Linkuri accesibilitate

Peste un milion de ucraineani au părăsit deja țara, estimează Organizația Națiunilor Unite.
Peste un milion de ucraineani au părăsit deja țara, estimează Organizația Națiunilor Unite.

Conflictul din Ucraina | „Bătălii aprige” pentru controlul granițelor. Zelenski cere din nou Occidentului „să închidă cerul” Ucrainei

În a unsprezecea zi de conflict, Rusia continuă atacul asupra marilor orașe din Ucraina, inclusiv în Mariupol, unde locuitorii au rămas fără curent, mâncare și apă. În capitalele occidentale oamenii au mărșăluit pentru pace.

Ziua de duminică a fost marcată de o nouă tentativă eșuată de evacuare a civililor din orașul-port Mariupol, de la Marea Azov. Forțele implicate în conflict au anunțat că vor înceta temporar focul, însă, la fel ca în ziua precedentă, bombardamentele au continuat.

Anterior, autoritățile din Mariupol anunțau că orașul este de zile întregi sub asediu și fără curent, mâncare și apă.

Între timp, mai multe companii au anunțat că își suspendă activitatea în Rusia, inclusiv giganți din domeniul financiar precum Visa și Mastercard.

Asta înseamnă că toate cardurile emise în Rusia de cele două companii nu vor mai putea fi folosite în afara țării.

De la Kiev, președintele Volodimir Zelenski a solicitat încă o dată Occidentului să „închidă cerul Ucrainei”, cerere pe care NATO a respins-o deja de teamă că ar putea provoca un conflict direct între Alianță și Rusia.

În Rusia, câteva mii de persoane au fost reținute de Poliție pentru că au ieșit să protesteze împotriva războiului. Președintele Putin a avut discuții telefonice cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și cel al Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.

20:35 6.3.2022

Victime printre civili la Viniția

Bombardarea Aeroportului din Viniția a provocat victime în rândul civililor și a militarilor, a anunțat șeful Administrației Regionale de Stat Viniția, Serghei Borzov.

„Din păcate, sunt victime în rândul civililor și al militarilor. Salvatorii demontează moloz, numărul pierderilor le vom preciza mai târziu, pentru că sunt blocaje foarte mari, inclusiv echipamente. Sperăm că vom găsi în continuare oameni vii”, a spus Borzov.

Aeroportul a fost lovit de opt rachete în cursul zilei de astăzi.

19:03 6.3.2022

SUA ar putea refuza petrolul rusesc

Statele Unite iau în considerare posibilitatea de a refuza importul de petrol rusesc, a declarat secretarul de stat al Statelor Unite într-un comentariu pentru CNN.

Potrivit lui Antony Blinken, Washingtonul, împreună cu aliații din Europa, analizează această posibilitate.

„Când vine vorba de petrol, petrol rusesc – am vorbit ieri la telefon cu președintele și alți membri ai guvernului chiar pe această temă, iar acum discutăm cu partenerii și aliații noștri europeni pentru a analiza într-un mod coordonat perspectiva interzicerii importului de petrol rusesc, asigurând în același timp aprovizionarea corespunzătoare cu petrol pe piețele mondiale”, a spus Blinken.

Secretarul de stat a mai remarcat că Statele Unite au informații „foarte credibile” conform cărora trupele ruse bombardează în mod intenționat civili în Ucraina, ceea ce este o crimă de război.

17:45 6.3.2022

Discuție Putin - Macron

Într-o conversație cu președintele Franței, Emmanuel Macron, Vladimir Putin a spus că nu este împotriva unei întâlniri în format Agenția Internațională pentru Energie Atomică-Rusia-Ucraina, dar nu la Cernobîl, ci în formatul unei videoconferințe sau într-o țară terță.

El a mai spus că este gata să continue dialogul cu partea ucraineană pentru „îndeplinirea necondiționată a cerințelor ruse”.

Președintele rus a discutat și cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, căruia i-a spus că „operațiunea specială” se desfășoară conform planului și programului și ar putea fi suspendată doar dacă Kievul încetează ostilitățile și „se conformează cerințelor binecunoscute ale Rusiei”. ​

Vladimir Putin a discutat duminică cu Recep Tayyip Erdoğan.
Vladimir Putin a discutat duminică cu Recep Tayyip Erdoğan.

17:03 6.3.2022

Val de rețineri în Rusia

Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei a raportat 3.500 de rețineri la manifestările împotriva războiului de la Moscova, Sankt Petersburg și alte orașe rusești.

Potrivit departamentului, aproximativ 5.200 de persoane au luat parte la acțiuni împotriva războiului. La Moscova - aproximativ 2.500 de persoane, 1.700 au fost reținute, la Sankt Petersburg - aproximativ 1.500 de persoane, dintre care 750 au fost reținute.

În alte regiuni, la acțiuni au participat în total 1.200 de persoane, 1.061 au fost reținute, relatează TASS, care citează un reprezentant oficial al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG