Radio Europa Liberă (RFE/RL) a anunțat duminică, 6 martie, că și-a suspendat operațiunile din Rusia după ce autoritățile fiscale locale au inițiat procedura de faliment împotriva entității ruse a organizației media.
Reprezentanții Radio Europa Liberă susțin că autoritățile din Rusia au inițiat procedura de faliment pe 4 martie, iar poliția locală „a intensificat presiunea asupra jurnaliștilor săi”.
Organizația menționează că atacurile recente asupra capacității RFE/RL de a opera în Rusia sunt doar „punctul culminant” al unei campanii de presiune de ani de zile împotriva RFE/RL.
Organizația a avut o prezență fizică în Rusia din 1991, când și-a înființat biroul de la Moscova la invitația președintelui de atunci, Boris Elțin.
Tot pe 4 martie, președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care ar putea supune orice jurnalist care se abate de la agenda editorială a Kremlinului despre războiul din Ucraina la o pedeapsă de 15 ani de închisoare.
Activitatea jurnalistică a a serviciului rus a RFE/RL va continua din afara țării, au transmis reprezentanții organizației.
Președintele și CEO-ul RFE/RL, Jamie Fly, a declarat: „După ani de amenințări, intimidare și hărțuire a jurnaliștilor noștri, Kremlinul, disperat să îi împiedice pe cetățenii ruși să cunoască adevărul despre războiul său ilegal din Ucraina, acum îi etichetează pe jurnaliştii cinstiți drept trădători ai statului rus. Vom continua să ne extindem reportajele pentru publicul rus și vom folosi toate platformele posibile pentru a ajunge la el într-un moment în care au nevoie de jurnalismul nostru mai mult ca niciodată. În ciuda acestui moment sumbru, știm din istoria de 70 de ani a organizației noastre că într-o zi, poate mai devreme decât cred mulți, vom putea redeschide un birou în Rusia. Timpul este de partea libertății, chiar și în Rusia lui Vladimir Putin”.
Mai multe site-uri blocate
În ultima săptămână, nouă dintre site-urile web în limba rusă ale RFE/RL au fost blocate după ce organizația a refuzat să se conformeze cererilor guvernului rus de a șterge informații despre invazia Rusiei în Ucraina.
În noaptea de 3 spre 4 martie, autoritățile ruse au blocat accesul în Rusia la site-urile web gestionate de serviciile RFE/RL din Rusia, Tătar-Bașkir și Caucazul de Nord.
Pe 28 februarie, Rusia a blocat accesul la alte două site-uri web RFE/RL, inclusiv Current Time, rețeaua digitală și TV 24/7 condusă de RFE/RL în cooperare cu VOA.
De la invadarea Ucrainei, Rusia a blocat o serie de site-uri web în limba rusă care produc conținut de știri din străinătate, inclusiv Meduza, BBC, Deutsche Welle și Voice of America.
De asemenea, Kremlinul a blocat accesul la Facebook și Twitter.
Cauza tehnică a falimentului entității ruse a RFE/RL este refuzul de lungă durată a acesteia de a se conforma cererii ilegale a Rusiei ca fiecare parte din conținutul în limba rusă al RFE/RL - fiecare videoclip, fiecare articol, fiecare tweet - să fie însoțit de un text impus de stat care să avertizeze că RFE/RL este un „agent străin”.
În ultimul an, autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia, Roskomnadzor, a emis 1.040 de încălcări împotriva RFE/RL, care vor duce la amenzi de peste 13,4 milioane de dolari pentru refuzul său de a se supune acestui regim de etichetare a conținutului.
În plus, 18 jurnaliști RFE/RL au fost desemnați ca „agenți străini” individuali.
Pe 9 februarie, RFE/RL și-a depus concluzia scrisă finală la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), solicitând o audiere pentru a analiza fondul cauzei pe care a depus-o în mai 2021, în care a contestat legile „agenților străini” ale Rusiei.
RFE/RL difuzează către publicul rus de la 1 martie 1953, când primele programe ale „Radio Liberation” au fost îndreptate către publicul din Uniunea Sovietică. Între noiembrie 1988 și august 1991, pe măsură ce politicile de „glasnost” ale liderului sovietic Mihail Gorbaciov au avut loc, Serviciul rus a construit o rețea de până la 400 de oameni în URSS și peste 40 de oameni la Moscova.
La 27 august 1991, președintele Federației Ruse, Boris Elțin, a emis un decret prin care se acordă acreditarea RFE/RL și îi permite să deschidă un birou la Moscova; decretul a fost revocat de președintele rus Vladimir Putin în 2002.
Serviciul rusesc al RFE/RL este o alternativă multiplatformă la mass-media rusă controlată de stat, oferind publicului din Federația Rusă știri, analize și opinii informate și precise. Site-urile web ale Serviciului Rus, inclusiv unitățile regionale de raportare Siberia.Realities și Northern.Realities, au câștigat o medie lunară de 12,7 milioane de vizite și 20,6 milioane de vizualizări de pagini în 2021, în timp ce 297 de milioane de videoclipuri ale Serviciului Rus au fost vizionate pe YouTube, Facebook și Instagram.