotidianul local Indiscret din Dolj arătau cum a fost perfectată afacerea imobiliară prin care Lidl ajunsese să construiască la o distanță mică de radar. Primarul Pupăză avea mai multe suprafețe de teren care ar fi fost pe placul concernului german. Valoarea lor se ridica la 5 milioane de euro.

Vânzarea terenului pe care se construiește complexul i-a adus primarului din Cârcea peste 5 milioane de euro.
Vânzarea terenului pe care se construiește complexul i-a adus primarului din Cârcea peste 5 milioane de euro.

Jurnaliștii spun că reprezentanții firmei au solicitat documente care să demonstreze că pot construi. Primarul a cerut Consiliului Județean Dolj, cel care urma să emită autorizația de construire, un certificat de urbanism pentru viitoare investiție Lidl.

Consiliul Județean, spun jurnaliștii Indiscret, au cerut detalii de la Primăria Cârcea și un aviz în baza căruia să emită Certificatul de Urbanism. În răspunsul trimis CJ Dolj, Primăria nu specifică faptul că ar fi nevoie de vreun aviz al MAPN.

Ulterior, în baza certificatului de urbanism greșit elaborat, Consiliul Județean Dolj a eliberat și autorizație de construire pentru primarul Pupăză de la Cârcei. Abia după aceasta, tranzacția finală cu concernul german a fost încheiată de primar.

Precedentul

Jurnaliștii de la Libertatea au descoperit că tratament preferențial a avut doar terenul pe care îl vindea primarul, doar pentru el primăria nu a specificat că este nevoie de avizul MAPN.

În 2020, o livadă situată la o distanță de 1.500 de m de radar a avut nevoie de aviz al Statului Major al Armatei. Mai mult, în document se arată că e nevoie ca proprietarii să asigure „respectarea cu strictețe a limitelor amplasamentului și soluțiilor tehnice de realizare prevăzute în documentație”, ca să nu perturbe radarul NATO.

Livada era prevăzută să aibă, pe lângă pepiniera propriu-zisă și o mică hală, doar parter. Jurnaliștii de la Libertatea spun că încă de la acel moment când Horti Nova Culture vrea să-și facă o pepinieră exista interdicția construirii fără avizul Statului Major al Armatei.

Primăria Cârcea a emis, la acel moment, autorizația de urbanism nr. 4 din 8 ianuarie 2020 prin care se specifica faptul că „în zonă se află Unitatea Militară UM 01812C – Carcea” și că „cererea de emitere a autorizației de construire trebuie însoțiță de „Avizul Statului Major – Unitatea Militară UM 01812C – Cârcea”.

Documentul este semnat chiar de primarul Valerică Pupăză, aceeași persoană care avea să vândă Lidl terenurile. În cazul livezii, autorizația de construire emisă de Consiliul Județean Dolj are atașat avizul favorabil dat de MApN, condiționat de „respectarea cu strictețe a limitelor amplasamentului și soluțiilor tehnice de realizare prevăzute în documentație”.

MAPN - sunt stabilite limite pentru fiecare obiectiv în parte

Într-un răspuns trimis Europei Libere, MAPN precizează că limitele de restricție pentru construirea de obiective civile în apropierea obiectivelor militare se stabilesc în funcție de amplasamentul geografic al acestora și diferă de la o locație la alta.

MAPN spune că a întreprins demersuri pentru a stopa începerea construcției încă din primele zile de când au început să fie montați stâlpii pentru că era clar că afectează activitatea radarului.

„În baza calculelor matematice și demonstrațiilor științifice a rezultat că realizarea obiectivului industrial în discuție, conform proiectului pus la dispoziție, afectează în mod semnificativ capacitatea de funcționare a radarului, în special pe direcţia SUD, una din direcțiile principale de cercetat”, se arată în document.

Reprezentanți ai instituției spun că, indiferent de distanța la care era construit depozitul, pentru acesta ar fi trebuit cerută autorizație pentru că depășește un anumit volum.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG