Linkuri accesibilitate

Studiu: risc mai mare de a lua COVID-19 acasă, decât de la străini


Epidemiologi din Coreea de Sud afirmă că probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de COVID-19 este mai mare în propria gospodărie, decât în afara acesteia.

Un studiu publicat de Centers for Disease Control and Prevention din Coreea de Sud (KCDC) pe 16 iulie a analizat 5.706 așa numiți „pacienți index” - oameni testați pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus - și 59.000 de oameni care au intrat în contact cu aceștia.

Rezultatele arată că doar doi din 100 de oameni infectați au contractat SARS-COV-2 de la contacți din afara gospodăriei, în timp ce unul din 10 luaseră virusul de la membri ai familiei.

Pe grupe de vârstă, rata de infectare din gospodării a fost mai mare atunci când primele cazuri confirmate erau fie adolescenți, fie vârstnici de 60-70 de ani.

„Motivul este, probabil, că aceste grupe de vârstă sunt mai des în contact apropiat cu membrii familiei, pentru că au nevoie mai mare de protecție sau sprijin”, explică Jeong Eun-kyeong, director al CDC din Coreea de Sud.

Copiii sub 9 ani sunt cei mai puțin probabili să devină pacienți index în familie, conform Dr. Choe Young-june, profesor asistent la University College of Medicine, care subliniază totuși că eșantionul de 29 de copii sub 9 ani avut în vedere este considerabil mai mic decât cel de 1.695 de tineir între 20 și 29 de ani din studiu.

Copiii cu COVID-19 au și o probabilitate mai mare să fie asimptomatici în comparație cu adulții, ceea ce face identificarea unor pacienți index mai grea în grupa copiilor.

„Diferența în grupa de vârstă nu are semnificație uriașă atunci când vine vorba de imbolnăvirea cu COVID-19. Copiii ar putea avea probabilitate mai mică de a transmite virusul, dar datele de care dispunem nu sunt suficiente pentru a confirma această ipoteză”, a adăugat Choe.

Datele pentru acest studiu au fost colectate între 20 inuarie și 27 martie, când noul coronavirus se răspândea exponențial și infecțiile zilnice atingeau cifre absolute record în Coreea de Sud.

KCDC a raportat 45 de cazuri noi luni. Coreea de Sud ajungea astfel, luni, la 13.816 cazuri în total și 296 decese.

Sursa: Reuters

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG