Linkuri accesibilitate

Raed Arafat: În scurt timp se poate ajunge ca medicul să decidă pe cine tratează


Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, medicul Raed Arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, a avertizat joi că, în contextul creșterii în continuare a cazurilor de Covid-19 și a presiunii pe care acestea o pun pe secțiile de terapie intensivă s-ar putea ajunge ca medicii să fie puși în situația de a alege pe cine să trateze. El a spus că creșterea cazurilor de Covid-19 impune menținerea stării de alertă, guvernul urmând să adopte vineri hotărârea de prelungire a stării speciale.

„Ieșirea din starea de alertă înseamnă că am ajuns în starea de normalitate. Noi nu suntem în starea de normalitate acum”, a spus secretarul de stat Raed Arafat într-un interviu acordat joi televiziunii Digi 24.

„Când creșterea e mare și rapidă și impactul pe ATI e pe durată scurtă, e clar că vom avea probleme cu numărul paturilor, cu personalul. Chiar dacă putem transfera, dacă se agravează 3-4 bolnavi grav rapid și nu mai ai niciun pat, până îl transferăm pacientul are nevoie de îngrijire. Aici devine riscul ca medicul să trebuiască să decidă. Știu că pare dur și cinic, din păcate asta e medicina de dezastre și asta se întâmplă când nu sunt resurse suficiente: medicul trebuie să decidă și noi asta vrem să evităm”, a declarat Raed Arafat.

El a avertizat că o creștere a cazurilor de coronaviru va pune din nou presiune pe spitale în deserviciul tratării persoanelor cu boli cronice.

Arafat spune că, în acest moment, România se află la răscruce din punct de vedere epidemiologic și că o continuare a creșterii infectărilor cu coronavirus înseamnă că trebuie luate măsuri regionale, iar că o stabilizare a acestor infectări și chiar o scădere a cazurilor ar reprezenta o confirmare că măsurile luate sunt adecvate și că „populația a fost mai responsabilă, înseamnă că suntem pe drumul bun și trebuie să continuăm împreună cu populația”.

El a avertizat că „vin perioade grele” odată cu apropierea toamnei și a recomandat vaccinarea împotriva gripei sezoniere, despre care a spus că „este vitală”.

„Trebuie să se vaccineze cât mai mulți posibili. Să nu ne trezim cu persoanele vulnerabile pentru amândouă. Gândiți-vă dacă ești infectat și cu gripă sezonieră și Sars-CoV-2. Măcar pentru unul dintre ele avem posibilitatea să prevenim prin vaccin”.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG